Ολοκληρώθηκε ο Α’ Κύκλος του προγράμματος “Δημιουργία Εκπαιδευτικών Δράσεων Πράσινης Ανάπτυξης και Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας” που είχε ως στόχο την ενημέρωση και ανάπτυξη πράσινης κουλτούρας, με επίκεντρο τη νεολαία για τους Δήμους Αμυνταίου, Φλώρινας, Πτολεμαΐδας και Πρεσπών αλλά και το σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Το πρόγραμμα αφορούσε στη δημιουργία πολυδιάστατων εκπαιδευτικών δράσεων πληροφόρησης για το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή, με χωροθέτηση και ανάπτυξη του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον Φιλώτα. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο για την Μετάβαση και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023, στο οποίο είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν 46 μαθητές/τριες και συνοδοί εκπαιδευτικοί του 2ου Γυμνασίου Αριδαίας και 58 μαθητές/τριες και συνοδοί εκπαιδευτικοί του Γενικού Λυκείου Αμυνταίου αλλά και πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας.
Στην αρχή του συνεδρίου, ο Επικεφαλής του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας και Αντιπρόεδρος του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας (ΟΕΝΕΦ), Δρ. Κωνσταντίνος Στεργίου, καλωσόρισε τους/τις παρευρισκόμενους/ες στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον Φιλώτα και ενημέρωσε για τον σκοπό λειτουργίας του. Ανέφερε ότι το Κέντρο ΑΠΕ στον Φιλώτα, ολοκληρώνει τον Α’ κύκλο επισκεψιμότητας, από τον Νοέμβριο του 2022 έως και σήμερα, με πάνω από 1.100 μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να έχουν επισκεφθεί το Κέντρο ΑΠΕ.
Στη συνέχεια, ο Δρ. Στεργίου προχώρησε στην κεντρική ομιλία του συνεδρίου με βασική θεματική την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειες που έχει επιφέρει στο περιβάλλον, τον ρόλο των ΑΠΕ στη δίκαιη μετάβαση και τη σημαντικότητα του ρόλου των πολιτών σε αυτή. Επισημάνθηκε επίσης, ότι οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης αλλά και του φαινομένου του θερμοκηπίου, έχουν επηρεάσει την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα όλων των ατόμων στον τομέα της υγείας, του τουρισμού, της βιοποικιλότητας, της αλιείας, του περιβάλλοντος και της γεωργίας.
Από όλα τα παραπάνω, γίνεται φανερό ότι η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, εξαρτώνται από την οικειοθελή αλλαγή στάσης ζωής και συνηθειών των ατόμων και ειδικότερα των νέων ανθρώπων. Ο Δρ. Στεργίου, έκανε λόγο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για τις μορφές και χρήση τους, οι οποίες υπάρχουν σε αφθονία στο φυσικό μας περιβάλλον και αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση και τις προοπτικές γύρω από την ανάπτυξη των ΑΠΕ παγκοσμίως, στους μηχανισμούς της ΕΕ για τη Δίκαιη Μετάβαση και πώς μπορεί η νεολαία να συμμετέχει πιο ενεργά σε αυτή.
Στη συνέχεια ακολούθησε περιήγηση στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου από το στέλεχος της ομάδας έργου του ΟΕΝΕΦ, Βασίλη Δουδούμη, όπου οι συμμετέχοντες/ουσες του συνεδρίου γνώρισαν πρότυπες εφαρμογές των ΑΠΕ, προσομοιώσεις εφαρμογών πράσινου υδρογόνου, ολοκληρωμένα συστήματα οικιακών φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών, μπαταριών, εκπαιδευτικά ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης, σταθμών φόρτισης και ηλεκτροκίνησης.
Ολοκληρώνοντας το συνέδριο, οι συμμετέχοντες/ουσες είχαν την ευκαιρία να παίξουν το διαδικτυακό παιχνίδι “Kahoot”, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την πράσινη και δίκαιη μετάβαση και την κλιματική κρίση, τον συντονισμό του οποίου, ανέλαβε το στέλεχος της ομάδας έργου του ΟΕΝΕΦ, Ελένη Κωνσταντίνου.
Ο ΟΕΝΕΦ, ευχαριστεί για τη συνεργασία τη διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Αριδαίας, κ. Παρασκευή Βέκκου καθώς και τη συντονίστρια/εκπαιδευτικό της δράσης κ. Αφροδίτη Βιολιτζή, τους συνοδούς/εκπαιδευτικούς την κ. Σοφία Σμυρνοπούλου, κ. Γιώργο Κύρκο αλλά και τους/τις μαθητές/τριες, για τη συνεργασία και τη σημαντική συμβολή τους για την επιτυχή υλοποίηση του συνεδρίου.
Επιπροσθέτως, ευχαριστεί τη διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Αμυνταίου, κ. Παναγιώτα Μπούτσκου, τη συντονίστρια/εκπαιδευτικό κ. Ανδρομάχη Μοσχάκη, τους συνοδούς/εκπαιδευτικούς κ. Μιλτιάδη Χαραβιτσίδη, κ. Ευδοξία Τραϊανού και όλους τους/τις μαθητές/τριες για τη συνεργασία και το ζήλο που επέδειξαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.
Το Εκπαιδευτικό Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και αποτελεί αρωγό ενημέρωσης και ανάπτυξης της πράσινης κουλτούρας, σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.