Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Στήλες > Μνημεία της Εορδαίας > Οδοιπορικό στα μνημεία της Εορδαίας: Tο ξωκλήσι του αγίου Γεωργίου στην Πεντάβρυσο

Οδοιπορικό στα μνημεία της Εορδαίας: Tο ξωκλήσι του αγίου Γεωργίου στην Πεντάβρυσο

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Το ξωκλήσι του αγίου Γεωργίου είναι το κτίριο το οποίο καλωσορίζει τους επισκέπτες στον οικισμό της Πενταβρύσου. Βρίσκεται πάνω στον κεντρικό δρόμο που συνδέει το χωριό με τον Περδίκκα διακόσια μέτρα ανατολικά της γέφυρας του ποταμού Σολού. Είναι χτισμένο μέσα σε μικρό, περιφραγμένο με χαμηλά, κόκκινα κάγκελα, αλσύλλιο με πεύκα.

Πρόκειται για ένα μικρό, μονόχωρο ναΐσκο κατασκευασμένο από τσιμέντο. Το εξωτερικό του είναι καλυμμένο με επεξεργασμένη πέτρα. Στην κορυφή του υπάρχει σταυρός και ακριβώς από κάτω στην πρόσοψη, είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Το εκκλησάκι χτίστηκε από τον Γεώργιο Πολιτίδη επί προεδρίας του, στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Υγ: Ευχαριστώ για τις πολύτιμες πληροφορίες τους συγχωριανούς μου Μπάμπη Ιωακειμίδη και Κώστα Παναγιωτίδη.

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Θοδωρής Πασσαλίδης

"Γεννήθηκε το 1986 στην ελληνίδα γη της Εορδαίας. Πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι σε ηλικία μερικών λεπτών από την Πτολεμαΐδα στην Θεσσαλονίκη (μέσω Άγρα). Έκτοτε, έχοντας ως εφόδια ένα πτυχίο Ψυχολογίας αποκτηθέν υπό την σκέπη του αττικού ουρανού και μια γκρίζα τραγιάσκα στο κεφάλι του, περιηγείται την πολιτιστική επικράτεια μελετώντας την ποίηση και την μνήμη."