Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Στήλες > Μνημεία της Εορδαίας > Οδοιπορικό στα μνημεία της Εορδαίας: το ξωκλήσι των αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στα Κομνηνά

Οδοιπορικό στα μνημεία της Εορδαίας: το ξωκλήσι των αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στα Κομνηνά

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


 

Επιμέλεια: Θεόδωρος Κ. Πασσαλίδης

Στην κορυφή του λόφου που βρίσκεται εφτάκοσια μέτρα δυτικά της πλατείας των Κομνηνών, είναι χτισμένο το ξωκλήσι των αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης. Σύμφωνα με την Παρθένα Τσοκτουρίδου (βλ. πηγές) το εκκλησάκι κτίστηκε έπειτα από τάμα της Αγάπης Παπαδοπούλου η οποία επισκέφτηκε το μοναστήρι των αγίων στη Λέσβο διότι είχε άρρωστο το παιδί της. Φαίνεται πως το τάμα της εκπληρώθηκε και ως εκ τούτου έχτισε αυτό το ξωκλήσι σε θέση που της υπέδειξε η Κοινότητα.

Πρόκειται για μονόχωρο ναΐσκο ρυθμού βασιλικής. Η σκεπή είναι καλυμμένη με κεραμίδια και στην κορυφή της υπάρχει μεταλλικός σταυρός. Η κεντρική θύρα είναι σιδερένια και βρίσκεται στη δυτική πλευρά του ναού. Το καμπαναριό είναι έξεργο, μεταλλικής κατασκευής και ύψους περίπου τριών μέτρων. Είναι τοποθετημένο βορείως του ναού. Περιμετρικά του ναού υπάρχει περίφραξη από τσιμεντόλιθους ύψους ενός μέτρου. Πάνω από την καγκελόπορτα υπάρχει μεταλλική πλάκα ημικυκλικού σχήματος στην οποία αναγράφονται τα λόγια:

ΑΓ. ΡΑΦΑΗΛ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΙΡΗΝΗ

2

Δεξιά της καγκελόπορτας υπάρχει μεταλλική πλάκα στην οποία μνημονεύεται το όνομα του χορηγού της περίφραξης:

ΔΩΡΕΑ

ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ

ΖΕΠΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

Έξω από το χώρο του ναού υπάρχει μεγάλος μεταλλικός σταυρός ο οποίος είναι στραμμένος δυτικά προς την πλευρά του κάμπου της Εορδαίας.

 

Πηγές

Τσοκτουρίδου Παρθένα, Η προγονική ιστορία του Δήμου Βερμίου, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης, 2002

 

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Θοδωρής Πασσαλίδης

"Γεννήθηκε το 1986 στην ελληνίδα γη της Εορδαίας. Πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι σε ηλικία μερικών λεπτών από την Πτολεμαΐδα στην Θεσσαλονίκη (μέσω Άγρα). Έκτοτε, έχοντας ως εφόδια ένα πτυχίο Ψυχολογίας αποκτηθέν υπό την σκέπη του αττικού ουρανού και μια γκρίζα τραγιάσκα στο κεφάλι του, περιηγείται την πολιτιστική επικράτεια μελετώντας την ποίηση και την μνήμη."