Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Στήλες > Μνημεία της Εορδαίας > Οδοιπορικό στα μνημεία της Εορδαίας: Tο ξωκλήσι των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Βλάστη

Οδοιπορικό στα μνημεία της Εορδαίας: Tο ξωκλήσι των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Βλάστη

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Επιμέλεια: Θεόδωρος Κ. Πασσαλίδης

Το ξωκλήσι των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης βρίσκεται στην είσοδο του οικισμού της Βλάστης, πάνω στον επαρχιακό δρόμο που συνδέει το χωριό με την πόλη της Πτολεμαΐδας, στην περιοχή που ονομάζεται Καραδόλακας.

Πρόκειται για έναν μονόχωρο ναΐσκο χτισμένο εξ’ ολοκλήρου από πέτρα. Η σκεπή είναι καλυμμένη με κεραμίδια και στην κορυφή του τρούλου υπάρχει έξεργος μεταλλικός σταυρός. Υπάρχουν δυο μεταλλικά παράθυρα, ένα στο βορρά και ένα στο νότο ενώ η κεντρική θύρα βρίσκεται στη δυτική πλευρά. Είναι σιδερένια, βαμμένη με χρώμα μπλε ενώ δεξιά και αριστερά της υπάρχουν ζωγραφισμένοι μάλλον με πρόχειρο τρόπο δυο σταυροί του ίδιου χρώματος.

Το εκκλησάκι χτίστηκε κάπου στη δεκαετία του 1970 έπειτα από χορηγία της Γκόγκα Γλυκερίας του Παντελή.

 

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: Θοδωρής Πασσαλίδης

"Γεννήθηκε το 1986 στην ελληνίδα γη της Εορδαίας. Πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι σε ηλικία μερικών λεπτών από την Πτολεμαΐδα στην Θεσσαλονίκη (μέσω Άγρα). Έκτοτε, έχοντας ως εφόδια ένα πτυχίο Ψυχολογίας αποκτηθέν υπό την σκέπη του αττικού ουρανού και μια γκρίζα τραγιάσκα στο κεφάλι του, περιηγείται την πολιτιστική επικράτεια μελετώντας την ποίηση και την μνήμη."