Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Στήλες > Μνημεία της Εορδαίας > Οδοιπορικό στα μνημεία της Εορδαίας: το ξωκλήσι των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ασβεστόπετρα

Οδοιπορικό στα μνημεία της Εορδαίας: το ξωκλήσι των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ασβεστόπετρα

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


 

Επιμέλεια: Θεόδωρος Κ. Πασσαλίδης

Καθώς ο επισκέπτης εισέρχεται στον οικισμό της Ασβεστόπετρας ερχόμενος από την πόλη της Πτολεμαΐδας, συναντά πάνω στον κεντρικό επαρχιακό δρόμο και λίγο πριν τα πρώτα σπίτια του χωριού, το μικρό ξωκλήσι των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Πρόκειται για ένα ναΐσκο εξαιρετικά μικρών διαστάσεων. Η κεντρική θύρα του είναι σιδερένια και πάνω της υπάρχει ένας επίσης σιδερένιος, ανάγλυφος, δικέφαλος αετός. Υπάρχουν δυο μικρά παράθυρα (ένα στη βόρεια και άλλο ένα στη νότια πλευρά του ναού). Σε ένα από τα δυο βρίσκεται μικρή μεταλλική πλάκα στην οποία αναγράφεται το όνομα του δημιουργού:

KATACΚΕΥΕC ΝΑΪCKΩΝ

Αφοί Μπατζιώλη Ο.Ε.

ΤΗΛ. 2310 – 682.007 & 2592 – 51.495

 

Στο πίσω μέρος του ναού, υπάρχει εντοιχισμένη στο δάπεδο πέτρινη στήλη στην οποία αναγράφονται οι χορηγοί καθώς και η ημερομηνία ανέγερσης:

ΕΞΩΚΛΗΣΙΟΝ

ΙΣΑΠΟΣΤΟΛΩΝ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΕΛΕΝΗΣ

ΘΕΑΡΕΣΤΗ ΔΩΡΕΑ

ΕΝΟΡΙΤΩΝ ΜΑΣ

21-05-2005

2

 

 

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: Θοδωρής Πασσαλίδης

"Γεννήθηκε το 1986 στην ελληνίδα γη της Εορδαίας. Πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι σε ηλικία μερικών λεπτών από την Πτολεμαΐδα στην Θεσσαλονίκη (μέσω Άγρα). Έκτοτε, έχοντας ως εφόδια ένα πτυχίο Ψυχολογίας αποκτηθέν υπό την σκέπη του αττικού ουρανού και μια γκρίζα τραγιάσκα στο κεφάλι του, περιηγείται την πολιτιστική επικράτεια μελετώντας την ποίηση και την μνήμη."