Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Στήλες > Μνημεία της Εορδαίας > Οδοιπορικό στα μνημεία της Εορδαίας: το ξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής και του αγίου Ελευθερίου στα Κομνηνά

Οδοιπορικό στα μνημεία της Εορδαίας: το ξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής και του αγίου Ελευθερίου στα Κομνηνά

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Το ξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής και του αγίου Ελευθερίου είναι ένας από τους πολλούς ορθόδοξους ναούς που βρίσκονται περιμετρικά του οικισμού των Κομνηνών. Το συγκεκριμένο ξωκλήσι βρίσκεται εφτακόσια περίπου μέτρα δυτικά του χωριού, πάνω σε αγροτικό δρόμο στους πρόποδες λόφου. Καθώς ο επισκέπτης κινείται από τα Κομνηνά με δυτική κατεύθυνση συναντά πρώτα το ξωκλήσι της αγίας Τριάδας και έπειτα από διακόσια περίπου μέτρα το ξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής και του αγίου Ελευθερίου.

Πρόκειται για μικρό, μονόχωρο ναό χτισμένο σε ρυθμό βασιλικής. Το καμπαναριό είναι έξεργο, μεταλλικής κατασκευής και τοποθετημένο δυτικά του ναού. Περιμετρικά, υπάρχει χαμηλή (ύψους ενός μέτρου) τσιμεντένια περίφραξη. Πάνω στη σκεπή υπάρχει μεταλλικός σταυρός ενώ η κεντρική θύρα είναι κατασκευασμένη από αλουμίνιο και βρίσκεται στη νότια πλευρά του ναού. Ακριβώς από πάνω της υπάρχει εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα  στην οποία αναγράφονται τα παρακάτω λόγια:

Ζωοδόχος Πηγή

κ «Άγιος Ελευθέριος»

Ανηγέρθη υπό κατοίκων.

Δείγμα ευσεβείας

εν σωτηρίω έτει 1990

2

Από την παραπάνω επιγραφή πληροφορούμαστε ότι ο ναός κτίστηκε το 1990 έπειτα από χορηγία των κατοίκων των Κομνηνών.

 

 

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Θοδωρής Πασσαλίδης

"Γεννήθηκε το 1986 στην ελληνίδα γη της Εορδαίας. Πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι σε ηλικία μερικών λεπτών από την Πτολεμαΐδα στην Θεσσαλονίκη (μέσω Άγρα). Έκτοτε, έχοντας ως εφόδια ένα πτυχίο Ψυχολογίας αποκτηθέν υπό την σκέπη του αττικού ουρανού και μια γκρίζα τραγιάσκα στο κεφάλι του, περιηγείται την πολιτιστική επικράτεια μελετώντας την ποίηση και την μνήμη."