Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Στήλες > Μνημεία της Εορδαίας > Οδοιπορικό στα μνημεία της Εορδαίας: το πέτρινο γεφύρι Σάνδρυμος στους Πύργους

Οδοιπορικό στα μνημεία της Εορδαίας: το πέτρινο γεφύρι Σάνδρυμος στους Πύργους

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Το δεύτερο γεφύρι του οικισμού των Πύργων είναι αυτό του Σάνδρυμου (στη βιβλιογραφία αναφέρεται και ως Σάνδριμος ή Σάνδρεμος). Τούτο το γεφύρι είναι σαφώς πιο επιβλητικό από εκείνο του Κάστρου που παρουσιάσαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Βρίσκεται περίπου 900 μέτρα (σε ευθεία γραμμή) βορειοδυτικά του ναού της αγίας Παρασκευής. Ο δρόμος που οδηγεί σε αυτό είναι αγροτικός, στενός και δύσβατος και είναι προτιμότερο ο διαβάτης να αφήσει το μεταφορικό του μέσο στο στην αγία Παρασκευή και να συνεχίσει με τα πόδια (περίπου 10΄ με 12΄ λεπτά περπάτημα).

Η βιβλιογραφία δεν αναφέρει που οφείλει το όνομα του το γεφύρι το οποίο είναι κατασκευασμένο από πέτρα, έχει συνολικό μήκος 22 μέτρα και το τόξο του στο υψηλότερο του σημείο αγγίζει τα 6,7 μέτρα. Δεν υπάρχουν προστατευτικές αρκάδες ή στηθαίο. Ο ποταμός που γεφυρώνει είναι ο Ασπροπόταμος. Φαίνεται πως το γεφύρι αποτελούσε τμήμα του δρόμου που οδηγούσε βορειότερα προς τη λίμνη Βεγορίτιδα και από εκεί προς το Μοναστήρι.

2

Όπως και το γεφύρι του Κάστρου έτσι και αυτό δέχτηκε επεμβάσεις ενίσχυσης και συντήρησης την προηγούμενη δεκαετία μέσω επιχορήγησης των προγραμμάτων LEADER+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό μνημείο μοναδικής ομορφιάς το οποίο παραμένει απρόσιτο στο ευρύ κοινό εξαιτίας του κάκιστου δρόμου και της ανύπαρκτης σήμανσης.

Υγ: Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Δημήρη Τσίνιβιτς, κάτοικο Μεσόβουνου, χωρίς την βοήθεια και τις γνώσεις του οποίου δεν θα κατόρθωνα ποτέ να προσεγγίσω τα δυο κατρανιτσιώτικα γεφύρια.

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Προσκύνημα στο Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής Μηλοχωρίου – Από τη στήλη του κ. Γ. Καζαντζή στον Παλμό 24/02/2021

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Μέσα Ιουλίου 1960 και ο ήλιος βρίσκονταν στο ζενίθ της δραστηριότητάς του και όμως, οι καλές φίλες και ...