Αρχική > Στήλες > Μνημεία της Εορδαίας > Οδοιπορικό στα μνημεία της Εορδαίας: O παλαιός ναός του αγίου Γεωργίου στην Αναρράχη

Οδοιπορικό στα μνημεία της Εορδαίας: O παλαιός ναός του αγίου Γεωργίου στην Αναρράχη

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email


Δάλλας


Στον οικισμό της Αναρράχης, σαράντα μέτρα βορειοδυτικά του νεωτέρου ναού του αγίου Γεωργίου (της κεντρικής ενορίας του χωριού) συναντούμε τον παλαιό, τον πρώτο ναό του αγίου Γεωργίου ο οποίος εγκαινιάσθηκε το έτος 1858 όταν η τότε Δέβρη βρισκόταν ακόμα υπό Οθωμανική κατοχή.

Πρόκειται για μια μονόκλιτη βασιλική, κεραμοσκεπή, επενδυμένη εξ ολοκλήρου με επεξεργασμένη πέτρα. Η κεντρική είσοδος είναι μεταλλική και βρίσκεται στη μεσημβρινή πλευρά. Πάνω από αυτή υπάρχει ξύλινο στέγαστρο το οποίο καλύπτεται με κεραμίδια. Στη βόρεια πλευρά του φέρει τρία μικρά τετράγωνα παράθυρα και στη νότια δύο. Δεν υπάρχει κωδωνοστάσιο ενώ η όλη κατασκευή του είναι λιτή, χωρίς μεγάλο όγκο και υπερβολικά ύψη.

Πάνω από την κεντρική θύρα υπάρχει επιγραφή η οποία δυστυχώς δεν φαίνεται ολόκληρη διότι την καλύπτει το σκέπαστρο. Από αυτά που διακρίνονται αντιγράφω:

ΙΕΡΟC

ΟΦΟΡΟΥ

ΕΝ ΔΕΒΡΗ 1858

 

Από τα συμφραζόμενα, προφανώς η επιγραφή αναγράφει ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ ΤΡΟΠΑΙΟΦΟΡΟΥ ΕΝ ΔΕΒΡΗ 1858. Η επιγραφή είναι σημαντική διότι διασώζει την παλαιά ονομασία της Αναρράχης.

Η Βαΐα Γκέκα στην Μεταπτυχιακή της εργασία «Στάσεις των γηγενών Σλαβόφωνων κατοίκων της Εορδαίας απέναντι στους πρόσφυγες από το 1922 ως σήμερα» (Φλώρινα, 2010) αναφέρει πως ο ναός κατεδαφίστηκε το έτος 1927. Επομένως, υπάρχει η πιθανότητα ο ναός που αντικρίζουμε στις μέρες μας να μην είναι αυτός του 1858 αλλά μια μεταγενέστερη του 1927 κατασκευή και απλώς η επιγραφή να τοποθετήθηκε ως ενθύμηση του παλαιού ναού.

 

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

Μαθήτριες και μαθητές του 8τατάξιου Γυμνασίου Πτολεμαϊδος σε θεατρική παράσταση το 1944- Από τη στήλη του κ. Γ. Καζαντζή στον Παλμό 15/09/2021

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Πτολεμαϊδα 11-6-1944: Γερμανική κατοχή και ίσως η μοναδική ελεύθερη ψυχαγωγία, τόσο, ήταν αυτή των μαθητών του Γυμνασίου μας ...