Αρχική > Στήλες > Μνημεία της Εορδαίας > Οδοιπορικό στα μνημεία της Εορδαίας: O ναός του αγίου Νικολάου στον Κόμανο

Οδοιπορικό στα μνημεία της Εορδαίας: O ναός του αγίου Νικολάου στον Κόμανο

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email


Δάλλας


Ο ναός του αγίου Νικολάου είναι ένας από τους παλαιότερους ναούς του καλλικρατικού Δήμου της Εορδαίας. Ήταν ο κοιμητηριακός ναός του Κομάνου, ενός από τα πολλά χωριά της περιοχής τα οποία αναγκαστικά απαλλοτριώθηκαν και σβήστηκαν από τον χάρτη προκειμένου να εξορυχθεί ο λιγνίτης που βρίσκεται στο υπέδαφος τους.

Σήμερα, βρίσκεται εντός των ορίων του Λιγνιτικού Κέντρου της Δυτικής Μακεδονίας, εξακόσια μέτρα ανατολικά του παλαιού επαρχιακού δρόμου που ένωνε την Πτολεμαΐδα με την Κοζάνη. Σύμφωνα με την οικιστική διαμόρφωση του παλαιού οικισμού (ο οποίος σήμερα δεν υπάρχει), βρισκόταν βορειοδυτικά της κεντρικής πλατείας.

Πρόκειται για έναν ναό κατασκευασμένο από πέτρα. Ανήκει στον τύπο της τρίκλιτης βασιλικής. Η στέγη είναι καλυμμένη με κεραμίδια τα οποία από ότι φαίνεται τοποθετήθηκαν προσφάτως σε μια προσπάθεια ανακαίνισης του ναού. Η κεντρική είσοδος βρίσκεται στη νότια πλευρά, είναι μεταλλική και μπροστά από αυτήν υπάρχει ξύλινο στέγαστρο καλυμμένο με κεραμίδια το οποίο καλύπτει όλη τη νότια πλευρά του ναού. Πάνω από την κεντρική θύρα υπάρχει αγιογραφία του αγίου Νικολάου και μια επιγραφή η οποία μνημονεύει το 1882 ως έτος θεμελίωσης. Δεξιά της κεντρικής θύρας υπάρχει μια εντοιχισμένη εικόνα του αγίου Νικολάου η οποία όπως μνημονεύει η επιγραφή κάτω δεξιά είναι δωρεά του Χρήστου Π. Πετρίδη.

Το κωδωνοστάσιο είναι ύψους περίπου τεσσάρων μέτρων και στέκεται αυτόνομο πέντε μέτρα νοτίως του ναού. Ανατολικά και σχεδόν δίπλα στην εκκλησία, πάνω στο ύψωμα, σώζεται ακόμα ένα μικρό τμήμα από τα νεκροταφεία του Κομάνου.

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

Μαθήτριες και μαθητές του 8τατάξιου Γυμνασίου Πτολεμαϊδος σε θεατρική παράσταση το 1944- Από τη στήλη του κ. Γ. Καζαντζή στον Παλμό 15/09/2021

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Πτολεμαϊδα 11-6-1944: Γερμανική κατοχή και ίσως η μοναδική ελεύθερη ψυχαγωγία, τόσο, ήταν αυτή των μαθητών του Γυμνασίου μας ...