Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Στήλες > Μνημεία της Εορδαίας > Οδοιπορικό στα μνημεία της Εορδαίας: ο ναός του αγίου Δημητρίου στο Καρυοχώρι

Οδοιπορικό στα μνημεία της Εορδαίας: ο ναός του αγίου Δημητρίου στο Καρυοχώρι

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Επιμέλεια: Θεόδωρος Κ. Πασσαλίδης

Ο ναός του αγίου Δημητρίου είναι ο κεντρικός ορθόδοξος ενοριακός ναός του Καρυοχωρίου. Βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού, βόρεια από την κεντρική πλατεία και ακριβώς δίπλα (δυτικά) από το Δημοτικό σχολείο.

Ο ναός χτίστηκε μεταξύ των ετών 1971 και 1973. Ανήκει στον αρχιτεκτονικό ρυθμό του σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο. Ο τρούλος είναι καλυμμένος με κεραμίδια και στην κορυφή του υπάρχει έξεργος μεταλλικός σταυρός. Στη νότια πλευρά υπάρχουν τέσσερα παράθυρα και δύο θύρες, μια μεγάλη κεντρική και μια μικρότερη η οποία βρίσκεται προς το πίσω μέρος του ναού. Πάνω από τη κεντρική θύρα της νότιας πλευράς υπάρχει ψηφιδωτό που απεικονίζει τον άγιο Δημήτριο. Στη κάτω δεξιά πλευρά του ψηφιδωτού υπάρχει η υπογραφή του δημιουργού και το έτος της κατασκευής:

Θ. ΜΠΟΓΟΙΤΣΗΣ 04΄

Στο πίσω μέρος υπάρχουν πέντε παράθυρα και πάνω από το κεντρικό είναι σχηματισμένος με πέτρες ένας σταυρός περιμετρικά του οποίου υπάρχουν οι παρακάτω επιγραφές:

ΙΣ ΧΡ ΝΙ ΚΑ

Η κεντρική είσοδος του ναού βρίσκεται στη δυτική πλευρά. Υπάρχουν τρεις μεγάλες ξύλινες θύρες οι οποίες χωρίζονται μεταξύ τους με τσιμεντένιους κίονες. Πάνω από τις πόρτες υπάρχουν γυάλινα παράθυρα: στο κεντρικό παράθυρο απεικονίζονται δύο παγώνια το ένα αντικριστά στο άλλο και στα υπόλοιπα υπάρχει φυτική διακόσμηση. Στην κεντρική θύρα οδηγεί κλίμακα δεκατριών σκαλοπατιών. Το σύνολο του οικοδομήματος είναι καλυμμένο με επεξεργασμένη πέτρα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο επίσης επενδυμένος με επεξεργασμένη πέτρα, τσιμεντένιος περίβολος του ναού. Από την πλευρά της κύριας εισόδου, υπάρχουν εντοιχισμένα πέντε ψηφιδωτά όμορφης τεχνοτροπίας. Στο πρώτο απεικονίζεται ένα παγώνι, στο δεύτερο φυτική διακόσμηση, στο τρίτο ένας σταυρός με την περιμετρική επιγραφή ΙC XC NI KA, στο τέταρτο τρεις χριστιανικοί σταυροί μέσα σε κύκλους ενώ στο τελευταίο απεικονίζεται ο θυρεός του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης με την περιμετρική επιγραφή:

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟC ΠΑΤΡΙΑΡΧΗC ΚΩΝCΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩC

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Θοδωρής Πασσαλίδης

"Γεννήθηκε το 1986 στην ελληνίδα γη της Εορδαίας. Πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι σε ηλικία μερικών λεπτών από την Πτολεμαΐδα στην Θεσσαλονίκη (μέσω Άγρα). Έκτοτε, έχοντας ως εφόδια ένα πτυχίο Ψυχολογίας αποκτηθέν υπό την σκέπη του αττικού ουρανού και μια γκρίζα τραγιάσκα στο κεφάλι του, περιηγείται την πολιτιστική επικράτεια μελετώντας την ποίηση και την μνήμη."