Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Στήλες > Μνημεία της Εορδαίας > Οδοιπορικό στα μνημεία της Εορδαίας: ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου στους Πύργους

Οδοιπορικό στα μνημεία της Εορδαίας: ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου στους Πύργους

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


 

Επιμέλεια: Θεόδωρος Κ. Πασσαλίδης

Ο ορθόδοξος ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου βρίσκεται στα νεκροταφεία του δυτικού τμήματος του οικισμού των Πύργων. Είναι τοποθετημένος ακριβώς στην είσοδο του νεκροταφείου και βρίσκεται ανατολικά της κεντρικής πλατείας του οικισμού από την οποία απέχει περίπου τετρακόσια τριάντα μέτρα με κατεύθυνση ανατολική.

Πρόκειται για ένα ναό χτισμένο στον ρυθμό της βασιλικής. Η σκεπή του είναι καλυμμένη με κεραμίδια ενώ στο σύνολο του έχει επενδυθεί με επεξεργασμένη πέρα. Μάλιστα, μαρμάρινη πλάκα η οποία είναι εντοιχισμένη στην είσοδο του ναού μνημονεύει το έτος της επένδυσης καθώς και το όνομα των χορηγών:

Η ΕΠΕΝΔΥCΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

ΚΟΙΜΗCΕΩΣ ΤΗC ΘΕΟΤΟΚΟΥ

ΠΥΡΓΩΝ ΈΓΙΝΕ ΜΕ ΔΩΡΕΑ ΤΩΝ

ΑΔΕΛΦΩΝ ΧΡΥCAYΓΗC – ΛΕΜΟΝΙΑC

ΚΑΙ ΑΝΑCΤΑCΙΑC ΔΑΝΤΗ

ΕΠΕΙ ΙΕΡΑΤΕΙΑC ΠΡΩΤΟΠΡΕCΒΥΤΕΡΟΥ

ΑΡΙCΤΕΙΔΗ ΘΩΜΑΪΔΗ

ΕΝ ΈΤΗ 2014

 

Η βόρεια πλευρά του ναού έχει τέσσερα παράθυρα ενώ στη νότια (όπου βρίσκεται και η κεντρική θύρα) υπάρχουν τρία. Στην ίδια πλευρά υπάρχει σιδερένιο σκέπαστρο καθώς και εντοιχισμένοι νιπτήρες. Πρόκειται για τρεις επιτοίχιες πορσελάνινες κατασκευές οι οποίεςχρησιμοποιούνται για εξυπηρέτηση των πιστών αλλά και για τις ανάγκες του νεκροταφείου (πότισμα, καθαρισμός κτλ). Παρ’ όλη τη χρησιμότητα τους, η τοποθέτηση τους πάνω στον τοίχο του ναού είναι μια μάλλον άστοχη κίνηση η οποία κακοποιεί το όμορφο κατά τα άλλα κτίσμα.

Στο πίσω μέρος του ναού υπάρχει το ταφικό μνημείο του ορθόδοξου ιερέα Χρήστου Ζαχαριάδη. Πάνω στο σταυρό που κοσμεί το μνήμα, υπάρχει η επιγραφή:

ΙΕΡΕΥΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ

ΑΠΕΒΙΩΣΕ 14.9.50

ΕΤΩΝ 84

2

 

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Θοδωρής Πασσαλίδης

"Γεννήθηκε το 1986 στην ελληνίδα γη της Εορδαίας. Πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι σε ηλικία μερικών λεπτών από την Πτολεμαΐδα στην Θεσσαλονίκη (μέσω Άγρα). Έκτοτε, έχοντας ως εφόδια ένα πτυχίο Ψυχολογίας αποκτηθέν υπό την σκέπη του αττικού ουρανού και μια γκρίζα τραγιάσκα στο κεφάλι του, περιηγείται την πολιτιστική επικράτεια μελετώντας την ποίηση και την μνήμη."