Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Στήλες > Μνημεία της Εορδαίας > Οδοιπορικό στα Μνημεία της Εορδαίας: Η κρήνη της Ελένης Παπαδοπούλου στο ναό της Αγ. Παρασκευής στον Άγιο Χριστόφορο

Οδοιπορικό στα Μνημεία της Εορδαίας: Η κρήνη της Ελένης Παπαδοπούλου στο ναό της Αγ. Παρασκευής στον Άγιο Χριστόφορο

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Στο προηγούμενο άρθρο, αναφέρθηκα στο ναό της αγίας Παρασκευής ο οποίος βρίσκεται στον κάμπο της Εορδαίας, μεταξύ των οικισμών του Αγίου Χριστόφορου και του Ανατολικού.

Στην είσοδο ακριβώς του άλσους της αγίας Παρασκευής, υπάρχει τσιμεντένια κρήνη η οποία τοποθετήθηκε το έτος 1968 από την κάτοικο των γειτονικών Κομνηνών Ελένη Παπαδοπούλου. Η κρήνη δεν έχει τίποτα το αξιομνημόνευτο πέρα από την εντοιχισμένη μαρμάρινη επιγραφή στην οποία αναγράφονται τα παρακάτω λόγια:

ΑΝΗΓΕΡΘΗ ΔΑΠΑΝΑΙΣ

ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ

Δ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

ΚΑΤΟΙΚΟΥ ΚΟΜΝΗΝΩΝ

ΕΝ ΈΤΕΙ 1968

 

 

Μερικά μέτρα πλάι στην κρήνη υπάρχει ένας μεγάλος, ξύλινος σταυρός όμοιος με αυτόν που βρίσκεται στην κεντρική ενορία του Αγίου Χριστόφορου. Παραδίπλα, βρίσκεται το κεντρικό λιθόστρωτο καλντερίμι το οποίο οδηγεί στο ναό της αγίας Παρασκευής. Μια μεταλλική πινακίδα εντοιχισμένη πάνω σε δυο τσιμεντένιες, καλυμμένες με επεξεργασμένη πέτρα κολώνες τοποθετημένες δεξιά και αριστερά του μονοπατιού (εν είδει πύλης) αναγράφει τα παρακάτω λόγια:

ΆΛΣΟΣ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Θοδωρής Πασσαλίδης

"Γεννήθηκε το 1986 στην ελληνίδα γη της Εορδαίας. Πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι σε ηλικία μερικών λεπτών από την Πτολεμαΐδα στην Θεσσαλονίκη (μέσω Άγρα). Έκτοτε, έχοντας ως εφόδια ένα πτυχίο Ψυχολογίας αποκτηθέν υπό την σκέπη του αττικού ουρανού και μια γκρίζα τραγιάσκα στο κεφάλι του, περιηγείται την πολιτιστική επικράτεια μελετώντας την ποίηση και την μνήμη."