Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Στήλες > Μνημεία της Εορδαίας > Οδοιπορικό στα μνημεία της Εορδαίας – Η κρήνη της Παναγίας Ελεούσας στο Προάστιο

Οδοιπορικό στα μνημεία της Εορδαίας – Η κρήνη της Παναγίας Ελεούσας στο Προάστιο

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


image001

Επιμέλεια: Θεόδωρος Κ. Πασσαλίδης

Στον περίβολο του ορθόδοξου ναού που είναι αφιερωμένος στη μνήμη του αγίου Δημητρίου στο Προάστιο της Εορδαίας υπάρχει περίτεχνη κρήνη δωρεά του γλύπτη Βασίλειου Κωνσταντινίδη. Η κρήνη είναι αφιερωμένη στη Παναγία την Ελεούσα. Είναι κατασκευασμένη από πέτρα. Έχει τρεις βρύσες πάνω από τις οποίες υπάρχουν τρία αντίστοιχα πέτρινα τόξα. Πάνω από τις δυο ακριανές βρύσες υπάρχουν εντοιχισμένες δυο κόκκινες στάμνες και πάνω από την κεντρική ένα μικρό πέτρινο αέτωμα. Στην κορυφή της κρήνης υπάρχει εντοιχισμένο ένα μαρμάρινο ανάγλυφο και από κάτω μαρμάρινη ανάγλυφη πλάκα. Στην αριστερή πλευρά της πλάκας υπάρχει ανάγλυφη αναπαράσταση της Παναγίας και από κάτω αναγράφονται τα λόγια:

ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΕΛΕΟΥΣΑ

image003
Από δίπλα υπάρχουν εγχάρακτα τα παρακάτω λόγια:
Ου τρόπου επιποθές
Η έλαμψοc επι ταc πηγάc
Των υδάτων ούτωc
Επιποθές η ψυχή μου
Προc cε ο Θεόc
Δωρεά Μαρμαρογλύπτου
Βασ Κων/νίδη Πτολεμαΐδα Τηλ. 22976 – 28865
Στη δεξιά πλευρά της πλάκας υπάρχει ανάγλυφος σταυρός.

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Θοδωρής Πασσαλίδης

"Γεννήθηκε το 1986 στην ελληνίδα γη της Εορδαίας. Πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι σε ηλικία μερικών λεπτών από την Πτολεμαΐδα στην Θεσσαλονίκη (μέσω Άγρα). Έκτοτε, έχοντας ως εφόδια ένα πτυχίο Ψυχολογίας αποκτηθέν υπό την σκέπη του αττικού ουρανού και μια γκρίζα τραγιάσκα στο κεφάλι του, περιηγείται την πολιτιστική επικράτεια μελετώντας την ποίηση και την μνήμη."