Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Στήλες > Μνημεία της Εορδαίας > Οδοιπορικό στα μνημεία της Εορδαίας: Tο Δημαρχείο της Αγίας Παρασκευής στον Άγιο Χριστόφορο

Οδοιπορικό στα μνημεία της Εορδαίας: Tο Δημαρχείο της Αγίας Παρασκευής στον Άγιο Χριστόφορο

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Ο Δήμος της Αγίας Παρασκευής ήταν καποδιστριακός Δήμος που προέκυψε από τη συνένωση των οικισμών της Ερμακιάς, της Σπηλιάς, του Καρυοχωρίου και του Αγίου Χριστόφορου. Έλαβε το όνομα του από το ξωκλήσι της αγίας Παρασκευής που βρίσκεται στους πρόποδες του Βέρμιου όρους μεταξύ Ανατολικού και Αγίου Χριστόφορου. Διαλύθηκε το 2010 με το πρόγραμμα Καλλικράτης και συμπεριλήφθηκε ως δημοτική ενότητα πια στον ενωμένο Δήμο της Εορδαίας.

Έδρα του Δήμου της Αγίας Παρασκευής υπήρξε ο οικισμός του Αγίου Χριστόφορου. Το Δημαρχείο του πρώην Δήμου βρίσκεται πάνω στον κεντρικό δρόμο που ενώνει τον οικισμό βορειοδυτικά με την Πτολεμαΐδα και νοτιοανατολικά με το Καρυοχώρι. Εντοπίζεται σχετικά εύκολα αφού 40 μέτρα δυτικότερα βρίσκεται η κεντρική ενορία του χωριού, ο ναός του αγίου Χριστόφορου.

Το κτίριο είναι ορθογώνιο και διώροφο, τσιμεντένιο, μετρίου μεγέθους. Στην πρόσοψη του πρώτου ορόφου φέρει οχτώ παράθυρα και τρεις βεράντες, δυο μικρές δυτικά και ανατολικά και μία μεγάλη στο κέντρο. Στο ισόγειο υπάρχουν τέσσερα μεγάλα ορθογώνια παράθυρα και τρεις κεντρικές είσοδοι στις οποίες οδηγεί τσιμεντένια κλίμακα επενδυμένη με μάρμαρο και μεταλλικά κάγκελα, εννέα σκαλοπατιών. Μεταξύ της κλίμακας και της εισόδου υπάρχουν τρεις καμάρες και πάνω από την κεντρική αναγράφεται με μεγάλα, μεταλλικά γράμματα μπλε χρώματος η λέξη ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ.

Οι επεξεργασμένες πέτρες οι οποίες έχουν τοποθετηθεί στις γωνίες του κτιρίου προσπαθούν να προσδώσουν το κύρος ενός νεοκλασικού ρυθμού, μάλλον με ατυχή τρόπο. Στη δεξιά πλευρά της εισόδου υπάρχει εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα η οποία αναγράφει τα παρακάτω λόγια:

 

ΕΠΙ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ

ΤΟΥ ΣΥΧΟΥΝΙΔΗ ΒΑΓΓΕΛΗ

ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ

ΜΠΑΚΑΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΜΗΝΑΣ ΑΡΣΕΝΗΣ

ΜΑΝΤΣΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΚΑΛΤΣΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

 

ΣΤΗΝ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ 1995 – 1998

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ

Ο ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

ΜΕ ΈΔΡΑ ΤΟΝ ΆΓΙΟ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟ

 

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Θοδωρής Πασσαλίδης

"Γεννήθηκε το 1986 στην ελληνίδα γη της Εορδαίας. Πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι σε ηλικία μερικών λεπτών από την Πτολεμαΐδα στην Θεσσαλονίκη (μέσω Άγρα). Έκτοτε, έχοντας ως εφόδια ένα πτυχίο Ψυχολογίας αποκτηθέν υπό την σκέπη του αττικού ουρανού και μια γκρίζα τραγιάσκα στο κεφάλι του, περιηγείται την πολιτιστική επικράτεια μελετώντας την ποίηση και την μνήμη."