Σφοδρό κατηγορώ εναντίον της κυβέρνησης Τσίπρα για την αποδοχή των προηγούμενων νομοθετικών ρυθμίσεων όπως την παράδοση του 49% των μετοχών της ΔΕΗ στο ιδιωτικό κεφάλαιο και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, με το οποίο δεσμεύτηκε να περιορίσει το μερίδιο της ΔΕΗ κατά 25% ως το 2018 και κατά 50% ως το 2020, ώστε να διευκολυνθεί η είσοδος με ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους των υπολοίπων ιδιωτικών ομίλων, εξαπέλυσε το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας του ΚΚΕ, Μάκης Παπαδόπουλος, σε εκδήλωση του ΚΚΕ στην Πτολεμαΐδα.
Μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στην εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής ΔΕΗ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με θέμα «Η μεγάλη απεργία του 1988. Η ναυμαχία της Σφηκιάς – Συμπεράσματα από τους εργατικούς αγώνες στη ΔΕΗ», που πραγματοποιήθηκε παρουσία πολύ κόσμου στο μνημείο «Μνήμες Λιγνίτη», το στέλεχος του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να εξαπατήσει εμφανίζοντας ως αντίσταση στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων την πρότασή της για τον ΑΔΜΗΕ, που περιλαμβάνει το διαχωρισμό του κλάδου μεταφοράς ενέργειας από τη ΔΕΗ, την είσοδο στρατηγικού επενδυτή και τη διατήρηση στο κράτος του 251%. «Στην πραγματικότητα η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προωθεί την αντιλαϊκή κατεύθυνση της απελευθέρωσης, διασφαλίζοντας ισότιμους όρους ανταγωνισμού για όλους τους ενεργειακούς ομίλους, συγκριτικά με την προνομιακή θέσης της ΔΕΗ στο παρελθόν. Ο ΑΔΜΗΕ θα λειτουργεί και θα σχεδιάζει τη συντήρηση και την επέκταση του δικτύου μεταφοράς με γνώμονα την κερδοφορία του, σε βάρος της ικανοποίησης των κοινωνικών αναγκών. Ο στρατηγικός επενδυτής και όχι ο λαός θα επωφεληθεί απ’ το νέο αναπτυξιακό πακέτο Γιούνγκερ και τις συμβάσεις χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για επενδύσεις στον τομέα της Ενέργειας.»
Τόνισε ότι η κυβέρνηση υιοθετεί πλήρως τις κατευθύνσεις της ΕΕ, το ευρωπαϊκό σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Αερίων του θερμοκηπίου, το οποίο επιβαρύνει δραματικά την τιμή της λιγνιτικής κιλοβατώρας και οδηγεί στη μείωση της εγχώριας παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη. Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, η προοπτική είναι να περιοριστεί τελικά η εγχώρια λιγνιτική παραγωγή στο 35% της συνολικής. Οι συνέπειες για την περιοχή είναι προφανείς, είπε και πρόσθεσε: «Σταμάτησε να λειτουργεί ο σταθμός του Αμυνταίου, υπολειτουργούν οι μονάδες της Καρδιάς, ενώ ο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας αποτελεί παρελθόν μετά την περσινή πυρκαγιά. Οι δαπάνες μισθοδοσίας των εργαζομένων στα ορυχεία έχουν περικοπεί πάνω από 405 από την αρχή της κρίσης, ενώ οι απολύσεις εργαζομένων στους υπεργολάβους φτάνουν πλέον τις 1000.»
«Οι αγώνες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα αποτελούν εφαλτήριο για τους αγώνες του σήμερα και του αύριο, για να ανοίξει ο δρόμος για να υπάρξει ενιαίος φορέας ενέργειας στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος και κάλεσε το λαό σε αντίσταση, σε μαζική αγωνιστική συσπείρωση για μια άλλη πολιτική. Για μια ΔΕΗ στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών, για τη μείωση του βαθμού ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, για την εξασφάλιση επαρκούς λαϊκής κατανάλωσης, για να αντικατασταθούν οι παλιές μονάδες της ΔΕΗ με σύγχρονους λιγνιτικούς σταθμούς με αυξημένο βαθμό απόδοσης, για να μην παραδοθούν τα λιγνιτωρυχεία, λιγντικά αποθέματα και υδάτινο δυναμικό σε ιδιωτικούς ομίλους, για την αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού με κρατικά υδροηλεκτρικά έργα που συμβάλλουν ταυτόχρονα στην άρδευση αγροτικών εκτάσεων και στην παροχή αντιπλημμυρικής προστασίας, και πάνω απ’ όλα για να κατοχυρωθεί ότι το ενεργειακό προϊόν θα είναι κοινωνικό και όχι εμπόρευμα.
Στη δική του ομιλία ο Ιορδάνης Καλαϊτζόπουλος εκ μέρους της Τομεακής Επιτροπής ΔΕΗ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στους απεργιακούς αγώνες που δόθηκαν από τους εργαζόμενους της ΔΕΗ τη δεκαετία του ’80 και συγκεκριμένα του ’88 αλλά και του ’90, τονίζοντας ότι η νικηφόρα έκβαση των αγώνων αυτών δείχνει ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να παλεύουν και να διεκδικούν, για να ανατρέψουν το βάναυσο καπιταλιστικό σύστημα. Σημείωσε επίσης ότι οι αγώνες που έγιναν την περίοδο ’80-’90 ενίσχυσαν τα δικαιώματα, διαμόρφωσαν καλύτερους μισθούς, καλύτερες εργασιακές σχέσεις. Κάλεσε τέλος τους εργαζόμενους και τη νεολαία να διεκδικήσει καλύτερη ζωή μαζί με το ΚΚΕ «ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε καλύτερα τα επόμενα χρόνια κι εμείς και τα παιδιά μας.»
Σημειωτέον ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 90χρονα του ΚΚΕ, ενώ ο κόσμος που έδωσε το παρών είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί σε έκθεση με δημοσιεύματα εφημερίδων της εποχής, φωτογραφίες και αφίσες, αλλά και να δει και να ακούσει από κοντά συνδικαλιστές που πρωταγωνίστησαν στους μεγάλους απεργιακούς αγώνες των εργαζομένων της ΔΕΗ.