Η θέση της περιφερειακής αρχής είναι πως δεν δεχόμαστε δημιουργία ΧΥΤΑΜ στα πρώην ΜΑΒΕ, είπε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.
«Άνθρακας ο θησαυρός, η περιφερειακή αρχή είναι με τη θέση της τοπικής κοινωνίας», σημείωσε ο Γιώργος Κασαπίδης.
Κατηγορώντας την αντιπολίτευση για διαστρέβλωση της πραγματικότητας και για πράγματα τα οποία η ίδια ψήφισε την προηγούμενη περίοδο, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, επανέλαβε πως ουδέποτε η νυν περιφερειακή αρχή αποφάσισε δημιουργία ΧΥΤ αμιάντου όλης της χώρας στα πρώην ΜΑΒΕ.
«Αναιρείτε τον εαυτό σας», τόνισε ο Γιώργος Κασαπίδης, ενώ ρώτησε όσους τον κατηγόρησαν από που προκύπτει ότι ο ίδιος αποφάσισε «πράγματα τα οποία» άλλοι είχαν ψηφίσει νωρίτερα.
Ο Γιώργος Κασαπίδης έκανε λόγο για υπερβολές αντιπολίτευσης ενώ πέρα από τις παρατάξεις Ζεμπιλιάδου και Καρυπίδη στράφηκε και κατά της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Καλλιόπης Βέττα, η οποία υποστήριξε πως η περιφερειακή αρχή παίρνει απόφαση για τον ενταφιασμό 800.000 τόνων αμιάντου απ’ όλη τη χώρα.
«Όφειλα να αποκαταστήσω την τάξη και την αλήθεια. Εμείς έχουμε σχέδιο ανάπτυξης για την περιοχή, ενώ κάποιοι έλεγαν αβάσιμα πράγματα», είπε.
«Εξυφαίνονται νομοθετικές ρυθμίσεις που μπορεί να μας φέρουν προ τετελεσμένων γεγονότων. Το θέμα δεν είναι ανεπίκαιρο, αλλά πρέπει το όργανο να πάρει απόφαση και να μην επιτρέψουμε αυτό να γίνει», είχε πει λίγο νωρίτερα η Γεωργία Ζεμπιλιάδου, ενώ καθαρό μήνυμα ζήτησε και ο Θόδωρος Καρυπίδης.
«Ψηφίζουμε σήμερα και παίρνουμε μια απόφαση τι πρέπει να γίνει, όπως είπε και ο πρόεδρος του Τρανοβάλτου. Όχι ΧΥΤΑΜ», υπογράμμισε ο Στέφανος Πράσσος ενώ ο Αντώνης Τσάκωνας τόνισε πως «το ζήτημα είναι βαθύτερο και έχει να κάνει με τη διαχείριση απορριμμάτων και την τεράστια μπίζνα στη διαχείριση απορριμμάτων. Χρειάζεται εθνικός σχεδιασμός».
Ο Περιφερειάρχης στην πρόταση της αντιπολίτευσης, αντιπρότεινε να αναιρεθεί η απόφαση του 2016(περί ενταφιασμού αμιάντου από τη Δυτική Μακεδονία ή από το συγκεκριμένο χώρο) και να διατυπωθεί πως δεν θα αναπτυχθεί χώρος ΧΥΤΑΜ στα πρώην ΜΑΒΕ και κατάθεση ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης για όλη την περιοχή.
Στη συνεδρίαση ενώ υπήρξε σύγκλιση απόψεων στο γενικό πλαίσιο της απόφασης, όλες οι πλευρές επιδόθηκαν σε ένα παιχνίδι λέξεων και λεπτομερειών μέχρι να καταλήξουν σε κάτι που θα συμφωνήσει το σύνολο του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Τελικά η απόφαση η οποία ψηφίστηκε ήταν να μην μεταφερθεί αμίαντος και τοξικά απόβλητα από την Ελλάδα και το εξωτερικό στη Δυτική Μακεδονία και ειδικά στο χώρο τον πρώην ΜΑΒΕ(εκτός της αποκατάστασης) με τον Αντώνη Τσάκωνα να ψηφίζει «λευκό» σημειώνοντας πως δεν πρέπει η διαχείριση να γίνεται σε περιφερειακό επίπεδο.
Ο Στέφανος Πράσσος σημείωσε πως η απόφαση πρέπει είναι να μην μπει ούτε ένα κιλό αμίαντος στα πρώην ΜΑΒΕ, ούτε από τη Δυτική Μακεδονία και γι’ αυτό καταψήφισε την πρόταση.
Ζήσης Πιτσιάβας