-“Στόχος της κυβέρνησης είναι να κοροϊδέψει για μια ακόμα φορά τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, αποκρύπτοντας ότι τυχόν μονομερής λύση κινδυνεύει να οδηγήσει σε θηριώδη πρόστιμα”
Ο πρώην Ευρωβουλευτής και σημερινός Πρόεδρος της ΔΡΑΣΗΣ Θοδωρής Σκυλακάκης, είναι ένας από τους ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τόσο τα ενεργειακά, όσο για την περιοχή μας. Με δεδομένο το αδιέξοδο που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια σχετικά με τις ελάχιστες ώρες που απομένουν για τη λειτουργία των ΑΗΣ Καρδιάς και Αμυνταίου, απευθυνθήκαμε σε αυτόν, ώστε να μας δώσει την εξέλιξη των πραγμάτων τα κρίσιμα χρόνια που πέρασαν, αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι. Μας παραχώρησε την αποκλειστική αυτή συνέντευξη, θυμίζοντας μας πως υπό άλλες συνθήκες μπορούσαν να γίνουν παρεμβάσεις για την περιοχή σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για την εν λόγω παρέμβαση μίλησε και ο Γιώργος Αδαμίδης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης για τον ΑΗΣ Καρδιάς , που συγκάλεσε προ μηνός ο Σάββας Ζαμανίδης.
-
Κε Πρόεδρε, είστε γνώστης του θέματος από «πρώτο χέρι» και απευθυνθήκαμε σε εσάς ώστε να μας πείτε τη δική σας άποψη για το πώς φτάσαμε ως εδώ υπό το καθεστώς της «περιορισμένης λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων». Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ, σταθήκατε ως ένας από τους λίγους υποστηρικτές της αποφυγής του γρήγορου θανάτου των μονάδων. Τι προσπάθησε να κάνει η Ευρώπη το κρίσιμο για εμάς 2010 με την περίφημη οδηγία IPPC σχετικά με τον Ολοκληρωμένο Έλεγχο και Πρόληψη Ρύπανσης;
Η Ευρώπη προσπάθησε να μειώσει τις εκπομπές ρύπων, που αυτοτελώς είναι μια σωστή περιβαλλοντική πολιτική. Κάποια όμως συμφέροντα -κατά κύριο λόγω η γερμανική πλευρά- ζητούσε το βίαιο, σχεδόν άμεσο, κλείσιμο των παλαιών μονάδων ή την αγορά πανάκριβων φίλτρων, λόγω περιβαλλοντικής ευαισθησίας υποτίθεται, την ίδια ώρα που οι ίδιοι επιδοτούσαν το γερμανικό λιθάνθρακα. Μια πολιτική ασυνεπής για να το πούμε πολύ ευγενικά, αφού δεν λάμβανε υπόψη ότι σε περιοχές της Ελλάδας που η οικονομία στηρίζεται στην λιγνιτική παραγωγή μια τέτοια βίαιη πρακτική θα προκαλούσε πολύ μεγαλύτερο ανθρώπινο πόνο σε σχέση με το περιβαλλοντικό όφελος.
- Ως Ευρωβουλευτής της ΝΔ τότε, πήρατε την πρωτοβουλία να προτείνετε με τροπολογία την παράταση της διάρκειας ζωής των μονάδων. Ποια ήταν η παρέμβαση σας και τι πετύχατε με αυτήν;
Στην πράξη κατάφερα τότε -ουσιαστικά μόνος- να υπάρξει μια παράταση σε σχέση με όσα σχεδιάζονταν που αν η μνήμη δεν με απατά -έχει περάσει σχεδόν μια δεκαετία- έφτασε τους 12-18 μήνες σε σχέση με τις αρχικές τροπολογίες του ΕΛΚ. Το πέτυχα χρησιμοποιώντας στο εσωτερικό του ΕΛΚ το επιχείρημα που προανέφερα. Ότι δηλαδή αν δεν βρίσκαμε έναν συμβιβασμό θα «σήκωνα» το θέμα των επιδοτήσεων λιθάνθρακα στην Ευρώπη και της ασυνέπειας της πολιτικής της ΕΕ εις βάρος των μικρότερων χωρών της. Ότι δηλαδή οι τεχνολογικά πιο αδύνατες χώρες καλούνται να υιοθετήσουν με βίαιο τρόπο νέες τεχνολογίες που παράγουν ισχυρές χώρες σε υπερβολικές τιμές, μέσω υπερβολικά βίαιων κανονιστικών αλλαγών. Αν μια ισχυρή χώρα έχει μια τεχνολογία και επιβάλλει την αγορά της, μέσω περιβαλλοντικών κανόνων, πριν αυτή η τεχνολογία ωριμάσει (και η σχετική αγορά γίνει ανταγωνιστική και οι τιμές της πέσουν), τότε απολαμβάνει υπερβολικά μονοπωλιακά κέρδη. Η περιβαλλοντική νομοθεσία δεν πρέπει να χρησιμοποιείται με τον τρόπο αυτό.
- Η ελληνική Κυβέρνηση και η ΔΕΗ πως αντέδρασαν τότε, στο άκουσμα του περιορισμού του χρόνου της λειτουργίας των μονάδων;
Όπως σας είπα βρήκα ελάχιστη βοήθεια. Η αλήθεια είναι όμως ότι μετά την ψήφιση των τροπολογιών, το κέρδος λίγο πολύ διατηρήθηκε χάρη στους Έλληνες διπλωμάτες που εκπροσωπούσαν τη χώρα στο Συμβούλιο (COREPER 1 αν θυμάμαι καλά). Η ΔΕΗ πολλά-πολλά δεν έκανε.
- Στην μονοκαλλιεργημένη Δυτική Μακεδονία θα προέκυπτε ένα μεγάλο αναπτυξιακό έλλειμμα. Υπό κανονικές συνθήκες, θεωρούνταν πως θα μπορούσε να αναπληρωθεί;
Μα αυτό ήταν το πρόβλημα ότι σε μια περιοχή όπως η Δυτική Μακεδονία δεν υπήρχε σε περίοδο κρίσης εναλλακτική λύση. Ήταν μια πολιτική οικονομικά παράλογη και περιβαλλοντικά ακραία, με κίνητρα όχι το καλό των ανθρώπων αλλά το καλό του μονοπωλιακού κέρδους…
- Αν η Χώρα δεν είχε την πορεία καταστροφής που μετέπειτα σημείωσε, η ΔΕΗ ενδεχομένως να επέλεγε να κάνει νέες επενδύσεις σε λιγνιτικές μονάδες φιλικότερες στο περιβάλλον. Θα της το επέτρεπε η διεθνής τάση ή θα ακολουθούσε το μοντέλο αύξησης των ΑΠΕ;
Αυτό είναι καθαρά θέμα κόστους. Η μείωση του κόστους των ΑΠΕ κατά τη γνώμη μου θα συνεχιστεί για μια τουλάχιστον δεκαετία και σε ό,τι αφορά κάποια είδη ΑΠΕ είναι ανταγωνιστική με το λιγνίτη, ιδίως αν ληφθούν υπόψη τα περιβαλλοντικά κόστη (φίλτρα, τιμές ρύπων κ.λπ.). Συνεπώς ο λιγνίτης δεν μπορεί να είναι το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας, ως κορμός της οικονομικής της δραστηριότητας, έστω κι αν κάποια εργοστάσια, ιδίως το νέο που κατασκευάζεται θα παραμείνουν για πολλές δεκαετίες.
- Στην τοπική και εθνική επικαιρότητα ποτέ δεν έπαιξε το θέμα σοβαρά. Γιατί καμία πολιτική δύναμη δεν επέλεξε να το σηκώσει; Μάλιστα υπήρχαν πολιτικές και αυτοδιοικητικές δυνάμεις που στήριξαν την ύπαρξη τους πάνω σε ένα τετελεσμένο θέμα.
Ο λαϊκισμός και η ταυτόχρονη αδιαφορία για την ουσία αποτελεί ενδημικό πρόβλημα της ελληνικής πολιτικής ζωής και σε εθνικό και σε τοπικό επίπεδο.
- Θα μπορούσε το σχέδιο της «Μικρής ΔΕΗ» να οδηγήσει σε κάποια μερική λύση;
Δεν είμαι βέβαιος. Κάποια στιγμή ίσως αυτό να ήταν εφικτό, όμως στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση της ΔΕΗ χειροτέρεψε δραματικά και τώρα φοβάμαι ότι καμία εύκολη λύση στο πρόβλημα δεν υπάρχει.
- Σήμερα φτάσαμε στο «και πέντε». Ελλείψει άλλων επενδύσεων, προσπαθεί η Κυβέρνηση να παρατείνει τη λειτουργία των μονάδων των ΑΗΣ Καρδιάς και Αμυνταίου κατόπιν εορτής, με νομικά αμφιλεγόμενες μεθόδους. Τι προβλέπετε ότι θα καταφέρει; Αν δεν τα καταφέρει, ποιες είναι οι συνέπειες από τη μονομερή απόφαση για παράταση λειτουργίας;
Είναι απίστευτη η ανικανότητα και η αδιαφορία της κυβέρνησης αυτής για τα ουσιαστικά προβλήματα. Τώρα για να αποφύγει τις συνέπειες της ανικανότητας και της αδιαφορίας αυτής, καθώς πλησιάζουν αμείλικτα οι εκλογές και η πολιτική της τιμωρία, προσπαθεί να μεταθέσει το πρόβλημα στην επόμενη κυβέρνηση. Στόχος της να κοροϊδέψει για μια ακόμα φορά τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, αποκρύπτοντας ότι τυχόν μονομερής λύση κινδυνεύει να οδηγήσει σε θηριώδη πρόστιμα που μπορεί να λειτουργήσουν ως ταφόπλακα για την ΔΕΗ, που ήδη βρίσκεται σε οριακή κατάσταση.
- Πως κρίνετε την πορεία της ΔΕΗ όλα αυτά τα χρόνια και τη σημερινή της κατάσταση; Η «αποεπένδυση» πιστεύετε πως θα προχωρήσει;
Για να μην προχωρήσει σε μερική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, στη μικρή ΔΕΗ δηλαδή, η κυβέρνηση επέλεξε ένα σχέδιο -τη μείωση του εμπορικού της μεριδίου, με ταυτόχρονη ανοχή στην μαζική κλοπή του ρεύματος και στα διάφορα «δεν πληρώνω» (τόσο τα εκατομμύρια μικρά όσα και τα μεγάλα «δεν πληρώνω» της ΛΑΡΚΟ κ.λπ.)- που με μαθηματική βεβαιότητα οδηγεί στην καταστροφή της. Φοβάμαι ότι βρισκόμαστε στο παρά πέντε μιας τέτοιας εξέλιξης. Αυτό δείχνει δυστυχώς και η αξία της ΔΕΗ (που έπεσε από το 1,5-2 δις το 2014 στα 325 εκ σήμερα).
- Περιμένουμε άμεσα αλλαγές στο ευρωπαϊκό πλαίσιο για την ενέργεια; Κατά πόσο πιστεύετε πως η Ελλάδα θα μπορέσει να προσαρμοστεί σε αυτές τις αλλαγές;
Οι αλλαγές στον τομέα αυτό θα είναι συνεχείς καθώς προχωρεί η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, κρίσιμο μέρος της οποίας είναι η επανάσταση της καθαρής ενέργειας και η μαζική μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση. Ότι η κυβέρνηση οδηγεί σε καταστροφή την μεγαλύτερη εθνική ενεργειακή εταιρία, που εξειδικεύεται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ακριβώς την στιγμή που η μορφή αυτή ενέργειας θα αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη σημασία στην παγκόσμια και εθνική οικονομία, απεικονίζει το μέγεθος της ζημιάς που έχει ήδη προκαλέσει.
- Η ΔΡΑΣΗ σήμερα συμπορεύεται με τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη εν όψει των εθνικών εκλογών του 2019. Είναι έτοιμη η Νέα Δημοκρατία να διαχειριστεί το ενεργειακό, αλλά και τη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική περίοδο;
Η Νέα Δημοκρατία θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα με σοβαρότητα, αποφασιστικότητα και ρεαλισμό και έχει επεξεργαστεί τις λύσεις που θα ακολουθήσει. Κλειδί όμως είναι και η γενικότερη πορεία της οικονομίας και της καταναλωτικής δύναμης των νοικοκυριών, που θα επιτρέψει να μειωθεί το φαινόμενο της μη πληρωμής λογαριασμών και να αυξηθεί η ζήτηση για ενέργεια, διευκολύνοντας της σωτηρία και της ΔΕΗ.
- Η ΔΡΑΣΗ επιδιώκεται να έχει κάποια εκπροσώπηση στα ψηφοδέλτια της ΝΔ στη Δυτική Μακεδονία;
Το ελπίζω καθώς έχουμε κάποια πολύ καλά στελέχη ειδικά στο νομό Κοζάνης, αλλά οι σχετικές αποφάσεις όπως γνωρίζετε ανήκουν αποκλειστικά στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.