Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης, ανταποκρινόμενος στο αίτημα για ουσιαστική και διαρκή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών πάνω στις πρακτικές διδακτικές ανάγκες και προκλήσεις που προκύπτουν, διοργανώνει ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ την Τετάρτη 9 Μαρτίου και ώρα 6μ.μ., με προσκεκλημένη τη φιλόλογο Αλίκη Τσεπραηλίδου, με θέμα:
«Δημιουργική γραφή και διδασκαλία της λογοτεχνίας»
Η λογοτεχνία είναι ένα ταξίδι, μία απόδραση από την καθημερινότητα, ένας τρόπος επικοινωνίας. Για να μπορέσουμε να απολαύσουμε ένα λογοτεχνικό έργο και να το κατανοήσουμε βαθύτερα, είναι απαραίτητη η γνώση των αφηγηματικών τεχνικών, των εκφραστικών μέσων, των χαρακτήρων. Είναι σημαντικό όμως η διδασκαλία αυτών των στοιχείων να μη γίνεται με τυποποιημένο τρόπο, αλλά να εξοικειώνονται τα παιδιά με τους όρους, να κατανοούν τις θεωρίες και να γίνεται κριτική προσέγγιση του κειμένου. Η δημιουργική γραφή, που είναι το πρωτότυπο, το εκφραστικό, το αντισυμβατικό γράψιμο, που αναπτύσσει την κριτική και τη δημιουργική σκέψη και καλλιεργεί τη φαντασία και τη γλώσσα, μπορεί να αποτελέσει αυτήν τη νέα προοπτική στη διδασκαλία της λογοτεχνίας και στην απόλαυση της λογοτεχνικής γραφής. Μάλιστα, επειδή, όπως υποστηρίζει η Ευαγγελία Φρυδάκη «Το κείμενο έχει πάψει να θεωρείται ως ένα κλειστό και αύταρκες σύμπαν, οριστικά νοηματοδοτημένο από τους ‘ειδικούς’», η διδασκαλία των λογοτεχνικών θεωριών μπορεί να γίνει και μέσα από άλλα είδη κειμένων, όπως τα τραγούδια, τις διαφημίσεις, τις ταινίες.
Η Αλίκη Τσεπραηλίδου είναι απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ. Εργάζεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από το 2003. Τα τελευταία χρόνια υπηρετεί στο 8ο Γυμνάσιο Κοζάνης. Ολοκλήρωσε το ΔΠΜΣ «Δημιουργική Γραφή στην Εκπαίδευση» με θέμα διπλωματικής εργασίας «Εφαρμογές της αφηγηματικής τυπολογίας του Gérard Genette σε δραστηριότητες δημιουργικής γραφής».
Κατά τη διάρκεια της επιμόρφωσης θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.
Όσοι/ες ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση, ακολουθήστε τον σύνδεσμο: https://minedu-secondary.webex.com/meet/gdeliopo