Τον κίνδυνο κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος εάν δεν ληφθούν μέτρα αναζωογόνησής του με τη μείωση της ανεργίας τόνισε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ, Καθηγητής Σάββας Ρομπόλης, στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή στην Πτολεμαΐδα με θέμα «Ασφαλιστικό, Φορολογικό και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις».
Δήλωσε πως το σύστημα κοινωνικής προστασίας με την εφαρμογή των μνημονίων και πολιτικών λιτότητας έχει φθάσει σε ένα σημείο που το 2014 το αποθεματικό κεφάλαιο των ασφαλιστικών ταμείων περιορίζεται μόνο σε 3,5 δις ευρώ, δηλαδή σε ένα ποσό που αντιστοιχεί σε λιγότερο από 2 μηνών κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Τόνισε ότι όλη αυτή την περίοδο το ασφαλιστικό σύστημα έχει χάσει σημαντικούς πόρους από την αύξηση της ανεργίας, από την εισφοροδιαφυγή, από τις οφειλές και ταυτόχρονα με όλες τις αντιασφαλιστικές παρεμβάσεις έχει ωθήσει ένα μεγάλο μέρος συμπολιτών μας σε πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. «Κι ενώ μέχρι το 2009 είχαμε 40.000 συνταξιοδοτήσεις το χρόνο τα τελευταία 5 χρόνια έχουμε 600.000. Επομένως με λιγότερες εισφορές έχουμε περισσότερες εκροές και το σύστημα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σ’ αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Την ίδια στιγμή η τρόικα και η ελληνική κυβέρνηση συζητούν για περεταίρω μειώσεις των συντάξεων, για περεταίρω αυξήσεις στα όρια ηλικίας και για σταδιακή συρρίκνωση των επικουρικών συντάξεων που, κατά την προσωπική μου άποψη, κάποια στιγμή μέσα στο μυαλό τους έχουν και την πλήρη κατάργηση των επικουρικών συντάξεων.»
Έχουμε παραβιάσει, πρόσθεσε, βασικές αρχές του συστήματος, μία εκ των οποίων είναι η ανταποδοτικότητα του συστήματος, καθώς ενώ π.χ. ένας Γερμανός εργαζόμενος δίνει στο σύστημα κοινωνικής προστασίας μετά από 35 δουλειάς 100 μονάδες τού επιστρέφει 155, στη Γαλλία επιστρέφει 153, στο Βέλγιο 130, στην Ισπανία 110, στην Πορτογαλία 100 και στην Ελλάδα το 2009 έδινε 68 μονάδες! Δηλαδή είχε αρνητική ανταποδοτικότητα. Εμείς θέλουμε να μάς δίνει τουλάχιστον 100 μονάδες, μιλάμε για πολύ στοιχειώδη πράγματα.»
Η εναλλακτική λύση που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο κ. Ρομπόλης, «είναι ότι θα πρέπει να ανακοπεί αυτή η πορεία, γιατί έχει αποδειχθεί ότι δεν βγαίνει τίποτα.» Το δεύτερο ότι θα ενισχύσει τους χαμηλοσυνταξιούχους, να επαναφέρει τα όρια ηλικίας στα 65 για τους άντρες και στα 60 για τις γυναίκες και να ενισχύσει το σύστημα από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να ανασυσταθεί το αποθεματικό κεφάλαιο του ασφαλιστικού συστήματος. «Δεν μπορεί σε μια χώρα με 11 εκατ. με 3,5 εργαζόμενους, με 1.500 ανέργους και με 3 εκατ. συνταξιούχους να υπάρχει αυτό το συρρικνωμένο αποθεματικό κεφάλαιο. Θα πρέπει να ανασυσταθεί με ένα σχεδιασμένο πρόγραμμα για να μην ανατραπούν οι ισορροπίες του συστήματος.» Αυτό βέβαια, σημείωσε, «σε συνδυασμό και με το πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης, με ένα επενδυτικό σώμα που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία από δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, γιατί το ασφαλιστικό σύστημα το τροφοδοτεί η απασχόληση και οι ασφαλιστικές εισφορές κατά κύριο λόγο. Δηλαδή μέσα από ένα διπολικό αγώνα: και επανεκκίνηση της οικονομίας και επανασύσταση του κοινωνικού κράτους.»
Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την κοινωνική ασφάλιση, δεν ζητά κάτι που δεν έχει συμβεί στην Ευρώπη ή στον πλανήτη. Ζητά να αποκαταστήσουμε ισόρροπες σχέσεις μεταξύ της διαχείρισης των πόρων και των υποχρεώσεων που έχουν οι δημόσιοι και κοινωνικοί φορείς, όπως είναι η κοινωνική προστασία, απέναντι στις υποχρεώσεις τους, κατέληξε.