Ενημερωτική εκδήλωση για τον Διαβήτη και μέτρηση σακχάρου σε μαθητές του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας και του 2ου Γενικού Λυκείου Πτολεμαΐδας πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή στο Μουσικό Σχολείο της πόλης, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Διαβητικών Ν. Κοζάνης «Διαβητική Πορεία», στο πλαίσιο του αυριανού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη.
Την αξία της μεσογειακής διατροφής στην πρόληψη και αντιμετώπιση του διαβήτη τόνισε μιλώντας στους μαθητές των δύο σχολείων ο Παθολόγος- Διαβητολόγος Κώστας Δολιανίτης, επισημαίνοντας ότι εκτός από κληρονομικούς παράγοντες ευθύνη για την εμφάνιση διαβήτη παίζει ρόλο ο τρόπος ζωής, η μειωμένη φυσική δραστηριότητα και η παχυσαρκία, καθώς «βλέπουμε συχνά εμφάνιση διαβήτη σε υπέρβαρους, στα άτομα που έχουν λίγο πάνω από το φυσιολογικό βάρος, αν και όπως σημείωσε, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες κινδύνου, καθώς πρόκειται για σύνθετο πρόβλημα.
Ο κ. Δολιανίτης δήλωσε ότι υπάρχει η άποψη ότι υπάρχουν πολλά περιστατικά διαβήτη στο Νομό Κοζάνης, αν και σημείωσε ότι δεν υπάρχει κάποια επιδημιολογική μελέτη που να το πιστοποιεί αυτό, «δεν έχουμε κάποια στατιστικά δεδομένα για να το πούμε με σιγουριά», αλλά το στοιχείο αυτό συνάγεται από την κίνηση που υπήρχε στο διαβητολογικό κέντρο που λειτουργούσε νοσοκομείο Κοζάνης συγκριτικά με άλλες περιοχές.
Επέστησε την προσοχή στους μαθητές, καθώς, αν και θεωρείται ότι πρόκειται για νόσο των ηλικιωμένων όλο και πιο νέα άτομα εμφανίζονται να πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ. «Μιλάμε πλέον για πολλές δεκαετίες χαμηλότερα» είπε, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι τραγικό αν σκεφτεί κανείς ότι αυτά τα άτομα θα εκτεθούν για πάρα πολλά χρόνια στους κινδύνους του σακχάρου.
Τόνισε ειδικότερα ότι σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση διαβήτη παίζει ο τρόπος ζωής, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και το βάρος του ατόμου. Αυτά είναι κύριος παράγοντας είπε και ενοχοποίησε το γεγονός ότι εγκαταλείψαμε μεταπολεμικά στη χώρα μας τη μεσογειακή διατροφή και την έντονη δραστηριότητα. Συνέστησε δε στους μαθητές «να αλλάξουν τα πάντα. Να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους και να μην εξαρτάται η ζωή τους από ένα κινητό και μια οθόνη. Να αρχίσουν να παίζουν, να μην κάθονται με τις ώρες μπροστά σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και κυρίως να φροντίσουν τη διατροφή τους», κι αυτό, σημείωσε, περνά μέσα από την οικογένεια.
«Είναι παρά πολύ σημαντικό στην εποχή μας να υπάρχουν εθελοντικοί σύλλογοι και φορείς να ενδιαφέρονται και να νοιάζονται για τη νέα γενιά, γιατί πρέπει τα παιδιά να γνωρίζουν και να μπορούν να παίρνουν υπεύθυνες απαντήσεις από τους ειδικούς», δήλωσε ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας Γιώργος Μαμάτσειος κι ευχαρίστησε τον ομιλητή και το Σύλλογο Διαβητικών για την πρωτοβουλία του.
Πολύ σημαντική χαρακτήρισε την ενημερωτική αυτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Σύλλογο Διαβητικών και ο διευθυντής του 2ου Γενικού Λυκείου Πτολεμαΐδας Αθανάσιος Παπαβασιλείου, μια κι ο διαβήτης έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας.
Στη χρησιμότητα της εκδήλωσης αυτής αναφέρθηκε ο ταμίας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου, Κώστας Δαλδογιάννης, γιατί τα νιάτα, οι αυριανοί πολίτες της χώρας μας πρέπει να αρχίσουν να εμπεδώνουν ένα νέο τρόπο ζωής, που είναι ζητούμενο στην περίοδο κρίσης που περνά η χώρα μας.