Πόσες φορές έχει συμβεί ένα ολόκληρο ποδοσφαιρικό γήπεδο να κράτα την ανάσα του και να κάνει απόλυτη ησυχία; Πριν από την εκτέλεση ενός πέναλτι, είναι ίσως μια από τις περιπτώσεις. Κάτι που όμως σίγουρα δεν συμβαίνει συχνά είναι η… αυτόματη πειθαρχία της εξέδρας χωρίς καν να ζητηθεί· ήταν όμως τέτοια η δόνηση στην ατμόσφαιρα που ο θαυμασμός βγήκε αβίαστα.
Μπορεί να έχουν περάσει αρκετές ημέρες από την τελετή εγκαινίων του νέου σπιτιού της ΑΕΚ, ωστόσο ο σέρρα χορός που αποδόθηκε από 57 πυρριχιστές παραμένει ακόμα στα μάτια πολλών.
Φόρος τιμής στις προσφυγικές ρίζες της ομάδας, το «χορό των χορών» όπως συχνά αποκαλείται, τον είδαν σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στον κόσμο – ιδιαίτερη αίσθηση έκανε στην Τουρκία. Το όλο εγχείρημα ανέλαβε η Εύξεινος Λέσχη Αθηνών με πρωτεργάτη τον χοροδιδάσκαλο του σωματείου Μωυσή Καρίπη· στην ουσία όμως συμμετείχαν χορευτές που ανήκουν στο δυναμικό διαφόρων συλλόγων της Αττικής* και οι οποίοι διατηρούν φιλικούς δεσμούς με τη Λέσχη.
Όντας ένας από τους… εκλεκτούς, καθώς πήγε στο γήπεδο για πρόβα τρεις φορές πριν από τα εγκαίνια, ενώ το έζησε και με τον παλμό που έδωσαν οι γεμάτες εξέδρες, ο Μωυσής Καρίπης δήλωσε στο pontosnews.gr: «Έχω χορέψει σε πολύ μεγάλες εκδηλώσεις, αλλά αυτό ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Είχαμε ένα άγχος με τους χιλιάδες στο γήπεδο, αν θα ακούμε σωστά, αν θα ακουστούν τα παραγγέλματα, αν θα υπήρχε διαφορά στο πώς θα ακούμε εγώ με τον άλλο χορευτή γιατί ήταν τεράστια η απόσταση μεταξύ μας. Το άγχος ήταν τεράστιο. Ευτυχώς, οι θεατές λες και το ήξεραν· δεν υπήρξαν ούτε κροτίδες, ούτε τίποτα».
Το αποτέλεσμα τελικά δικαίωσε όλους τους συντελεστές, οι οποίοι έδωσαν και αγώνα με το χρόνο, καθώς το διάστημα που είχαν για πρόβες ήταν μικρό, σχεδόν ένας μήνας. «Μας βοήθησε βέβαια και η τεχνολογία. Ανεβάζαμε βίντεο και κάναμε παρατηρήσεις για το κάθε βήμα της σέρρας, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να το μελετήσει κάποιος μόνος του» σημείωσε ο Μωυσής Καρίπης.
Και αν το αποτέλεσμα φάνηκε αψεγάδιαστο στους… απ’ έξω, ο χοροδιδάσκαλος των πυρριχιστών τόνισε: «Πάντα υπάρχουν λάθη. Άλλος χορεύει καλύτερα, άλλος χειρότερα. Αλλά σημασία έχει η ομάδα και το αποτέλεσμα στο σύνολο. Αυτό είναι το δικό μας μέλημα, το σύνολο. Δεν πήγε ο καθένας σαν μονάδα να επιδείξει κάτι, δημιουργήσαμε ένα σύνολο που ήθελε να δείξει κάτι αντάξιο της ιστορίας και της στιγμής των εγκαινίων».
Πάντως τα διθυραμβικά σχόλια δικαίωσαν την όλη προσπάθεια, η οποία μάλλον δεν άρεσε σε μερίδα του τουρκικού Τύπου. «Το διαβάσαμε και εμείς, ότι αντιγράψαμε τη σέρρα. Συνέδεσαν και τη φιέστα της Τράμπζονσπορ στην οποία αν και ήταν προσκεκλημένος τελικά δεν εμφανίστηκε ο Ματθαίος Τσαχουρίδης. Άκουσα σχόλια και για τις φορεσιές, ότι “αυτές είναι δικές μας”. Και ξέρετε, αυτό είναι από κάποιους ανεγκέφαλους που θέλουν να το εκμεταλλευτούν πολιτικά. Εγώ προσωπικά έχω ταξιδέψει στην Τραπεζούντα, έχω χορέψει στη Ματσούκα, έχω δει τον κόσμο, τα αδέρφια μας τους ποντιόφωνους με τους οποίους δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι. Σε κάποια πράγματα έχουμε κοινό πολιτισμό. Είναι ποντιόφωνοι, χορεύαμε τους ίδιους χορούς, έχουμε τις ίδιες φορεσιές. Ο πολιτισμός δεν μπορείς να πεις ότι είναι κτήμα δικό μας, των Τούρκων ή των Αρμενίων, είναι κάτι κοινό, που επηρεάστηκε απ’ όλους. Και αυτό το βλέπουν οι περισσότεροι, ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν κάποιοι που το βλέπουν αλλιώς γιατί θέλουν να προωθήσουν μια εθνικιστική ατζέντα», δήλωσε.
Πώς όμως φτάσαμε στη σέρρα που είδαν εκατομμύρια άνθρωποι; Ίσως να μην είναι ευρέως γνωστό, όμως πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών είναι ο Δημήτρης Μελισσανίδης. «Ήταν λογικό να περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα», εξήγησε ο Μωυσής Καρίπης, ο οποίος έδωσε και το κλίμα στα αποδυτήρια:
«Αν με ρωτάτε, μερικές φορές είναι το ταξίδι για την Ιθάκη. Όταν ανέλαβα το πρότζεκ και είδα τις αμέτρητες δυσκολίες… Φανταστείτε ότι ανέβηκα στη Θεσσαλονίκη για να βρεθώ με τον Ματθαίο Τσαχουρίδη, να γίνουν οι πρόβες με τους μουσικούς, να ετοιμαστούν τα ηχητικά. Απίστευτες ώρες συνεννοήσεων με την παραγωγή, με τους σκηνοθέτες, με τους βοηθούς. Ήταν ένα τρομερό πράγμα. Ο κόσμος, να συνεννοηθείς αν μπορούν να κάνουν πρόβες.
»Αυτά που τελικά όμως ζήσαμε έκαναν… απόσβεση στο μέγιστο. Γιατί οι πρόβες την παραμονή, αλλά κυρίως πριν από τα εγκαίνια, ήταν κάτι το μοναδικό. Για ποιον λόγο; Υπήρχε μια απίστευτη ευφορία από τους χορευτές. Περιττό να σας πω ότι είχαμε τρεις-τέσσερις λύρες και δύο αγγεία να παίζουν, δηλαδή γλεντούσαμε κάτω. Ταυτόχρονα ήταν και πάνω από 100 παιδιά από τις ακαδημίες της ΑΕΚ που δημιούργησαν ένα απίστευτο κλίμα με τα συνθήματα. Δηλαδή, μια οικογένεια, όλοι μαζί. Κάποια στιγμή εκεί που χορεύαμε πέρασε και ο κ. Μελισσανίδης. Μάλλον του είπαν ότι γινόταν χαμός κάτω. Κατέβηκε λοιπόν με ένα χαμόγελο τεράστιο και χόρεψε μαζί μας».