Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Παντελή Λάμπρου, Σύμβουλο Επιχειρήσεων, με καταγωγή από την Πτολεμαΐδα.
Ερωτηθείς πως θα έπρεπε να είναι η φυσιογνωμία και το μέγεθος των επιχειρήσεων δεδομένου ότι το κράτος πριμοδοτεί τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχήματα, ο ίδιος απάντησε: «Προσπαθώ να μάθω από τη φύση, που έχει και μικρά και μεγάλα ζώα και αυτό είναι με σοφία φτιαγμένο. Η ευστάθεια επιτυγχάνεται όταν υπάρχει διασπορά στα μεγέθη άρα και το οικοσύστημα επιχειρηματικότητας πρέπει να φιλοξενεί όλα τα μεγέθη. Ταμπού υπάρχουν στις δοξασίες, όχι στις επιχειρήσεις, όπου όλα τα είδη είναι αναγκαία και χρήσιμα στο εν λόγω οικοσύστημα».
Ο ίδιος αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της μεγέθυνσης των επιχειρήσεων, κυρίως στο κομμάτι της παραγωγής, αλλά στην καινοτομία μετράει ο άνθρωπος περισσότερο. Μίλησε για το τι θα πρέπει να έχει ένας επιχειρηματίας σήμερα, λέγοντας πως εκκίνηση δίνεται από τον ορθολογισμό και έπεται η ψυχή και η καρδιά.
Μιλώντας για την μη συγχώνευση ή εξαγορά των επιχειρήσεων, αντ’ αυτού οδηγούνται σε κλείσιμο, λέγοντας πως και στην Πτολεμαΐδα θα πρέπει να αλλάξει το επιχειρηματικό μοντέλο και να εξελιχθεί.
«Η Πτολεμαΐδα είναι ανοιχτή σε αλλαγές και έχει αποδείξει ότι μπορεί να το πετύχει και τώρα έχει την πρόκληση της μεταλιγνιτικής περιόδου, άρα αυτό θα γίνει. Η επιχειρήσεις θα πρέπει να προσαρμόζονται, να συγχωνεύονται, να εξαγοράζονται ή να υπάρχει παραγοντική συνεργασία. Να φτιαχτεί ένα οικοσύστημα με στόχο να φτιάχνονται καλύτερα προϊόντα, πιο γρήγορα για τον πελάτη. Κάποιος ποιο σοφός από τον άλλο θα θέλει να αγοράσει τα αποτελέσματα μιας επιχείρησης», συμβουλεύοντας κάποιον που θέλει να κλείσει την επιχείρηση του, να κατανοήσει πως τον συμφέρει να πουλήσει που λειτουργεί και μάλιστα θα τον καλλωπίσει πρώτα, καθώς ο αγοραστής αγοράζει το μέλλον και τη δυναμική μιας επιχείρησης.
Κληθείς να προβλέψει πως βλέπει το μέλλον των επιχειρήσεων στην επαρχία, που μάλιστα δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τις τεχνολογικές εξελίξεις, ο κ. Λάμπρου τόνισε πως η αντίσταση στην αλλαγή είναι αντανακλαστικό, τονίζοντας πως την τεχνολογία δεν πρέπει να τη φοβόμαστε και σημειώνοντας πως πρέπει να προσαρμοστούμε στις νέες εξελίξεις.
Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη να στρέφονται επιχειρηματίες σε συμβούλους επιχειρήσεων για συμβουλές ως ένα «σφηνάκι γνώσεων και τεχνογνωσίας», ώστε να επικεντρωθεί στην αποτελεσματικότητα.
Η επιχείρηση υπάρχει γιατί υπάρχει και το οικοσύστημα, το γύρω περιβάλλον που πρέπει να αξιοποιεί ο επιχειρηματίας, από οντότητες που δεν είναι υπάλληλοί του, κατέληξε.