Μεγάλη απήχηση μεταξύ των πολιτιστικών συλλόγων και των καλλιτεχνικών ομάδων της Πτολεμαΐδας και της Εορδαίας είχαν οι προτάσεις που κατέθεσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ της Π.Ε. Κοζάνης, Θέμης Μουμουλίδης, για την πολιτιστική ανάπτυξη του δήμου Εορδαίας και για τη διεκδίκηση πολιτιστικών υποδομών που απουσιάζουν από την πόλη της Πτολεμαΐδας, όπως π.χ. η λειτουργία μιας μεγάλης κινηματοθεατρικής αίθουσας για να στεγάσει πληθώρα εκδηλώσεων και θεατρικών παραστάσεων.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στη σύσκεψη πολιτιστικών φορέων και καλλιτεχνικών ομάδων της Πτολεμαΐδας και της Εορδαίας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο Δημαρχείο Εορδαίας με πρωτοβουλία του Θ. Μουμουλίδη, ο βουλευτής πρότεινε μια σειρά πολιτιστικών δράσεων, όπως την καθιέρωση ενός ανοιξιάτικου Φεστιβάλ στην Πτολεμαΐδα από την ερχόμενη άνοιξη, στο οποίο θα προσκαλούνται και θα φιλοξενούνται σημαντικοί επώνυμοι έλληνες δημιουργοί, με στόχο να συνδεθούν με την περιοχή γνωρίζοντάς την, ένα φεστιβάλ το οποίο θα καταστήσει την Πτολεμαΐδα σε πόλο έλξης.
Πρότεινε επίσης την καθιέρωσης ενός Φεστιβάλ θεματικού κινηματογράφου, καθώς και την καθιέρωση ενός ετήσιου Συνεδρίου για τον Πολιτισμό και την ποιότητα ζωής στην Πτολεμαΐδα.
Ο κ. Μουμουλίδης χαρακτήρισε ωστόσο ως «κυρίαρχο» το θέμα δημιουργίας Ιστορικού – βιομηχανικού Μουσείου και βιομηχανικού πάρκου στις εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας. Τόνισε μάλιστα ότι «η δημιουργία του Βιομηχανικού και Ιστορικού Μουσείου και Πάρκου, είναι ένα κορυφαίο έργο, όχι μόνο για τη Δυτική Μακεδονία αλλά για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας και ταυτόχρονα ένα εμβληματικό έργο- ίσως το πρώτο- για την περιοχή της Πτολεμαΐδας, που θα της προσδώσει χαρακτηριστικά εξωστρέφειας και θα συμβάλλει στη δημιουργία του παράλληλου με τη ΔΕΗ μοντέλου ανάπτυξης. Η δημιουργία του Βιομηχανικού και Ιστορικού Μουσείου και Πάρκου Πτολεμαΐδας, είναι η αυτονόητη φυσική προέκταση των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ στην περιοχή, είναι μια αυτονόητη χειρονομία.»
Επισήμανε ότι με τη δημιουργία του Μουσείου στις εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας θα επιστρέψουν στους χώρους τους τα χιλιάδες σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα των ανασκαφών που σήμερα βρίσκονται εγκαταλελειμμένα σε σκοτεινές αποθήκες στο Μουσείο της Αινής και στην πόλη της Κοζάνης και κάλεσε τη ΔΕΗ να δημιουργήσει στην Πτολεμαΐδα το ιστορικό της αρχείο που θα αναδείξει την ιστορία χιλιάδων ανθρώπων που έδωσαν τη δική τους μάχη σε καιρούς δύσκολους. «Εδώ θα δημιουργηθεί ένας χώρος όπου επιστρέφοντας η ιστορία- όπως δικαιούται και της αξίζει- θα κάνει τις νεότερες γενιές περήφανες για τη γη των παππούδων τους και των γονιών τους. Η ΔΕΗ οφείλει να επιλέξει ως χώρο έκθεσης της ιστορικής διαδρομής της επιχείρησης στην Ελλάδα, τους χώρους του Μουσείου και την περιοχή της Πτολεμαΐδας», υπογράμμισε ο βουλευτής.
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Μουμουίδης στην ανάγκη δημιουργίας πολιτιστικών υποδομών, χώρων για την καλλιτεχνική έκφραση των δημιουργών της Εορδαίας, καθώς η πόλη δεν διαθέτει κινηματοθέατρο ή μια στοιχειώδη σκηνική και τεχνική υποδομή με αποτέλεσμα να μην μπορεί να έρθει μια αξιόλογη θεατρική παράσταση την χειμερινή περίοδο, ενώ άσκησε κριτική για το γεγονός ότι δαπανήθηκε ένα υπέρογκο ποσό (1 εκατομ. ευρώ) για την ορθομαρμάρωση του Πνευματικού Κέντρου Πτολεμαΐδας. Είναι σημαντικό, είπε, να σχεδιάσουμε και να βοηθήσουμε στην προσπάθεια δημιουργίας ιδιωτικών χώρων και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε νέους επαρκείς χώρους, σε μια προσπάθεια ανάδειξης της πόλης σε κέντρο πολιτιστικής αναγέννησης και ανάπτυξης. Υπογράμμισε μάλιστα την ανάγκη αγοράς ή ενοικίασης κάθε διαθέσιμου κινηματογράφου και την μετατροπή του σε σύγχρονη σκηνή, αλλά και την μετατροπή βιομηχανικών κτηρίων, παλιών αποθηκών των γεωργικών συνεταιρισμών ή άλλων εναλλακτικών χώρων σε πολιτιστικούς χώρους.
Ο κ. Μουμουλίδης αναφέρθηκε τέλος στην ανάγκη ανάδειξης της ιστορίας των μαρτυρικών χωριών της Εορδαίας, Πύργων, Μεσοβούνου και Ερμακιάς και την επιστημονική καταγραφή της ιστορίας τους.
Ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης της Πτολεμαΐδας και της Εορδαίας, αρκεί να αξιοποιηθούν τα δύο χαρακτηριστικά της περιοχής: η πολυπολιτισμικότητά της και το γεγονός ότι είναι το ενεργειακό κέντρο της χώρας, είπε. Ζήτησε τη στήριξη όλων των πολιτιστικών φορέων και καλλιτεχνικών ομάδων και της αυτοδιοίκησης «γιατί το μέλλον είναι η κοινή μας υπόθεση» και τόνισε ότι ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια. Είναι επένδυση, φέρνει ανάπτυξη, κάθε ευρώ που επενδύεται στον πολιτισμό γυρίζει στην οικονομία 5 ευρώ και μπορεί να καταστήσει την Πτολεμαΐδα σε μια πόλη του Αύριο.
Ο κ. Μουμουλίδης ανακοίνωσε τέλος ότι αντίστοιχες συσκέψεις – συζητήσεις με τους πολιτιστικούς φορείς θα γίνουν το επόμενο διάστημα σε όλους τους δήμους της Π.Ε. Κοζάνης.
Την πρωτοβουλία του βουλευτή χαιρέτισαν ο δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης, ο αναπλ. γ. γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας Βασίλης Μιχελάκης, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Μίμης Δημητριάδης και πλειάδα εκπροσώπων πολιτιστικών και καλλιτεχνικών φορέων της Πτολεμαΐδας και της Εορδαίας οι οποίοι κατέθεσαν και τις δικές τους προτάσεις για την πολιτιστική ανάπτυξη και αναβάθμιση της Πτολεμαΐδας και της Εορδαίας.