Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Στήλες > Πρόσωπα > Ο Μ. Μητσιάς και η Κ. Καραμπέτη μιλούν στoν «e-ptolemeos» για τον «Γκάτσο που αγάπησαν»

Ο Μ. Μητσιάς και η Κ. Καραμπέτη μιλούν στoν «e-ptolemeos» για τον «Γκάτσο που αγάπησαν»

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Ο μεγάλος λαϊκός ερμηνευτής μιλά στον «e-ptolemeos.gr» για την αφιερωματική παράσταση στον δάσκαλό του Νίκο Γκάτσο, και την συνεργασία του με την Καρυοφυλλιά Καραµπέτη. Μετά από σχεδόν 25 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου Έλληνα ποιητή ο Μ. Μητσιάς πραγµατοποιεί ένα αφιέρωµα στις 29 Απριλίου στην Αίθουσα Τέχνης του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης στα πλαίσια της «Μουσικής στην Αίθουσα».

Πως αποφασίσατε να κάνετε το αφιέρωµα αυτό;

M.M.: Σκεφτόµουν χρόνια να το κάνω, γιατί για εµένα ο Ν. Γκάτσος υπήρξε το άπαν της παρουσίας µου στο τραγούδι και στην κοινωνία γενικότερα. Ο Ν. Γκάτσος µε έβαλε στο κανάλι των σηµαντικών τραγουδιών από µικρά 45άρια δισκάκια, µου γνώρισε µεγάλους δηµιουργούς και πάνω από όλα  η καθηµερινή µας επαφή ακόµα και ο καφές που έπινα µε την µεγάλη παρέα των Ελύτη, Χατζηδάκη και των υπολοίπων διαµόρφωσε και τον χαρακτήρα µου στην κοινωνία, µε έκανε να σκέφτοµαι πιο σωστά, πιο λογικά και να νιώθω ευτυχής και τυχερός που τον γνώρισα. Έχω πει περίπου 90 τραγούδια δικά του πολύ σηµαντικά, θεωρώ µεγάλη προίκα και µεγάλα «γαλόνια» για εµένα την συνεργασία µου αυτή.

 

Γιατί επιλέξατε την κα Καραµπέτη και πως είναι η συνεργασία σας;

M.M.: Όπως σας είπα είχα στο µυαλό µου χρόνια να κάνω αυτό το αφιέρωµα, αλλά ήθελα να βρω έναν αλλιώτικο τρόπο όχι µόνο να τραγουδάω τα τραγούδια του, και σκεφτόµουν το θεατρικό λόγο του Γκάτσου, γιατί είχε ασχοληθεί και µε το θέατρο, µε τις µεταφράσεις του Λόρκα και ένα σωρό άλλα πράγµατα και ήθελα να ακουστεί ο λόγος του τελείως διαφορετικά από το τραγούδι και σκέφτηκα την Κ. Καραµπέτη, η οποία είναι µοναδική, δεν θα µπορούσα να βρω καλύτερη ηθοποιό για να απαγγείλει τον λόγο του Γκάτσου. Είµαι πολύ τυχερός για αυτή τη συνεργασία, την ήθελα αρκετά χρόνια και «έδεσε» την κατάλληλη στιγµή.

 

Tι θα δει το κοινό που θα βρεθεί στην παράσταση;

K.K.: Eίναι ένα αφιέρωµα στον Nίκο Γκάτσο και στη µουσική διαδροµή των τραγουδιών του στην ιστορία και τον πολιτισµό της νεότερης Eλλάδας. Θα ακουστούν τραγούδια που όλοι αγαπήσαµε και που µας εµψυχώνουν σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

 

Ποια φράση του Νίκου Γκάτσου σας έχει χαραχτεί στο µυαλό σας;

K.K.: «Μονάχος βρες την άκρη της κλωστής»!

 

Τραγουδάτε για πρώτη φορά επί σκηνής ως Καρυοφυλλιά. Υπήρξε κάτι που σας φόβισε; Καταβάλατε περισσότερη προσπάθεια από ότι να ενσαρκώνατε έναν ρόλο; Πως νιώσατε όταν βρεθήκατε εκτεθειµένη µπροστά στο µεγαλειώδες έργο του ποιητή;

K.K.: Με φόβισε το γεγονός ότι έπρεπε να τραγουδήσω. Στις πρώτες συναντήσεις µας µε τον Μανώλη Μητσιά, όταν συζητούσαµε για το αφιέρωµα στο Νίκο Γκάτσο,  από εκεί που ήταν να πω δυο τρία τραγούδια ξαφνικά βρέθηκα να λέω δέκα. Η προσπάθεια που κατέβαλα για µένα ήταν ίδια όπως όταν παίρνω για πρώτη φορά ένα έργο στα χέρια µου.

 

Πως βλέπετε το µουσικό τοπίο στην Ελλάδα;

M.M.: Λείπουν τα µεγάλα ονόµατα όπως αυτό του Γκάτσου, του Θεοδωράκη, του Χατζηδάκι και άλλων, δεν υπάρχει αµφιβολία για αυτό. Σήµερα γράφουν ωραία τραγούδια οι δηµιουργοί, αλλά λείπει το µεγάλο έργο που θα το πάρει ένας συνθέτης και θα µας το συστήσει.

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team