Αρχική > Slider > «Η Κυβέρνηση επιχειρεί να καταστήσει τις διοικήσεις των ΟΤΑ ομήρους των μειοψηφιών» – Αποκλειστική Συνέντευξη εφ” όλης της ύλης του Λευτέρη Αυγενάκη στο «e-ptolemeos.gr»

«Η Κυβέρνηση επιχειρεί να καταστήσει τις διοικήσεις των ΟΤΑ ομήρους των μειοψηφιών» – Αποκλειστική Συνέντευξη εφ” όλης της ύλης του Λευτέρη Αυγενάκη στο «e-ptolemeos.gr»

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

 

 

Σε μία εφ’ όλης της ύλης αποκλειστική συνέντευξη στον «Πτολεμαίο», ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης, ερωτάται και παίρνει θέση για ζητήματα κεντρικά, αλλά και ζητήματα με τοπική αναφορά στη Δυτική Μακεδονία. Εν μέσω θέρους οι μηχανές της ΝΔ είναι αναμμένες στο φουλ, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά σε κάθε ευκαιρία εκλογές, και θεωρητικά είμαστε εν μέσω μίας θερμής προεκλογικής περιόδου.

Ο Γραμματέας της ΝΔ σχολιάζει τα του «Κλεισθένη», τα πρόσωπα που θα υποστηριχθούν από τη Νέα Δημοκρατία στις Αυτοδιοικητικές, τη σχέση ΣΥΡΙΖΑ-Καρυπίδη, το χειρισμό του ζητήματος της ΔΕΗ από την Κυβέρνηση, τις πρώτες 100 μέρες της ΝΔ στην Εξουσία, τον νέο ρόλο των ΝΟΔΕ και το Μητρώο Πολιτικών Στελεχών.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΠΟΥΓΑΡΙΔΗ

 

  • Κύριε Γραμματέα γιατί ζητάτε εκλογές άμεσα;

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει πια απαξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών. Κανείς πλέον δεν τους πιστεύει, ό,τι και να υποσχεθούν. Το πρόβλημα των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου δεν μπορεί να γίνει πρόβλημα της χώρας. Η Ελλάδα δεν αντέχει μία ακόμη περίοδο παρατεταμένης πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας. Οι πολίτες ζητούν ένα αξιόπιστο κυβερνητικό σχέδιο για να γίνει καλύτερη η ζωή τους. Οι εκλογές είναι η μοναδική διέξοδος για να προχωρήσει η Ελλάδα μπροστά.Γι’ αυτό επαναλαμβάνουμε ότι όσο νωρίτερα γίνουν, τόσο καλύτερο για την πατρίδα μας. Μακάρι να το αντιληφθεί ο κ. Τσίπρας. Θα είναι το μόνο καλό που θα έχει προσφέρει στην χώρα μας τα τελευταία τριάμισι χρόνια.

Δεν είναι θέμα κομματικού συμφέροντος οι εκλογές, αλλά εθνικής ανάγκης.

 

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει τον «Κλεισθένη». Θα τον αλλάξετε εφόσον έρθετε στα πράγματα; Θα επιδιώξετε να γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, όπως έγιναν αυτές του 2014;

 Για τη ΝΔ η αυτοδιοίκηση είναι εταίρος, σύμμαχος και συνομιλητής. Είμαστε εναντίον της απλής αναλογικής, διότι μας ενδιαφέρει η κυβερνησιμότητα των Δήμων και Περιφερειών. Έχει δεσμευθεί δημόσια ο Πρόεδρος μας Κυριάκος Μητσοτάκης ότι θα καταργήσουμε τον «Κλεισθένη». 

Η Κυβέρνηση με τις δύο βασικές ρυθμίσεις του «Κλεισθένη»(απλή αναλογική και αλλαγή στο χρόνο διεξαγωγής των εκλογών) δείχνει ότι η Κυβέρνησή του επιχειρεί να μετατρέψει τις αυτοδιοικητικέςεκλογές σε εργαλείο μικροπολιτικής ευτέλειας. Υπονομεύει την αυτοδιοίκηση, κανιβαλίζει τους θεσμούς, επιχειρεί πρωτοφανείς εκλογικές μεθοδεύσεις. Η Κυβέρνηση επιχειρεί να καταστήσει τις διοικήσεις των ΟΤΑ ομήρους των μειοψηφιών, ενώ με την αλλαγή του χρόνου διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών επιχειρεί να προκαλέσει σύγχυση στους πολίτες και να αποκομίσει έτσι όποιο μικροκομματικό όφελος μπορεί. Είναι όμως μάταιο. Ο λογαριασμός θα έρθει σε όλες τις κάλπες, όποτε κι αν αυτές στηθούν: εθνικές, ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές.

 

  • Θα δώσετε χρίσματα ή στηρίξεις σε πρόσωπα για Δήμους και Περιφέρειες; Και αν ναι, πόσους μήνες πριν τις εκλογές; 

Όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, η ΝΔ δεν θα μοιράσει χρίσματα και οφίτσια. Είμαστε ένα κόμμα ανοιχτό στους πολίτες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε πράξη τη δέσμευσή του: «Το Κόμμα ανήκει στα μέλη του». Καταγράφουμε το ενδιαφέρον των προσώπων ανεξαρτήτως αν είναι μέλη ή όχι του κόμματός μας. Αναζητούμε τους καλύτερους. Πρόσωπα ικανά και χρήσιμα για την κοινωνία και τους δημότες. Προσωπικότητες που θα ενώσουν και θα παραγάγουν χρήσιμο έργο για τον τόπο τους.

Ειδικά για την Κοζάνη, η ΝΔ είναι βέβαιο ότι θα είναι καλύτερα προετοιμασμένη και περισσότερο οργανωμένη. Θα δώσει τη μάχη των εκλογών για να την κερδίσει. Έχουμε αναζητήσει τις κατάλληλες προσωπικότητες, αυτοδιοικητικά στελέχη από την ευρύτερη περιοχή. Είμαστε βέβαιοι ότι η τοπική κοινωνία θα αγκαλιάσει τις επιλογές αυτές. Δεν περιοριζόμαστε αμιγώς σε κομματικά μας στελέχη, αλλά εξετάζουμε και προσωπικότητες της αυτοδιοίκησης με εμπειρία και γνώση. Διευρυνόμαστε, ισχυροποιούμαστε, κερδίζουμε.

 

 

  • Στη Δυτική Μακεδονία υπάρχει σφιχτός εναγκαλισμός της Περιφερειακής Αρχής με την Κυβέρνηση. Πως το κρίνετε αυτό; Η παρουσία του Περιφερειάρχη κ. Καρυπίδη στους Ψαράδες προκάλεσε πλήθος αρνητικών σχολίων. Πως τη σχολιάζετε εσείς;

Δεν μας προκαλεί έκπληξη ξέρετε. Κάθε άλλο. Είναι γνωστές εξάλλου οι σχέσεις αγάπης-μίσους, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και κ. Καρυπίδη και τα ήξεις αφήξεις από την περίοδο της υποψηφιότητάς του ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Θα θυμάστε φαντάζομαι και τις έντονες αντιδράσεις που είχε προκαλέσει η υποψηφιότητά του, στην Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ. Αλήθεια, ο κ. Καρυπίδης και όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ των περιοχών αυτών, πώς αισθάνονται για την Συμφωνία των Πρεσπών; Πώς αισθάνονται που ο Πρωθυπουργός τους, έχει εκχωρήσει την «μακεδονική γλώσσα» και την «μακεδονική εθνότητα» στους κατοίκους της πΓΔΜ; Τί απαντάνε στους συμπολίτες τους όταν τους συναντούν στους δρόμους και τα καφενεία; Ή έπαψαν να κυκλοφορούν στους δρόμους και στα καφενεία της περιφέρειάς τους;

Βέβαια, ο κ. Καρυπίδης ακολουθεί πιστά την πολιτική «κωλοτούμπας» του ΣΥΡΙΖΑ. Είχε ταχθεί εναντίον της χρήσης του όρου Μακεδονία με πρόταση ψηφίσματος που είχε καταθέσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο την 24/1/2018. Μετά άλλαξε γνώμη, πήγε στις Πρέσπες και χειροκροτούσε. Την επομένη το μετάνιωσε και κατάλαβε ότι πρόκειται για μια κακή συμφωνία. Ο λαϊκισμός σε όλο του το μεγαλείο.

Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή διαμηνύσαμε, σε όλους τους τόνους και προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι πρόκειται για μία συμφωνία εθνικά επιζήμια, που παράγει έννομα αποτελέσματα από την υπογραφή της και ότιδεν πρόκειται να την κυρώσουμε όποτε και αν έρθει στη Βουλή.

 

 

  • Με δυο λόγια, πείτε μας τα σημαντικότερα λάθη που πιστεύετε πως έκανε η Κυβέρνηση στο χειρισμό του θέματος της ΔΕΗ 

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση κατάφερε με ψέματα, με την ανεπάρκεια και τις ιδεοληψίες της, να φέρει τη ΔΕΗ στα πρόθυρα της κατάρρευσης, γεγονός που επιφυλάσσει τεράστια ζημιά στην ελληνική οικονομία. Προειδοποιήσαμε πολλές φορές έως τώρα την Κυβέρνηση ότι με τις πολιτικές της οδηγεί τη ΔΕΗ στην κατάρρευση. Η τραγική κατάσταση της εταιρείας επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια και από το στρατηγικό σύμβουλό της, τη McKinsey, η οποία κλήθηκε να καταρτίσει το νέο businessplan της ΔΕΗ και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η επιχείρηση δεν είναι βιώσιμη. Τα στοιχεία, άλλωστε, μιλούν από μόνα τους: Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ παρέλαβαν τη ΔΕΗ με χρηματιστηριακή αξία 2,5 δις ευρώ το 2014 και την αφήνουν το 2018 με χρηματιστηριακή αξία 600 εκατομμυρίων. Κατάφεραν επίσης -γιατί περί κατορθώματος πρόκειται- να έχουν φτάσει φέτος  τα ανείσπρακτα χρέη σε 3 δις, δηλαδή 300% περισσότερο σε σχέση με το 2014. Πολέμησαν τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ», κατέληξαν στην «κουτσή ΔΕΗ» και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα για τη βιωσιμότητά της. Μετά τις επισημάνσεις μας αυτές, πληροφορούμαστε τώρα από τον Τύπο ότι ο στρατηγικός σύμβουλος της εταιρείας προτείνει μείωση προσωπικού και αυξήσεις στα τιμολόγια. Ο κ. Σταθάκης οφείλει να καταθέσει τώρα στη Βουλή το επιχειρησιακό σχέδιο για τη ΔΕΗ. Τί αλήθεια έχουν να πουν οι συνδικαλιστές που προεκλογικά χειροκροτούσαν τον κ. Τσίπρα; Τί λένε σήμερα;

 

  • Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει με την εναπομείνασα ΔΕΗ; 

Η Νέα Δημοκρατία σταθερά υποστηρίζει την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με παράλληλη ισχυρή κρατική εποπτεία. Στόχος μας είναι αφενός να αποτραπεί η κατάρρευση της ΔΕΗ και αφετέρου να μειώσουμε τα βάρη που σηκώνουν οι καταναλωτές -νοικοκυριά και επιχειρήσεις- ώστε να πληρώνουν φθηνότερο ρεύμα και να λαμβάνουν καλύτερες υπηρεσίες. Ειδικότερα, προτείνουμετην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με στόχο την τελική μείωση της τιμής του ρεύματος για τον καταναλωτή, την επιλογήστρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΗ για την ανάταξή της, τη σταδιακή απεξάρτηση από τον λιγνίτη με αντικατάσταση των μονάδων με ΑΠΕ και την αποκατάσταση των περιοχών των ορυχείων με γενναία χρηματοδότηση και κίνητρα για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Και όλα αυτά σε συνεργασία και συνεννόηση με την τοπική κοινωνία, στελέχη κι εργαζομένους της ΔΕΗ.

 

  • Αν εκλεγείτε αύριο, σε πόσο χρόνο θα δει αλλαγή στην καθημερινότητα του ο Δυτικομακεδόνας; 

Η αλλαγή  Κυβέρνησης που θα επιλέξουν οι Έλληνες πολίτες με την ψήφο τους στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν αυτές πραγματοποιηθούν, θα έχουν αντίκτυπο στο σύνολο των πολιτών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του 11ου Συνεδρίου του Κόμματός μας ανακοίνωσε τον οδικό κυβερνητικό χάρτη της Νέας Δημοκρατίας, το πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών, που περιλαμβάνει σημαντική μείωση φορολογικών βαρών, ουσιαστικά κίνητρα για την αύξηση θέσεων εργασίας και δραστικά μέτρα για την στήριξη των ευπαθών ομάδων.Ένα πρόγραμμα με άμεσα αποτελέσματα στην καθημερινότητα του πολίτη. Πρόκειται για το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης που καταρτίστηκε με την συνδρομή χιλιάδων εθελοντών και θέτει στον πυρήνα τουτην κοινωνική αλληλεγγύη και την επανεκκίνηση της οικονομίας.Η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων και εργασιακά άστεγων, θα είναι από τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης της ΝΔ.

 

  • Τα κόμματα εξελίσσονται, μαζί με αυτά και τα όργανά τους. Ποιος επιθυμείτε να είναι ο ρόλος των ΝΟΔΕ της ΝΔ το επόμενο διάστημα; Περισσότερο οργανωτικός ή θα ασχολούνται με την παραγωγή πολιτικής; 

Η Παράταξή μας, σήμερα, ανανεωμένη με τους εκπροσώπους των τοπικών οργανώσεων να είναι εκλεγμένοι από τη βάση, δίνει ισχυρό μήνυμα ενότητας και συνεχίζει συντονισμένα τον αγώνα με στόχο όχι απλά την νίκη στις επόμενες εκλογές, αλλά ισχυρή αυτοδυναμία, ούτως ώστε να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε στο ακέραιο το κυβερνητικό μας πρόγραμμα.

Η τολμηρή αυτή πολιτική πρωτοβουλία, σηματοδοτεί το άνοιγμα που οφείλουν να κάνουν όλα τα κόμματα σήμερα στην κοινωνία, προκειμένου να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη της. Είναι κι αυτή μια από τις αλλαγές στον κομματικό μηχανισμό, στην προσπάθειά του να γίνει πιο εξωστρεφής, αλλά και να δοθεί πιο ενεργός ρόλος στις κατά τόπους νομαρχιακές οργανώσεις, στα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής και στα μέλη του Μητρώου στελεχών.

 

  • Μητρώο στελεχών: Τα μέλη του είναι πιθανά στελέχη σε κυβερνητικές θέσεις; Είναι πιθανοί Υποψήφιοι Βουλευτές; Και αντίστροφα: Ένας νεοεισερχόμενος Υποψήφιος Βουλευτής, πρέπει απαραίτητα να είναι μέλος του Μητρώου Στελεχών; 

Όπως έχει δηλώσει ο Πρόεδρος της ΝΔ: «αν δύο λέξεις συμβολίζουν τη φιλοσοφία του Μητρώου Στελεχών, αυτές είναι οι λέξεις ευκαιρίες και αξιολόγηση». Η μεγάλη επιτυχία αυτού του εγχειρήματος αποδεικνύει ότι το αίτημα για ανανέωση σε πρόσωπα, ιδέες και οργανωτικές δομές είναι ισχυρότερο από οποιαδήποτε δύναμη αντίστασης. Πιστεύω, ότι με την προσπάθεια του μητρώου στελεχών, σπάμε όλα τα ταμπού και τα στερεότυπα τα οποία συνοδεύουν την πολιτική μέχρι σήμερα.

 

 

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: Αντώνης Πουγαρίδης

Είναι ο Εκδότης της εφημερίδας "Πτολεμαίος" από μικρή ηλικία φορτώθηκε την ταμπέλα του εκδοτικού κατεστημένου. Είναι Διπλωματούχος Ηλεκτρονικός Μηχανικός.