Ένα από τα πλέον γνωστά και ξακουστά έθιμα του Δεκαπενταύγουστου στο Νομό Κοζάνης, αποτελεί ο Τρανός Χορός, έθιμο που αναβίωσε εφέτος με μεγάλη χαρά και συμμετοχή, ντόπιων και επισκεπτών.
Το έθιμο αναβίωσε στα λιβάδια της γραφικής και πανέμορφης Βλάστης, και αποτελεί το πλέον γνωστό έθιμο της κοινότητας, ενώ εγγράφηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2018.
Ο Τρανός Χορός είναι ένα χορευτικό δρώμενο με δομικά στοιχεία το δίπτυχο «τραγούδι-κίνηση» (φωνητικό τραγούδι-χορός), χωρίς τη συνοδεία μουσικών οργάνων. Έχει τελετουργικό χαρακτήρα και μεταδίδεται από γενιά σε γενιά κυρίως με τη συμμετοχή στο δρώμενο. Ο όρος «τρανός» υποδηλώνει τη σχεδόν καθολική συμμετοχή της κοινότητας στην επιτέλεσή του και τη σημασία του για την κοινότητα. Για τους Βλατσιώτες αποτελεί τον «τρανό», δηλαδή τον σημαίνοντα, τον σπουδαίο χορό, το σύμβολο της πολιτισμικής τους ταυτότητας.
nbsp;
Σ’ έναν τεράστιο ανθρώπινο κύκλο τελείται μια «ιεροτελεστία» και κανόνες που οι Βλατσιώτες τηρούν με ευλάβεια. Μπροστά οι άνδρες και ακολουθούν οι γυναίκες. Το εθιμοτυπικό ορίζει τον χορό να σέρνει ο γεροντότερος και γνώστης των τραγουδιών και να τον ακολουθούν κατά σειρά ηλικίας.