Αρχική > Uncategorized > O Kαλλικράτης μονόδρομος για την ανάπτυξη
None

O Kαλλικράτης μονόδρομος για την ανάπτυξη

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

του Ρούλη Κοκελίδη

Αναμφίβολα το σχέδιο Καλλικράτης του οποίου τις βασικές αρχές ανακοίνωσε η Κυβέρνηση σηματοδοτεί την αναδιανομή της εξουσίας και την ουσιαστική αποκέντρωση.
Πρόκειται για ένα τολμηρό σχέδιο που, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, θα δώσει νέο νόημα στην πολιτική ζωή, θα συμβάλλει στην ανασυγκρότηση της χώρας και θα στηρίξει καθοριστικά τη μεγάλη προσπάθεια ανάπτυξης που προωθεί η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Το σχέδιο οραματίζεται μια νέο περίοδο αυτοδιοίκησης και είναι βέβαιο ότι εκφράζει την ωριμότητα της ελληνικής κοινωνίας για ριζικό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης, της διακυβέρνησης γενικότερα.
Ο Καποδίστριας ήταν ένα πολύ μικρό βήμα.
Στην διαβούλευση που ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης θα πρέπει να ξεκαθαρισθεί η διασφάλιση σταθερών πόρων, διότι η αναδιανομή εξουσίας και αποκέντρωσης είναι δώρα χωρίς αντίκρισμα, όταν μάλιστα είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι δήμοι είναι υπερχρεωμένοι.
Μεγάλο ζήτημα επίσης είναι, εάν τα νέα διοικητικά σχήματα θα βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους πολίτες και εάν θα διασφαλισθεί ο έλεγχος της αποκεντρωμένης εξουσίας από τις τοπικές κοινωνίες.
Διότι το ζητούμενο στην σύγχρονη εποχή είναι η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση να συμβάλλει στην λαϊκή συμμετοχή και να διαμορφώσει μέσα στην κοινωνία πολιτικούς και κοινωνικούς όρους άμεσης σχέσης με τον πολίτη.
Γιατί το μείζον πρόβλημα της Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα από την ίδρυση του σύγχρονου κράτους ήταν πάντα οι αρμοδιότητες της αποκέντρωσης και η εξασφάλιση μονίμων και επαρκών πόρων.
Η νέα μεταρρύθμιση έχει υπερκομματικό χαρακτήρα και δεν προσφέρεται για μικροκομματική εκμετάλλευση. Για να πετύχει η νέα αρχιτεκτονική δομή της χώρας επιβάλλεται όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας να συμβάλλουν ενεργητικά, γιατί θα χρειασθεί αγώνας και μεγάλη προσπάθεια για την αλλαγή της κατεστημένης νοοτροπίας.
Μόνο έτσι θα διαμορφώσουμε νέες δυνατότητες οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, μόνο έτσι θα γίνουμε ανταγωνιστική κοινωνία στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Καλλικράτης μπορεί να βοηθήσει στο ξεπέρασμα του συγκεντρωτικού κράτους και να αναπτυχθεί μια νέα κουλτούρα πραγματικής περιφερειακής πολιτικής, η οποία είναι μονόδρομος για την πρόοδο της πατρίδας μας.

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team