Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΜΕ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΚΑΙ Η ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΣΕ ΧΩΡΟ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΜΑΜΑΤΣΕΙΟ
Κοινή συνέντευξη Τύπου στις 16:00 με θέμα τις εξελίξεις σχετικά με τον κορωνοϊό στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας παραχωρούν αυτή την ώρα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Κασαπίδης Γιώργος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης Τοπαλίδης Ηλίας, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης Τσεβεκίδης Χαράλαμπος, εκπρόσωπος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτ.Μακεδονίας, ο Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας Γκοβεδάρος Χαρίσιος και ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Ασλανίδης Πρόδρομος.
Ο περιφερειάρχης στην εισαγωγή του ενημέρωσε για το υπερσύγχρονο εργαστήριο μοριακής ανάλυσης, θα εγκατασταθεί εντός των επόμενων ημερών και θα λειτουργήσει από την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ ενημέρωσε επίσης ότι εγκαταστάθηκε ο κ. Ρωμιόπουλος ως εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ στην περιοχή.
Απαντώντας για την ανάγκη δημιουργίας νέου νοσοκομείου στη Δ. Μακεδονία και που θα μπορούσε αυτό να στεγαστεί, ο περιφερειάρχης απάντησε πως: «Είμαστε στην ώρα του πολέμου, επικεντρώνουμε τις δυνάμεις κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού. Η δική μου προσήλωση και όλων είναι σε αυτό τον αγώνα. Εξοπλίζουμε τους ανθρώπους και τις δομές μας ώστε να φέρουμε αποτελέσματα. Αυτό θα σημάνει και αναβάθμιση των δομών στην Περιφέρεια και μετά θα κάνουμε αυτή την κουβέντα. «Θεωρώ πως πρέπει να είναι διακριτές οι διοικήσεις των Νοσοκομείων στη Δυτική Μακεδονία και να μην ανταγωνίζεται το ένα το άλλο», είπε επίσης ο κ. Περιφερειάρχης.
Ο ίδιος σε ίδια ερώτηση, επεσήμανε πως έστειλε επιστολή προς τους διοικητές των 5 νοσοκομείων της περιοχής για την αναβάθμιση των νοσοκομείων και κέντρων υγείας της περιοχής, ώστε να καταγράψουν τι χρειάζεται για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
«Οι κάτοικοι Δαμασκηνιάς και Δραγασιάς δεν είναι κίνδυνος να μεταδώσουν τη νόσο»
Από την πλευρά του ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ στη Δ. Μακεδονία Ι. Ρωμιόπουλος, απάντησε σε σχέση με τους κατοίκους Δαμασκηνιάς – Δραγασιάς και ενδεχόμενο να χρειαστούν νέα μέτρα σε όλο το Βόιο, πως: «Οι κάτοικοι Δαμασκηνιάς και Δραγασιάς δεν είναι κίνδυνος να μεταδώσουν τη νόσο. Αντιθέτως μπορεί αυτοί να κολλήσουν απ’ άλλους. Άρα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται αυτοί οι άνθρωποι ως φορείς του ιού.»
Για την ουσία της κολχικίνης και τον κρόκο Κοζάνης
Σε ερώτηση αναφορικά με τη χρήση της ουσίας της κολχικίνης που περιέχεται στον κρόκο Κοζάνης, ο περιφερειάρχης απάντησε πως: «Με το που ήρθαν στο φως τα στοιχεία για την κολχικίνη, ζήτησα να εμπλέξει τα νοσοκομεία Κοζάνης και Καστοριάς στην έρευνα ώστε τα νοσοκομεία μας να γίνουν κοινωνεί της έρευνας και είμαστε σε επικοινωνία, ώστε με την ολοκλήρωση των ερευνητικών διαδικασιών, να εξετάσουμε την ουσία που εμπεριέχεται στο φυτό του κρόκου και αν η ουσία αποδώσει και καταστεί ως ένα εγκεκριμένο σκεύασμα, να διερευνήσουμε να εξάγουμε την εξαγωγή της από το φαρμακευτικό φυτό του κρόκου».
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κολχικίνη είναι η πρόταση της Ελλάδας στη μάχη με τον κορωνοϊό. Πιο συγκεκριμένα, μία ομάδα Ελλήνων γιατρών και λοιμωξιολόγων ερευνά την επίδραση της συγκεκριμένης ουσίας σε ασθενείς κορωνοϊού. Την αποκάλυψη έκανε προ ημερών ο γιατρός Χριστόδουλος Στεφανάδης στο Mega, ο οποίος τόνισε ότι είναι μέλος μια μεγάλης ομάδας γιατρών στην οποία συμμετέχουν όλοι οι διακεκριμένοι λοιμωξιολόγοι, και ερευνά τη χρήση της κολχικίνης σε ασθενείς με κορωνοϊό.
Για την «επίταξη» πόρων του ΠΕΠ
Για το αν απειλούνται οι πόροι του ΠΕΠ της Δ. Μακεδονίας λόγω επίταξης κονδυλίων από κεντρικά, ο κ. Κασαπίδης απάντησε πως είχε τηλεδιάσκεψη με περιφερειάρχες για το θέμα αυτό, λέγοντας ειδικότερα πως: «Σήμερα ολοκληρώθηκε η 2η τηλεδιάσκεψη με τους Περιφερειάρχες με την ΕΝΠΕ γι αυτό το θέμα και συνολικά για την αξιοποίηση των κονδυλίων. Η απάντησή μας και στην 1η αλλά και σήμερα στη 2η επικοινωνία με τον Υφυπουργό ήταν να ζητήσουμε να προστεθούν στις όποιες ανάγκες χρειαστεί να καλύψουμε εμείς, να αποτελέσουν αυτά τα ποσά, ποσά υπερδέσμευσης ώστε να μη διαταραχθεί ο προγραμματισμός και τα επιπλέον ποσά να δεσμευτούν από την επόμενη προγραμματική περίοδο».
Ενίσχυση των νοσοκομείων με εξοπλισμό
Επίσης, πρόσθεσε πως ήδη η περιφέρεια Δ. Μακεδονίας εκχώρησε 700.000 ευρώ στην 3η ΥΠΕ για να καλυφθούν ανάγκες σε μέσα προστασίας για νοσοκομεία και κέντρα υγείας, ενώ απέστειλε επιστολή στους διοικητές, όσο πιο σύντομα μπορούνε να καταθέσουν ολοκληρωμένη πρόταση αναβάθμισης υποδομών των μονάδων για να αγοραστεί ο εξοπλισμός αυτός για τη μάχη κατά του κορωνοϊού, με τον περιφερειάρχη να σημειώνει πως μπορούν να δαπανηθούν αρκετά εκ. ευρώ, για τις ανάγκες της περιφέρειας μας.
Για τη χωροθέτηση του εργαστηρίου σε χώρο δίπλα στο Μαμάτσειο
Για τη συζήτηση το που θα στηθεί το εργαστήριο το μοριακό και γιατί μπήκε στο Μαμάτσειο, ο κ. Κασαπίδης απάντησε πως ο χώρος πρέπει να διαθέτει κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά και καθ’ υπόδειξη των ειδικών υποδείχθηκε ο εν λόγω χώρος, του πρώην ΕΚΑΒ.
Απαντώντας για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, τόνισε πως ήταν σε αναζήτηση χώρου που θα ήταν κοντά σε νοσηλευτική μονάδα αλλά θα έχει και αυτονομία, γιατί θα χρειάζεται συγκεκριμένες προϋποθέσεις αναφορικά με την καθαριότητά του. Τους γνωστοποιήθηκε ο χώρος του πρώην ΕΚΑΒ και θεωρήθηκε ότι είναι μια καλή θέση, για αυτό και επιλέχθηκε ο χώρος και όχι με σκεπτικό γιατί έγινε στην Κοζάνη και όχι στην Πτολεμαΐδα.
Απαντώντας για τον σχεδιασμό του υγειονομικού χάρτη, ο κ. Τσεβεκίδης, ζήτησε να ξεπεραστούν «αντιπαλότητες και τοπικισμοί» που όλο αυτό το διάστημα ήταν άκυρα. Πολλά περιστατικά διακομίσθηκαν στη Θεσσαλονίκη και χάθηκε χρόνος γιατί μείναμε στη στείρα αντιπαράθεση, προσέθεσε, λέγοντας πως αυτή η συζήτηση μπορεί να γίνει «μακριά από κορώνες και μικροπολιτικές» όταν τελειώσει η κρίση.
Απαντώντας για την περίοδο του Πάσχα που έρχεται και ότι φέτος θα είναι διαφορετικό και πως ο ίδιος κρίνει την απόφαση της κυβέρνησης και της εκκλησίας να παραμείνουν κλειστοί η ιεροί ναοί, ο περιφερειάρχης απάντησε πως:
“Όπως έχουν εξηγήσει οι ειδικοί συνιστούν σε όλους τους πιστούς να ακολουθήσουν τις οδηγίες. Οι επιστήμονες γνωρίζουν. Θεωρώ ότι πρέπει να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες και όσο πιο γρήγορα μπούμε σε αυτή τη λογική τότε τόσο πιο γρήγορα θα αντιμετωπίσουμε τα κρούσματα. Θεωρώ μπορούμε μέσα από την παραμονή μας στο σπίτι να προσευχηθούμε και να κάνουμε την εσωτερική μας αναζήτηση κάνοντας κάτι διαφορετικό από άλλες φορές. Ίσως αυτό μας βοηθήσει να καταλάβουμε και να κατανοήσουμε την αξία των απλών αλλά και των σοβαρών πραγμάτων και τις αξίες της ζωής που είχαμε χάσει. Μένουμε σπίτι και κάνουμε την προσευχή μας στο σπίτι μας. Θα κάνουμε ένα διαφορετικό Πάσχα φέτος, όμως το περιεχόμενό του θα είναι το ίδιο. Να σταυρώσουμε τα πάθη μας μέσα από τη διαδικασία που περνάμε με τον κορωνοϊό. Έτσι ήθελε ο κύριος να εξελιχθούν τα πράγματα.”
Δείτε live