Πολύ σύντομα, ίσως και μέσα στον Ιούνιο, έρχεται προς ψήφιση ο νόμος για τον Εθνικό Οργανισμό Διαστήματος, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλης Μαγκλάρας, μιλώντας το Σάββατο στην 1η Τράπεζα για την ανάπτυξη στρατηγικής για την αειφόρο ανάπτυξη στα Βαλκάνια, που πραγματοποιήθηκε στη Βλάστη, Τοπική Κοινότητα του δήμου Εορδαίας.
Ο κ. Μαγκλάρας παρουσιάζοντας τον «Εθνικό Σχεδιασμό για την Αξιοποίηση των Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών», ανακοίνωσε επίσης την εκτόξευση του δορυφόρου HELLASSAT III στις 28 Ιουνίου, από τη Γαλλική Γουϊάνα.
«Η κυβέρνησή μας, το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, έχει ξεκινήσει ένα φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα στον τομέα των δορυφορικών επικοινωνιών», είπε, επισημαίνοντας ότι σύντομα- ίσως και μέσα στο καλοκαίρι θα ιδρυθεί η Εθνική Αρχή Διαστήματος, η οποία «θα ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ του Ελληνικού διαστημικού τομέα, των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και του ιδιωτικού τομέα, για την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας στη χώρα μας και την επιτάχυνση της ανάπτυξης στρατηγικής για το διάστημα, στην Ελλάδα.
Επιπλέον, φιλοξενούμε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια των Δικτύων και Πληροφοριών ENISA. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά επιστημονικά ιδρύματα και διακεκριμένοι επιστήμονες που ασχολούνται στον τομέα αυτό. Διαθέτουμε μια ώριμη διαστημική βιομηχανία, που συμμετέχει ενεργά στην ESA, καθώς και στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών διαστημικών προγραμμάτων.
Για όλους αυτούς τους λόγους θέλουμε να τονίσουμε την πρόθεσή μας να στηρίξουμε και να φιλοξενήσουμε εγκαταστάσεις της διοίκησης και λειτουργίας δορυφορικών οργανισμών και εφαρμογών, για τη συνεχή παρακολούθηση και συλλογή των δορυφορικών δεδομένων. Η μοναδική γεωγραφική θέση της Ελλάδας, με τα διάσπαρτα νησιά, τις άριστες ατμοσφαιρικές συνθήκες στη Νότια Ευρώπη, καθιστά τη χώρα ένα μοναδικό υποψήφιο για την μόνιμη εγκατάσταση διαστημικών εγχειρημάτων όπως οι GOVSATCOM».
Ο κ. Μαγκλάρας υπογράμμισε επίσης ότι το Υπουργείο και η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, εντείνουν τις προσπάθειές τους «για τον επιτυχή συντονισμό της τοπικής διαστημικής βιομηχανίας και των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, το si-cluster, τα ερευνητικά ιδρύματα, τους κρατικούς φορείς που είναι υπεύθυνοι για την εθνική συμμετοχή στα προγράμματα της ESA καθώς και το δορυφορικό μας πάροχο HELLAS SAT».