Στις 21/12 το Σάββατο, είχε προγραμματιστεί από το Διαχειριστή του συστήματος να τεθεί ο ΑΗΣ Αμυνταίου εκτός λειτουργίας, δίχως να έχει προηγηθεί κάποια βλάβη, λόγω χαμηλής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε συνδυασμό με την υψηλή παραγωγή των ΑΠΕ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ατμοηλεκτρικές μονάδες δεν προτάσσονται, στη βάση του λειτουργικού κόστους, με τις γνωστές αρνητικές για εμάς συνέπειες.
Ο Δήμαρχος Αμυνταίου, Άνθιμος Μπιτάκης, αμέσως μόλις κατέστη γνωστός ο προγραμματισμός του Διαχειριστή του συστήματος (ΑΔΜΗΕ), ο οποίος άφηνε εκτός λειτουργίας τον σταθμό του Αμυνταίου, και κατά συνέπεια την Τηλεθέρμανση, για τους λόγους που αφορούν τους κανόνες λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και δεν λαμβάνουν υπόψη ότι οι εν’ λόγω μονάδες τροφοδοτούν παράλληλα και με Τηλεθέρμανση το Αμύνταιο, τον Φιλώτα και τη Λεβαία, ήρθε άμεσα σε επαφή με τον αρμόδιο υπουργό για θέματα ενέργειας κο Γεράσιμο Θωμά.
Ο Δήμαρχος έθεσε επιτακτικά το θέμα ότι επίκειται να μείνουν χωρίς θέρμανση περίπου 10.000 κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής και σε μια τέτοια περίπτωση θα κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ο Δήμος μας ως γνωστόν καταβάλλει μια τεράστια προσπάθεια στην παρούσα φάση να κατασκευάσει έργο παραγωγής θερμικής ενέργειας με σύγκαυση βιομάζας, ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί η Τηλεθέρμανση από την επόμενη χειμερινή περίοδο όπου θα έχει πλέον αποσυρθεί οριστικά ΑΗΣ Αμυνταίου και αν δεν στηριχθεί εμπράκτως από τη ΔΕΗ και την πολιτεία στην παρούσα κρίσιμη μεταβατική περίοδο, τίθενται τα πάντα σε κίνδυνο. Ένας μικρός Δήμος, όπως ο Δήμος μας, αντιμετωπίζει πρώτος από όλους τις δυσβάσταχτες συνέπειες της πρόωρης απολιγνιτοποίησης της περιοχής μας.
Ο υπουργός αντιλαμβανόμενος την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, ανταποκρίθηκε στην παρέμβαση του Δημάρχου, και οι μονάδες του Αμυνταίου παρέμειναν σε λειτουργία, με όποια προκύπτουσα επιβάρυνση για τη ΔΕΗ ΑΕ. Προς την κατεύθυνση αυτή αρωγοί στάθηκαν τόσο ο Περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας κος Γιώργος Κασαπίδης όσο και ο βουλευτής του νομού μας κος Γιάννης Αντωνιάδης.
Παράλληλα θα καταβληθούν εκ’ νέου προσπάθειες να τροποποιηθούν οι κώδικες Αγοράς ενέργειας, και οι Μονάδες που παρέχουν τηλεθέρμανση να προτάσσονται έναντι άλλων Μονάδων, ώστε η λειτουργία των τηλεθερμάνσεων να μην εξαρτάται άμεσα από τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στο σύνολο της χώρας.