Η εκπομπή ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Ηλία Σιδέρη, Δικηγόρο.
Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις αλλαγές ή μη που θα υπάρξουν ή θα έπρεπε να υπάρξουν σε σχέση με τον τρόπο διεξαγωγής των ευρωεκλογών, μιας και στις πρώτες θέσεις των ψηφοδελτίων των κομμάτων τοποθετούνται άτομα με αναγνωρισιμότητα, με μη πολιτικά χαρακτηριστικά. Όπως απάντησε σχετικά ο κ. Σιδέρης, όταν είναι μια μεγάλη εκλογική περιφέρεια αναγκαστικά βγαίνουν διασημότητες. «Αν έβαζε ένας άσχετος με την πολιτική, ο Σάκης Ρουβάς πχ, με οποιοδήποτε κόμμα, θα έβγαινε πρώτος και αυτό έχει επίπτωση στη ζωή μας γιατί οι βουλευτές όπως ψηφίστηκαν δεν ανήκουν στις κοινοβουλευτικές ομάδες στις οποίες λήγει η θητεία τους. Καμία κοινοβουλευτική ομάδα πλην του ΚΚΕ δεν καταλήγει με την ίδια σύνθεση προσώπων στην ομάδα της με την οποία ξεκίνησε. Αυτό είναι πρόβλημα γιατί τα κόμματα θέλουν να πάρουν τις ψήφους, οι ψήφοι δεν πάνε με κριτήρια γιατί ο κόσμος ψηφίζει τον γνωστό και έτσι καταλήγουμε εδώ που καταλήγουμε».
Ο κ. Σιδέρης τόνισε την ανάγκη εκλογής προσώπων που εξυπηρετούν, τονίζοντας ότι αυτό γενικότερα που συμβαίνει σήμερα είναι πρόβλημα των κομμάτων αλλά και των πολιτών, με τον ίδιο να θέτει συγκεκριμένα παραδείγματα ατόμων που ψηφίστηκαν λόγω αναγνωσιμότητας.
Ερωτηθείς αν σχεδιάζεται το λεγόμενο «σπάσιμο» των περιφερειών, ωστόσο τόνισε ότι το σπάσιμο της Ελλάδας σε περιφέρειες είναι μια λύση γιατί μπορούν να ελέγχονται λίγο καλύτερα τα πρόσωπα που θέτουν υποψηφιότητα και ταυτόχρονα στις μικρότερες (θεωρητικά) κοινωνίες, θα τεθούν άλλα κριτήρια και θα υπάρξει μια πιο προσωπική επαφή.
Ωστόσο η λύση αυτή δεν εξυπηρετεί το πολιτικό σύστημα, προσέθεσε, γιατί αν σπάσουν σε περιφέρειες, υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί εσωστρέφεια σε όλα τα κόμματα και κυρίως στα μεγάλα, ενώ μπορεί να προωθηθούν συγκεκριμένα πρόσωπα από πολιτικά γραφεία.
Σχετικά με το κατά πόσο υπάρχουν άλλα μοντέλα που εφαρμόζονται σε άλλα κράτη, λ.χ. στη Γερμανία, τη Μάλτα ή την Κύπρο, ο κ. Σιδέρης σημείωσε ότι η χώρα μας είναι κάπου ανάμεσα και πρέπει να δει τι κάνουν χώρες με παρόμοιο πληθυσμό με εμάς, σημειώνοντας ότι «αφού δούμε τα δομικά μας προβλήματα, βλέπουμε και το εκλογικό σύστημα», αναφερόμενος σε προτεινόμενες λύσεις όπως το «σπάσιμο» της Επικράτειας, ή τα τρία πρώτα ονόματα της κάθε λίστας να είναι επιλεγμένα από τον εκάστοτε αρχηγό του κάθε κόμματος, ή τη σταυροδοσία, ή ένας συνδυασμός μεταξύ λίστας και σταυρού.
Τέλος, ο ίδιος κλήθηκε να σχολιάσει το ζήτημα εκλογιμότητας ή μη για 8 νεοεκλεγέντες δημοτικούς συμβούλους στο Αμύνταιο, που θα έπρεπε να είναι οικονομικά ενήμεροι ή μη ως προς το δήμο, με βάση σχετικό νόμο του 2001. Τα ποσά που χρωστούν οι σύμβουλοι να σημειωθεί πως δεν είναι μεγάλα, αλλά κατά νόμο δεν έπρεπε να γίνει ανακήρυξη, ωστόσο έγινε, το κατάλαβαν εκ των υστέρων και τώρα ακολουθούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Όπως ανέφερε σχετικά:
«Εγώ, πχ που ήμουν υποψήφιος, δεν ζητήθηκε από το δικαστήριο για την ανακήρυξη χαρτί για το εάν οφείλεις ή όχι, απλά η νομοθεσία αναφέρει να μην οφείλεις στο δήμο που ανακηρύσσεσαι. Οι άνθρωποι αυτοί δεν ξέρω αν το γνώριζαν ή όχι αλλά ο νόμος είναι αυστηρός. Γνωρίζω ότι τα πλήρωσαν μεταγενέστερα όλα τα ποσά αλλά ο νόμος είναι αυστηρός και δεν ξέρω αν ξεπερνιέται. Δεν το νομίζω να ξεπερνιέται. Ο νόμος είναι νόμος και υπάρχει αντιδικία με τους επόμενους που περιμένουν να μπουν στο Δημοτικό Συμβούλιο και ο επόμενος που περιμένει θα ζητήσει να τηρηθεί ο νόμος με αυστηρότητα».
Συμπλήρωσε, δε, πως το ζήτημα θα το κρίνει αρχικά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και έπειτα το δικαστήριο, λέγοντας πως βάση νόμου οι διαδικασίες αυτές προχωρούν κατά προτεραιότητα, αλλά τόνισε πως δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος ορκίζεται πρώτα και έπειτα εκπίπτει ακόμη και μετά από μήνες.