Για τη συζήτηση που έγινε στο δημαρχείο Εορδαίας το πρωί της Παρασκευής, με τη δημοτική αρχή Εορδαίας, αλλά και προέδρους κοινοτήτων της περιοχής, αναφορικά με την εκμετάλλευση ή μη περιοχών του Βερμίου με νικέλιο, αλλά και συνολικά για την κατεύθυνση της περιφερειακής αρχής ως προς την καταγραφή -αρχικά- και έπειτα πιθανή αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της Δυτικής Μακεδονίας με γνώμονα το συμφέρων των τοπικών κοινωνιών, μίλησε στο WEB TV του e-ptolemeos.gr και τον Αντώνη Πουγαρίδη, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης Νίκος Λυσσαρίδης.
Ο κ. Λυσσαρίδης, αρχικά, απάντησε αναφορικά με τη σύσκεψη που έγινε σήμερα το πρωί στο δημαρχείο Εορδαίας για την εξόρυξη ή μη από την περιοχή του Βερμίου κάποιων μετάλλων, με τη συμμετοχή του δημάρχου Παναγιώτη Πλακεντά και των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων Πύργων, Μεσοβούνου, Κομνηνών και Ανατολικού αλλά και τον πρόεδρο της ΤΚ Πτολεμαΐδας, λέγοντας πως:
“Η συζήτηση αφορούσε την εκμετάλλευση ή μη κάποιων περιοχών του Βερμίου με Νικέλιο. Εξηγήσαμε στους προέδρους ότι αυτές οι περιοχές έχουν αιτηθεί των αιτημάτων η ΛΑΡΚΟ τα τελευταία 20 χρόνια. Εμείς, ως οφείλαμε, κάναμε κουβέντες με τη ΛΑΡΚΟ για να ξέρουμε αν ενδιαφέρεται ή όχι για τα συγκεκριμένα αποθέματα. Η ΛΑΡΚΟ είναι σε χάλια οικονομική κατάσταση και οδεύει προς πώληση. Αυτό μας ανησύχησε και εμάς γιατί δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να αιωρούνται όλα αυτά τα κοιτάσματα. Ή όποια άλλα κοιτάσματα”.
Ξεκαθάρισε, δε, πως οι εν λόγω αιτήσεις, έχουν γίνει τα τελευταία 20 χρόνια και δεν έχουν εγκριθεί, αφού αφορούν αιτήματα για έρευνα, αρχικά, και όχι αξιοποίηση, λέγοντας ότι: “Πρώτα κάνεις αίτηση για έρευνα, δίνεις άδεια ερευνών, κάνεις έρευνα για όσα χρόνια επιτρέπει ο νόμος και μετά αν το θέλεις βγάζεις άδεια εκμετάλλευση. Εμείς είμαστε στη φάση άδειας ερευνών και μόνο. Εμείς ζητήσαμε να ξεκαθαρίσουν οι εκτάσεις, να ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο, στην περιφέρεια, στην δήμο, στις ΤΚ ώστε η τοπική κοινωνία να αποφασίσει αύριο τι θέλει να γίνει εκεί”.
Ουσιαστικά, τόνισε, πως “είναι μια προσπάθεια να άρουμε τη δέσμευση που υπήρχε στη ΛΑΡΚΟ. Αυτό που ζητήσαμε είναι να ξέρουμε που ανήκον τα εδάφη και να μπορούμε αύριο μεθαύριο να ικανοποιηθούν από την Τοπική Κοινωνία”.
Η ίδια κουβέντα, προσέθεσε, έγινε και για το θέμα των Φωτοβολταϊκών, αλλά και για τα αιολικά, επενδύσεις που, σημείωσε, γίνονται πολύ μαζικά στην περιφέρεια Δ. Μακεδονίας, λέγοντας ότι: “Ναι μεν θέλουμε να είμαστε μια πράσινη περιφέρεια, αλλά από την άλλη δεν θέλουμε τόσο άναρχα και επικίνδυνα, να έρχονται να μας κάνουν αιτήσεις, χωρίς να έχουμε τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας, του δήμου και της περιφέρειας. Ζητάμε εκτός από γνωμοδοτικό χαρακτήρα να έχουμε και αποφασιστικό χαρακτήρα, ώστε να αποφασίσουμε εμείς για την περιφέρειά μας, για τον δήμο μας και τις κοινότητές μας”.
Αναφορικά με το τι έθεσαν από την πλευρά τους οι πρόεδροι των Τ.Κ. της περιοχής, αναφορικά με την εκμετάλλευση ή μη, ο κ. Λυσσαρίδης απάντησε ότι η συζήτηση είχε ενημερωτικό χαρακτήρα: “Εμείς στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα και την περιοχή, η οποία τα τελευταία χρόνια ανθίζει οικονομικά τα τελευταία χρόνια και χαιρόμαστε για αυτό και είμαστε δίπλα τους σε κάθε μορφή καλλιέργειας και θέλουμε να στηρίξουμε την προσπάθεια”.
Συνολικά για τη Δ. Μακεδονία, ερωτηθείς αν υπάρχει κάποια συνολική στάση της περιφερειακής αρχής για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, πέραν του λιγνίτη, ο κ. Λυσσαρίδης απάντησε πως η κατεύθυνση που υπάρχει είναι αρχικά πως θα πρέπει να γνωρίζουμε τι έχουμε στην περιοχή, τι έχουμε στα εδάφη μας, κάτι που τονίζει, πως σήμερα δεν είναι ξεκάθαρο: «Για αυτό και γίνεται καταγραφή, ώστε έπειτα να μπορέσουν να βγουν αποφάσεις για όλη την περιφέρεια. Πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε τον πλούτο που υπάρχει στην περιοχή και μετά να πάμε στην αξιοποίηση ή μη αυτού και στην κατηγοριοποίηση όλου αυτού του ορυκτού πλούτου. Μέρος αυτού του πλούτου που υπάρχει στην περιφέρειά μας, εκμεταλλεύεται ήδη και πρέπει να δούμε αν αξίζει να το βοηθήσουμε. Όπως το μάρμαρο Τρανοβάλτου. Προσπαθούμε, για αρχή, να κάνουμε μια μελέτη με Πολυτεχνεία για να γίνει μια καταγραφή», κατέληξε.