Στην Κοζάνη βρίσκεται εδώ και λίγη ώρα ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανασης, προκειμένου να συμμετάσχει σε σύσκεψη με Δημάρχους, Βουλευτές και τον Περιφερειάρχη. Τον κ. Παπαθανάση συνοδεύουν ο Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Μιχάλης Παπαδόπουλος καθώς και ο συντονιστής ΣΔΑΜ, Κωστής Μουσουρούλης.
Στις δηλώσεις του ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε «Ξεκινά επίσημα για την Ευρώπη όχι μόνο για την Ελλάδα από τον Ιανουάριο του 2022. Αυτό πρακτικά τι σημαίνει; Σημαίνει ότι περιφέρειες όπως η δική σας η οποία έπαιρνε ένα ορισμένο ποσοστό ενίσχυσης για τις μεγάλες επιχειρήσεις στο 30-35%, τώρα αυτό θα ανέλθει στο 50% ενώ για τις μικρές στο 70%.
Αυτό αλλάζει λοιπόν όλη την ενίσχυση που μπορεί να λάβει μια δραστηριότητα, μια επιχείρηση για να επενδύσει να επιχειρήσει στη περιοχή σας.
Τι σημαίνει όμως επενδύω και επιχειρώ. Σημαίνει ότι δίνεται ένα κίνητρο για μια επιχείρηση η οποία μέσα από το οικονομικό της μοντέλο μπορεί να αναπτύξει μια δραστηριότητα σε μια περιοχή αναζητώντας εκεί εργαζόμενους.
Αυτό λοιπόν ειδικά για την περιοχή σας θα τύχει ιδιαίτερης προσοχής. Γενικά ο αναπτυξιακός νόμος και όλα τα προγράμματα έχουν συγκεκριμένη στόχευση να μοιράσουν τα χρήματα με μια λογική σε όλη την επικράτεια.
Υπάρχουν λοιπόν σήμερα περιοχές που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και αυτή τη στιγμή η Δυτική Μακεδονία είναι η πρώτη περιοχή που θέλει ιδιαίτερη προσοχή κάτι που σημαίνει πως όλα τα προγράμματα που πρόκειται να έρθουν είτε είναι πρόγραμμα ΕΣΠΑ ή αναπτυξιακού νόμου, είτε είναι η έννοια των στρατηγικών επενδύσεων, είτε είναι η υπαγωγή των σχεδίων σε ένα από αυτά θα τύχει και θα λάβει την μεγαλύτερη επιχορήγηση -και αυτό έχει σημασία για φορολογική απαλλαγή- σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη περιφέρεια εξαιρουμένου του Δήμου Μεγαλόπολης.
Αυτό θα είναι ένα από τα πολλά στάδια για να στηρίξει η πολιτεία την περιοχή και σκοπεύω να επισκεφθώ και πάλι την περιοχή -όταν ο πρωθυπουργός κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις σχετικά με την ανάληψη του θέματος της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης από το υπουργείο μας ως αναπτυξιακό θέμα- και το κάθε δήμο χωριστά και να μιλήσουμε και να συζητήσουμε τα προβλήματα του Δήμου με το κάθε δήμαρχο έτσι ώστε να είμαστε πιο στενά όσο αναφορά τα προβλήματα και τα ζητήματα που αφορούν κάθε περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.
Γνωρίζω επίσης πολύ καλά καθώς η απολιγνιτοποίηση προχωρά αυτό επηρεάζει την περιοχή και το επίπεδο της ανεργίας και τις συνδεμένες με την ΔΕΗ επιχειρήσεις και την εργασία όπως εσείς την γνωρίζετε.
Πολλές φορές και το βιώσαμε μέσα στην πανδημία, που προσπαθήσαμε να δώσουμε στήριξη για να σταθούν επιχειρήσεις στα πόδια τους και να μην χάσει εργαζόμενος τη δουλειά του, παρατηρήσαμε ότι υπάρχουν θέματα που πρέπει να δώσει κάποιος σημασία για να αποφύγει κάποιος μια ζημία που δεν θα μπορεί να διορθωθεί όταν επιστρέψεις σε μια κανονικότητα.
Ένα από αυτά ήταν η επανεκκίνηση της οικονομίας και ο τρόπος που θα δινόταν η στήριξη. Από τα 41 δις που έπεσαν στην ελληνική οικονομία κατά τη διάρκεια της κρίσης, ένα μεγάλο μέρος το δανειστήκαμε εκδίδοντας ομόλογα.,
Είναι λογικό όταν μια χώρα δεν παράγει στο επίπεδο που χρειάζεται για να στηρίξει την οικονομία της θα πρέπει να δανείζεται και αυτό κάναμε.
Αλλά επειδή κινηθήκαμε σε πολύ σωστό δημοσιονομικό πλαίσιο κατάφερε η χώρα μας να δανειστεί με ιστορικά χαμηλά επιτόκια».
Ο υφ. Μεταφορών και υποδομών Μιχάλης Παπαδόπουλος από την πλευρά του τόνισε «θέλω να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη του, που είναι μια εμπιστοσύνη στο πρόσωπο μου, στην Κοζάνη αλλά και στην Δυτική Μακεδονία.
Γιατί καλώς η κακώς ότι αυτό που λέγεται ότι κάθε περιφέρεια πρέπει να έχει μια ισχυρή φωνή ισχύει.
Έτσι έχουμε την τύχη πέρα από όλα αυτά που τόνισε ο υπουργός να έχουμε ένα επιπλέον μάτι εκτός των Δήμων, της Περιφέρειας, του κοινοβουλίου να έχουμε μάτι μέσα στη κυβέρνηση.
Ήμουν από εκείνους που από την αρχή στήριξε τη μετάβαση αυτή και τη στήριξα για ένα λόγο. Τη στήριξα γιατί πιστεύω ότι η κατάσταση που υπάρχει σήμερα δεν βγάζει πουθενά, δεν βελτιώνει τη ποιότητα ζωής των κατοίκων αλλά και την οικονομία της περιοχής.
Φυσικά όλα αυτά μόνο αν τηρηθούν όλα όσα έχουμε πει και είναι σε διάστημα τέτοιο όπου να μην ξεφύγουν χρονικά και να είμαστε απόλυτα συνεπείς.
Ο Κωστής Μουσουρούλης όταν είχε έρθει είχε πει ότι όλο αυτό είναι μια προσπάθεια που από την μεριά της κυβέρνησης είναι ευέλικτη, δηλαδή μπορούν να προστεθούν και να τρέξουν πράγματα, να μπουν διαδικασίες που διαπιστώνουμε ότι είναι χρήσιμα και απαραίτητα.
Είχα την χαρά να συνεργαστώ με τον κ. Παπαθανάση στην προηγούμενη θητεία στο υπουργείο μεταφορών όταν ήταν πρόεδρος στη ΔΑΣΥ στο μετρό και έχω και ξέρω πως δουλεύει, το έχει αποδείξει τα τελευταία 2 χρόνια και θεωρώ πως ήταν μια πολύ καλή επιλογή η μετακίνηση του ΣΔΑΠ από το ενέργειας στο ανάπτυξης γιατί ουσιαστικά είναι ανάπτυξη.
Επίσης χαίρομαι γιατί ο Κωστής Μουσουρούλης έχει βοηθήσει και θα συνεχίσει στην προσπάθεια αυτή.
Εγώ θέλω να υπάρχει επικοινωνία τόσο με τους βουλευτές όσο και με τους δημάρχους αλλά και τα μέλη του Περιφερειακού συμβουλίου για να μπορέσουμε αυτό που πιστεύουμε άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο να έχει ένα αποτέλεσμα που θα δικαιώσει την επιλογή αλλά κυρίως να στηρίξει τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας και κυρίως της Κοζάνης και της Φλώρινας».
Τέλος ο Κωστής Μουσουρούλης από την πλευρά του δήλωσε «το σχέδιο δίκαιης μετάβασης ξεκίνησε ως ενεργειακό, περιβαλλοντικό με αφορμή ότι μπήκε σε χρονοδιάγραμμα μια ενεργειακή διαδικασία που ξεκίνησε από το 2010 και μετά και μετακομίζει τώρα στην ανάπτυξη. Γιατί είναι ένα αναπτυξιακό σχέδιο και επενδυτικό. Για αυτό καλώς βρίσκεται πλέον στο υπουργείο ανάπτυξης εκεί όπου βρίσκεται και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το θησαυροφυλάκιο των χώρας και εκεί που βρίσκεται ο μηχανισμός για την στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων.
Όλα αυτά που έχουμε σχεδιάσει όλο το διάστημα μαζί θα προσπαθήσουμε να υλοποιηθούν με πολύ καλύτερους όρους και εμείς με λίγα λόγια υλοποιούμε την Ελληνική πράσινη συμφωνία της Ε.Ε.
Είδατε ότι η φιλοδοξία των στόχων έχει ήδη αυξηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα πρέπει να γίνουν και οι ανάλογες προσαρμογές στο κράτος, γιατί για να μπορέσει το κράτος να στηρίξει το ΣΔΑΠ θα πρέπει να γίνει ένα κράτος ακτιβιστής.
Δηλαδή να τρέξουν και να επιταχύνουν όχι μόνο τη λήψη πολιτικών αποφάσεων κατ΄ απόκριση των υπηρεσιών στις ανάγκες αυτές και αυτό ξέρετε είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Και όταν λέω ιδιαίτερα δύσκολο δεν εννοώ μόνο το κεντρικό κράτος αλλά και την αποκεντρωμένη διοίκηση και αυτοδιοίκηση.
Και εσείς οι δήμαρχοι και ο περιφερειάρχης γνωρίζουν ότι οι πολιτικές αποφάσεις δεν στηρίζονται με τις κατάλληλες ταχύτητες από τη διοίκηση που έχουμε από κάτω.
Για αυτό μιλάω για ένα κράτος ακτιβιστή, μια περιφέρεια ακτιβιστή αλλά και για ένα δήμο ακτιβιστή υπό την προϋπόθεση ότι ο ακτιβισμός αυτός να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και όχι προς την αξιοποίηση ενός κλίματος που έχει δημιουργηθεί στην κοινωνία ανασφάλειας και φόβου. Απολύτως δικαιολογημένος και όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ε.Ε. και αυτό συμβαίνει όταν βρίσκεσαι σε μια μεταβατική περίοδο ως χώρα και ως Ευρώπη».