Το πρώτο κουδούνι, όπως συνηθίζουμε να λέμε και να γράφουμε, ήχησε προχθές και στα σχολεία της περιοχής μας σηματοδοτώντας την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, και μαζί με τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και ορισμένους γονείς έδωσαν το παρόν και πολλοί εν ενεργεία αλλά και υποψήφιοι αυτοδιοικητικοί.
***
Η παρουσία των υποψηφίων στους αγιασμούς των σχολείων είναι μια παλιά, πατροπαράδοτη και ανεξίτηλη συνήθεια, που ανθεί ειδικά όταν βρισκόμαστε σε προεκλογικούς περιόδους, την οποία τηρεί απαρέγκλιτα και ανελλιπώς ένας σημαντικός αριθμός τους.
Μια συνήθεια που τα επιτελεία των υποψηφίων σημειώνουν πάντα στο μπλοκάκι τους και εντάσσουν στο πρόγραμμα των υποχρεωτικών εμφανίσεων τους.
Συνήθεια με ισχυρό συμβολισμό και αξία, καθώς επιδιώκει να στείλει ξεκάθαρο και ηχηρό μήνυμα προς όλη τη σχολική κοινότητα και ιδιαίτερα τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, αφού κυρίως αυτοί είναι που ψηφίζουν, αλλά και σε ορισμένους μαθητές της τελευταίας τάξης του Λυκείου, καθώς πλέον οι νέοι ψηφίζουν μόλις συμπληρώσουν τα 17 τους χρόνια, ότι «είμαστε εδώ, κοντά σας, δίπλα σας, γι’ αυτό φροντίστε να μας θυμηθείτε την κατάλληλη ώρα, δηλαδή όταν φτάσετε μπροστά στην κάλπη»!
***
Η προσπάθεια αυτή των υποψηφίων να αλιεύσουν όσες περισσότερες ψήφους μπορούν και από τους αγιασμούς των σχολείων είναι καθόλα θεμιτή και δικαιολογημένη, αλλά σε πολλές περιπτώσεις και οι ίδιοι αναρωτιούνται αν είναι και αποτελεσματική.
Κι αυτό γιατί είναι πολύ πιθανό η παρουσία τους να περάσει απαρατήρητη όχι μόνο από τους μαθητές αλλά και από το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου, επειδή θα τους περάσουν για το νέο δάσκαλο ή καθηγητή που δεν πρόλαβαν ακόμα να γνωρίσουν.
Κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί και με όποιους από τους γονείς παραστούν στον αγιασμό και έτσι δεν είναι καθόλου απίθανο την ώρα που οι υποψήφιοι τους χαιρετούν δια χειραψίας να ακούσουν ορισμένους απ’ αυτούς να τους λένε «εσείς καινούργιος είστε; Ποιο μάθημα θα κάνετε και σε ποια τάξη;», ή «το παιδί μου είναι στη δεύτερη τάξη, στο Β΄1, αν το έχετε σας παρακαλώ να το προσέχετε γιατί είναι και ευαίσθητο»!
***
Βέβαια, είναι γνωστό πως οι υποψήφιοι, τουλάχιστον οι παλιότεροι και οι εμπειρότεροι, δεν πτοούνται από κάτι τέτοια και έχουν φροντίσει από πριν να μην πάει χαμένη η παρουσία τους στο σχολικό αγιασμό.
Γι’ αυτό βγάζουν τις απαραίτητες αναμνηστικές φωτογραφίες που θα δημοσιεύσουν στα προσωπικά τους προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνοδεύοντας τες με ορισμένες πρωτότυπες και ευφάνταστες φράσεις, όπως
«Το πρώτο κουδούνι ήχησε!!!»
«Επιστροφή στα θρανία!!!»
«Χτυποκάρδια, και πάλι, στα θρανία!!!» (σ. σ. αυτή η φράση είναι δάνειο από γνωστή ελληνική ταινία της δεκαετίας του 1960, στην οποία ο υποψήφιος βάζει τη δική του πινελιά προσθέτοντας το «και πάλι»)
«Μια χρονιά με όνειρα και ελπίδες ξεκινά!!!»
«Αχ και να είμασταν πάλι παιδιά!!!»
«Το πρώτο κουδούνι ήχησε και ξύπνησε μέσα μου αλησμόνητες μνήμες από τα μαθητικά μου χρόνια!!!»
***
Αν ο υποψήφιος έχει μεγάλο αριθμό φίλων και ακολούθων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τότε ανεβάζοντας τις φωτογραφίες αυτές είναι σίγουρο πως θα εισπράξει εκατοντάδες και ίσως και χιλιάδες like, μαζί με ανάλογα σχόλια, κάτι που θα τον ικανοποιήσει και θα τον ενθαρρύνει αλλά μπορεί ταυτόχρονα και να τον στεναχωρήσει καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να σκεφτεί: «αν ξυπνούσα αξημέρωτα και ξεκινούσα πριν φέξει ο ήλιος θα είχα προλάβει να πάω σε περισσότερους αγιασμούς και έτσι θα συγκέντρωνα πιο πολλά like».
Αλλά και αυτό διορθώνεται χάρη στο photoshop!
Τόσες φωτογραφίες κυκλοφορούν στο διαδίκτυο από σχολεία που πραγματοποίησαν την ίδια μέρα τον αγιασμό τους.
Ο υποψήφιος μπορεί να επιλέξει ορισμένες φωτογραφίες και με τη βοήθεια της τεχνολογίας να τοποθετήσει μέσα σ’ αυτές τον εαυτό του και στη συνέχεια να τις αναρτήσει.
Κυκλοφορούν τόσες πολλές φωτογραφίες με υποψηφίους που παρέστησαν στους αγιασμούς που θεωρείται δύσκολο έως απίθανο να προσέξει κάποιος την… πειραγμένη φωτογραφία.
Εξάλλου, με το ρυθμό που ανεβάζουν οι υποψήφιοι φωτογραφίες από τις προεκλογικές τους δραστηριότητες μέχρι να κοιτάξεις αυτές που ανάρτησαν το πρωί, έχουν ανέβει ήδη οι βραδινές.