Χιλιάδες άρθρα, αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εκπομπές, έχουν γίνει για τον παραδοσιακό οικισμό του Νυμφαίου, στο Νομό Φλώρινας. Ένα κόσμημα του ορεινού τουρισμού της Ελλάδος, το οποίο κατέληξε και αυτό όπως και πολλά άλλα παρόμοια ορεινά χωριά, να είναι ένας προορισμός από ορδές αστών κάθε λογής, με σκοπό τη πτωματοφαγία δια της τσίκνας και καλοπέρασης δια της τρεντιάς, συνοδευόμενης από μουσικούς χιτ βόμβους της πόλης. Για να μην είμαστε όμως άδικοι και κατηγορηθούμε αδίκως, ας προσπαθήσουμε να εξερευνήσουμε σε 24 ώρες, το πανέμορφο αυτό μέρος που λέγεται Νυμφαίο, αλλά και το Βέρνο, το Αμύνταιο και το Ξινό Νερό. Πριν κάμποσα χρόνια στο Βαθύπεδο Τζουμέρκων, μια ηλικιωμένη γυναίκα μου είχε πει μια κουβέντα, από αυτές που περιέχουν βαθύτατα νοήματα ζωής και ύπαρξης. “Ο καθένας ζει με το μυαλό του”.
Με το δικό μας μυαλό, λοιπόν, ας ψιθυρίσουμε με ποιόν τρόπο μπορεί ένας εκδρομέας να νιώσει σε αυτά τα μέρη γεμάτος από την εκδρομή του, με ορμητήριο το Νυμφαίο, στο οποίο και θα καταλήξουμε για τον ύπνο μας. Αφού περάσουμε δύο ώρες στο χωριό αυτό, τριγυρνώντας το, θα ανακαλύψουμε πως το ομορφότερο σημείο του Νυμφαίου, είναι το μικρό πλάτωμα όπου βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και το νεκροταφείο του χωριού. Το μοναδικό σημείο του Νυμφαίου, το οποίο βρίθει από γεροπλάτανους, με πανέμορφη θέα προς το πέτρινο αυτό στολίδι.
Το υπέροχο πλάτωμα που βρίσκεται ο Αγ.Νικόλαος Νυμφαίου.
Ο Αγ.Νικόλαος όπως τον βλέπουμε από το νεκροταφείο.
Σταυροί από τάφους (μάλλον),στον προαύλιο χώρο του Αγ.Νικολάου στο Νυμφαίο.
Η θέα του Νυμφαίου από τον Αγ Νικόλαο
Πλαϊνή πόρτα του Αγ.Νικολάου
Μέσα στον Αγ. Νικόλαο Νυμφαίου.
Ανατολική θέα έξω από το Νυμφαίο
Η Νίκειος Σχολή κλέβει αδιαμφισβήτητα την παράσταση ως προς τον όγκο της και αξίζει να την επισκεφτούμε, έστω και για αρχιτεκτονικούς λόγους.
Νίκειος Σχολή στο Νυμφαίο
Η παρουσία του brand Αρκτούρος, είναι συνώνυμο του Νυμφαίου εδώ και πολλά χρόνια, όμως δε θα κάνουμε κάποια αναφορά σε αυτή την ατραξιόν, αλλά ούτε και θα επισκεφτούμε ζώα πίσω από κάγκελα και σύρματα. Θα προσπαθήσουμε να δούμε αρκούδες ελεύθερες σε μία μοναδική και πανέμορφη διαδρομή. Επάνω από το Νυμφαίο υπάρχει μια ασφάλτινη διαδρομή, η οποία περνά μέσα από δάση με οξιές και καταλήγει στην Άνω Υδρούσα. Αν θέλουμε να έρθουμε κοντά στη φύση, δίχως πεζοπορικές προσπάθειες, αυτή είναι η καλύτερή μας επιλογή. Δε συναντήσαμε ούτε ένα αυτοκίνητο και μονάχα το δάσος ήταν παρόν. Αρκούδες δεν είδαμε, αλλά δε μας ενόχλησε καθόλου αυτό το γεγονός.
Σχολείο στην Άνω Υδρούσα,ανεγερμένο από τον Βασιλιά Παύλο Α΄ το 1950.
Βρύση έξω από την Υδρούσα.
Γελάδι που βοσκά στην Άνω Υδρούσα.
Σημείο της διαδρομής Νυμφαίο – Άνω Υδρούσα
Το δάσος οξιάς στη διαδρομή Νυμφαίο – Άνω Υδρούσα.
Πηγή νερού στη διαδρομή Νυμφαίο – Άνω Υδρούσα.
Αφού φτάσουμε στην Άνω Υδρούσα, μπορούμε να συνεχίσουμε προς Υδρούσα, Πέρασμα, Λεπτοκαρυές. Σε αυτό το κομμάτι της διαδρομής μας, θα γίνουμε μάρτυρες της ερημοποίησης των αγροτικών χωριών της Ελλάδας, όπως συμβαίνει παντού άλλωστε. Αυτό όμως που αξίζει να θυμόμαστε πάντοτε, είναι πως οι περισσότεροι Έλληνες, ζουν με τα ελάχιστα και αγκαλιά με τη φτώχεια. Μια απλή υπενθύμιση που όλοι μας χρειαζόμαστε from time to time. Έπειτα, μπαίνοντας στην Εθνική Οδό Πτολεμαΐδας – Φλώρινας, θα κατευθυνθούμε προς το Αμύνταιο. Εκεί μπορούμε να βολτάρουμε στους αμπελώνες γνωστών οινοποιείων της περιοχής, αλλά και στο Αμύνταιο.
Παρατημένα βαγόνια τρένων στο σιδηροδρομικό σταθμό του Αμυνταίου
Στους αμπελώνες του Αμυνταίου
Παράθυρο από παρατημένο πλινθόκτιστο σπίτι στις Λεπτοκαρυές.
Κάποια στιγμή όμως θα πεινάσουμε και εδώ έρχεται το Ξινό Νερό (χωριό) να μας αποζημιώσει στο μέγιστο βαθμό. Ναι, καλά διάβασες. Στο Ξινό Νερό Φλώρινας θα κάνεις ένα δώρο στον ουρανίσκο σου, από τα λίγα.
Ξινό Νερό Φλώρινας (το νερό)
Σούπα βελουτέ με κολοκύθι,στο Ξινό Νερό
Μελιτζάνα με ξινοτύρι και λάιμ,στο χωριό Ξινό Νερό
Παίρνοντας το δρόμο για την επιστροφή στο Νυμφαίο, έχει ήδη αρχίσει να νυχτώνει και η άνοδος των εκδρομέων του 15 Αύγουστου, έχει αρχίσει να γίνεται κάθοδος προς το αστικό λαγούμι του καθενός. Με μπόλικη βέβαια δόση τριγλυκεριδίων και αλκοόλης, όπως συνηθίζεται εδώ στην Ελλάδα σε κάθε γιορτή και εορτασμό (θρησκευτικό και μη).
Νυμφαίο το βράδυ
Νυμφαίο το βράδυ
πηγή: parallaximag.gr