Σημαντική ημέρα για το προϊόν του κρόκου Κοζάνης η σημερινή, αφού υπεγράφη μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας η συμφωνία για την εξαγωγή του στην ασιατική αγορά. Με τη συμφωνία, θα επιτραπεί η εξαγωγή στην κινεζική αγορά του κρόκου Κοζάνης, ο οποίος αποτελεί προϊόν ΠΟΠ, ιδιαίτερης σημασίας για την τοπική οικονομία.
Την υπογραφή έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης και από κινεζικής πλευράς η πρέσβης, Zhang Qiyue, παρουσία φυσικά του προέδρου του αναγκαστικού συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, Νίκου Πατσιούρα.
Ειδικότερα, η συμφωνία για την εξαγωγή του κρόκου Κοζάνης στην Κίνα συμπεριλαμβάνεται στις 16 συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας – Κίνας, που σύναψαν σήμερα οι δύο χώρες, παρουσία του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και του έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Μεταξύ αυτών, δρομολογείται ένας νέος κύκλο έργων αναβάθμισης του λιμανιού του Πειραιά από την COSCO, ανοίγουν περαιτέρω την κινεζική αγορά σε ορισμένα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα (κρόκος και ακτινίδια) και ενισχύουν τους ήδη στενούς σινοελληνικούς δεσμούς σε πολλά πεδία,
Η εν λόγω συμφωνία είναι ισόβια και πολύ σημαντική για την περιοχή, τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας στον «Π» ο πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης Νίκος Πατσιούρας. Ο ίδιος επεσήμανε ότι με την εν λόγω συμφωνία εξάγεται συσκευασμένο το προϊόν στην Κίνα, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να ανέβει η τιμή του, ενώ αναμένεται να δώσει ώθηση στην τοπική απασχόληση, αυξάνοντας τις καλλιέργειες άρα και τις θέσεις εργασίας. «Τρια χρόνια περιμάνεμε αυτή την ημέρα. Για εμάς σήμερα είναι ημέρα γιορτής», κατέληξε ο κ. Πατσιούρας.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του, επεσήμανε μεταξύ άλλων πως: «Και δεν κρύβω την χαρά μου γιατί τώρα που η χώρα μας αναπτύσσεται και πάλι, ανακτά πρωταγωνιστικό ρόλο, πρωταγωνιστική θέση -όχι μόνο στην ευρύτερη γειτονιά μας αλλά και στην Ευρώπη συνολικά- όχι απλά μένουμε συνεργάτες αλλά διευρύνουμε τους κοινούς μας στόχους. Αυτό, ακριβώς, σηματοδοτεί και το γεγονός -επιτρέψτε μου να το ονομάσω έτσι- της ημέρας: Η υπογραφή 16 κυβερνητικών και επιχειρηματικών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και Κίνας σε όλα τα επίπεδα. Πρόκειται για έναν δρόμο τον οποίο ανοίγουμε. Σύντομα θα γίνει λεωφόρος, καθώς η διμερής συνεργασία μας θα ενισχυθεί σημαντικά. Μεγάλο μέρος των συνομιλιών μας αφιερώθηκε στις διμερείς οικονομικές σχέσεις. Χαίρομαι ιδιαίτερα για την υψηλή εκτίμηση που έχει η Κινεζική κυβέρνηση στη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας».