Αν και βρέθηκε στη Νάουσα προκειμένου να μιλήσει για τη Βιβλιοθήκη της Αργυρούπολης ως επιζήσασα της Γενοκτονίας των Ποντίων, εντούτοις ο Νίκος Λυγερός είχε να πει πολλά, όχι μόνο για τα βιβλία, αλλά και για τους ίδιους τους Πόντιους. «Δεν είμαι κοντά σας, είμαι μαζί σας. Αυτοί που είναι κοντά σας μερικές φορές δεν είναι μαζί σας. Δεν είμαι Πόντιος, διότι όπως ξέρετε κανένας δεν είναι τέλειος» είπε ξεκινώντας την ομιλία του.
Ο καθηγητής στρατηγικής ανάλυσης, γνωστός για τη δουλειά του πάνω στην αναγνώριση της τριάδας των Γενοκτονιών, ήταν καλεσμένος της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας.
Όπως ήταν φυσικό, η Γενοκτονία βρέθηκε στην κορυφή της εισήγησής του. «Ο Πόντιος είναι τσακωμένος με τη σκιά του, αλλά παρ’ όλα αυτά κατάφερε να κάνει τόσα πράγματα. Εμένα, όμως, δεν με πειράζει που τσακώνεστε, αυτά συμβαίνουν στις οικογένειες. Με πειράζει όταν καθυστερείτε τον αγώνα», ανέφερε αφοπλιστικά, κερδίζοντας χαμόγελα από το κοινό.
Όπως είπε, στην αναγνώριση της Γενοκτονίας έχει γίνει ένα στρατηγικό λάθος: Επειδή οι Έλληνες του Πόντου ήρθαν σε ένα φιλικό πλαίσιο, ο αγώνας είχε φθίνουσα πορεία. «Οι Αρμένιοι που πήγαν στο εξωτερικό ήταν ξένοι, και ο μόνος τρόπος να αποδείξουν ότι ζουν εκεί ήταν ο αγώνας για τη Γενοκτονία. Στους Έλληνες μη Πόντιους δεν ήταν ανάγκη να αποδείξετε κάτι, αφού υπήρχε η Γενοκτονία», εξήγησε.
Λυγερός: Το φιλικό πλαίσιο σας αφόπλισε σε επίπεδο αγώνα, και ο Πόντιος ξέχασε ότι η σημαία του είναι κίτρινη και μαύρη. Και στο τέλος καταλήξαμε να έχουμε Πόντιους σε διάφορα κόμματα να τσακώνονται και να μην μιλάνε για το Ποντιακό.
Ο Νίκος Λυγερός, όμως, είχε να πει και κάτι ακόμα: «Είναι γελοίο που λέτε ότι είστε περήφανοι που είστε Πόντιοι. Είστε Έλληνες του Πόντου. Πόντιους σας έκαναν οι άλλοι που δεν ήξεραν ότι σας έλεγαν Έλληνες. Άρα πρέπει να σκεφτείτε πιο βαθιά αυτό που θα πω. Όταν λέτε ότι είστε Πόντιοι σημαίνει ότι προέρχεστε από μια γεωγραφία. Όταν λέτε ότι είστε Έλληνες, προέρχεστε από μία Ιστορία. Η Ιστορία δεν αλλάζει, η γεωγραφία αλλάζει». Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα την Αρμενία η οποία διεκδικεί τη δυτική Αρμενία, και όχι την ανατολική Μικρά Ασία.