Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου, με γνώμονα τις εξελίξεις σε Ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο και την ανάγκη εύρεσης λύσεων για σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί κυρίως στη διάθεση των προϊόντων τους, προχώρησε στη σύσταση του νέου Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεταποίησης Οπωροκηπευτικών Αμυνταίου.
Στο νέο συνεταιρισμό μπορούν να συμμετέχουν συνεταιρισμοί της περιοχής, ομάδες παραγωγών, αλλά και μεμονωμένοι παραγωγοί. Γεωγραφικά δεν περιορίζεται μόνο στο Αμύνταιο, αλλά μπορούν να ενταχθούν και άλλα σχήματα από όμορες περιοχές, όπως είναι αυτή της Εορδαίας, καθώς οι καλλιέργειες είναι σε σημαντικό βαθμό κοινές.
Έχει οριστεί ένα προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο κι όπως δήλωσε στον «Π», η Πρόεδρός του κα. Διαμάντω Κρητικού, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τον Δήμο Αμυνταίου θα διερευνηθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση του νέου εγχειρήματος.
Στόχος του νέου Συνεταιρισμού είναι να μην μένουν αναξιοποίητα τα προϊόντα της περιοχής και να μην εξαρτώνται σχεδόν σε απόλυτο βαθμό από τις εξελίξεις στη διεθνή σκακιέρα. Επίσης, θα διερευνηθεί η αγορά και στοχευμένα θα υπάρξουν προϊόντα, με την ανάλογη προώθησή τους.
Η απολιγνιτοποίηση και η κλιματική αλλαγή δημιουργούν νέα δεδομένα στην περιοχή. Στην τελευταία απογραφή καταγράφηκε η μείωση του πληθυσμού σε όλη την Δυτική Μακεδονία και πρέπει να βρεθούν τρόποι για να μείνουν κυρίως οι νέοι στον τόπο τους, όπως δήλωσε η κα. Διαμάντω Κρητικού. Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, κυρίως μέσω της εξειδίκευσης σε τομείς της βασικής παραγωγής, αλλά και της μεταποίησης.
Με την μεταποιητική μονάδα, θα αξιοποιηθούν τα λαχανικά και τα φρούτα της περιοχής, γιατί μέχρι τώρα τις ανάγκες μεταποίησης τις εξυπηρετούν μονάδες στην ευρύτερη περιοχή της Ημαθίας. Φτάνει να σκεφτούμε ότι το ροδάκινο για παράδειγμα είναι η βάση για όλους τους χυμούς, ενώ η κομπόστα που παράγεται κι εξάγεται από τη χώρα μας καλύπτει περίπου το 55% της παγκόσμιας αγοράς. Συνεπώς υπάρχουν προοπτικές, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος των παραγωγών.
Αυτή την ώρα πραγματοποιείται σύσκεψη στην αίθουσα γενικών συνελεύσεων του Α.Σ.Ε.Π.Α. , με θέμα: «Η συμμετοχή των παραγωγών αλλά και των συνεταιρισμών της περιοχής στο νέο συνεταιρισμό». Στη σύσκεψη θα συζητηθεί η σύσταση του καταστατικού, θα κατατεθούν οι απόψεις των συμμετεχόντων και θα δρομολογηθούν οι επόμενες κινήσεις.
Δεν είναι μια απλή διαδικασία, χρειάζεται πολλή δουλειά και συλλογική προσπάθεια, ενώ η κα. Κρητικού κάλεσε όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν για την ολοκλήρωση της σύστασης και λειτουργίας του.
Με τη νέα ΚΑΠ διαφαίνεται η κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη στήριξη συνεργατικών σχημάτων, τα οποία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα εδώ και χρόνια σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή στον πρωτογενή τομέα της Ελλάδας. Ουσιαστικά, η δημιουργία συνεργατικών σχημάτων είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη, αλλά και την επιβίωση των αγροτών.
Μαρία Κοτζακόλιου