Στις 24/08/2020, στο Δημοτικό συμβούλιο της Κοζάνης υπερψηφίστηκε η 40ετής εκμίσθωση δημοτικών εκτάσεων περίπου 1800 στρεμμάτων στο Μαυροδέντρι, στα Κοίλα και στα Σιδερά, τη στιγμή που τόσο το τοπικό συμβούλιο του Μαυροδεντρίου, όσο και η αντιπολίτευση του Δήμου τοποθετήθηκαν αρνητικά, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η επίσης αρνητική τοποθέτηση του συνδέσμου επενδυτών φωτοβολταϊκών της Κοζάνης. Η απόφαση, λόγω μίας τεράστιας βιασύνης των διοικούντων του δήμου, κρίθηκε άκυρη καθώς δεν συγκέντρωσε απόλυτη πλειοψηφία, όπως και θα έπρεπε. Η αντίδραση των διοικούντων ήταν να επανέλθει το ζήτημα στο ΔΣ Κοζάνης στις 11/09/2020 με μόνη διαφορά την διάρκεια της μίσθωσης, που πλέον προτείνεται να είναι 25ετής, έτσι ώστε η απλή πλειοψηφία να είναι αρκετή. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αυτής, αντιπρόσωποι των κοινοτήτων παραβρέθηκαν ώστε να διαμαρτυρηθούν για τον κυνικό τρόπο χειρισμού ενός ζητήματος που αφορά στο μέλλον τους στην περιοχή, με αποτέλεσμα το ΔΣ να αναβληθεί.
Είναι εύκολα αντιληπτό ότι οι κάτοικοι ζητούν τα αυτονόητα για τις εκτάσεις γύρω από τον τόπο τους. Θέλουν να έχουν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν οι ίδιοι τη γη τους είτε μέσω πρωτογενών εκμεταλλεύσεων (γεωργία, κτηνοτροφία), είτε μέσω δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων. Είναι προφανές, ότι το ανταποδοτικό όφελος σε μία τοπική κοινωνία, από την επένδυση μίας εταιρείας σε φωτοβολταϊκά είναι μεν υπαρκτό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι αρκετό ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις αξιοπρεπούς διαβίωσης, ειδικά των νέων στην κοινωνία αυτή. Σε αντίθεση, οι χρήσεις αυτές που στρέφονται γύρω από καλλιέργειες και την κτηνοτροφία ή μία ενεργειακή κοινότητα, δημιουργεί μία προοπτική παραμονής και αξιοπρέπειας. Είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για έναν τόπο να μπορεί να δημιουργεί συνθήκες που κρατούν τους νέους, που τους αφήνουν να είναι παραγωγικοί και αξιοπρεπείς.
Ως Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης, θεωρούμε ότι πρακτικές όπως οι πιο πάνω, που εταιρείες άγνωστων συμφερόντων και προέλευσης, ζητούν γη και ύδωρ απλά τάζοντας ελάχιστες θέσεις εργασίας που στη συνέχεια χρησιμοποιούν ως μέσο εκβιασμού, είναι καταδικαστέες. Ταυτόχρονα, η πλήρης απουσία σχεδιασμού για την επόμενη μέρα της περιοχής, ένα γενικόλογο και ασαφές master plan, που θα κρίνει το μέλλον των νέων στη Δυτική Μακεδονία και η απαξιωτική διάθεση της κυβέρνησης να εντάξει τους πολίτες στη διαβούλευση για την δίκαιη μετάβαση, δημιουργούν και θα δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για λάθος πρακτικές και άδικη αντιμετώπιση της κοινωνίας από τους «σωτήρες» επενδυτές.
- Διεκδικούμε τις συνθήκες αυτές που θα μας επιτρέψουν να μείνουμε και να δραστηριοποιηθούμε στον τόπο μας και
- εναντιωνόμαστε σε κάθε χειρισμό που προσπαθεί να μας απομακρύνει από το δικαίωμα να δημιουργήσουμε στην περιοχή μας ένα αξιοπρεπές μέλλον.