Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > Νέα παράταση για το έργο οδοποιίας Α΄φάση στο Νέο Κόμανο και για τη συνδετήρια οδό με τον Οικισμό

Νέα παράταση για το έργο οδοποιίας Α΄φάση στο Νέο Κόμανο και για τη συνδετήρια οδό με τον Οικισμό

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Παρατείνονται, για άλλη μια φορά, οι εργασίες για την ολοκλήρωση του έργου «Εσωτερική οδοποιία Α φάση και συνδετήρια οδός Νέου Οικισμού Κομάνου» του Δήμου Εορδαίας, στην περιοχή “Κουρί” Πτολεμαΐδας όπου χωροθετήθηκε ο Νέος Οικισμός Κομάνου, μέχρι τις 30-12-2019, µε αναθεώρηση.

Τη νέα παράταση εργασιών για το εν λόγω έργο ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας στην τελευταία συνεδρίασή του, διότι, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Φώτη Ιορδανίδη, δεν έχουν απομακρυνθεί ακόμα από το χώρο οι σταβλικές εγκαταστάσεις, ενώ συνεχίζονται τα προβλήματα λόγω µη περαίωσης μέχρι σήμερα της διακοπής κυκλοφορίας της Επαρχιακής Οδού Πτολεμαΐδας  – Γαλάτειας που είναι κρίσιμη για την κατασκευή του οδικού κόμβου (συνδετήρια οδός με το Νέο Οικισμό Κομάνου).

Το έργο «Εσωτερική οδοποιία Α φάση και συνδετήρια οδός Νέου Οικισμού Κομάνου» είχε προϋπολογισμό κατά την μελέτη (2005) 3.403.000,00 €, με χρηματοδότηση κατά 75% από πιστώσεις του Δήμου προερχόμενες από απαλλοτριώσεις της ΔΕΗ και το υπόλοιπο 25% από το ΟΠΑΓΚ.  Η εκτέλεση του έργου αποφασίστηκε το 2006, ενώ ο μειοδότης που ανακηρύχθηκε ανάδοχος του έργου μετά τον διαγωνισμό, έδωσε έκπτωση 3,07% επί των τιμών του τιμολογίου της μελέτης. Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού εγκρίθηκε από τη Δημαρχιακή Επιτροπή το 2008, ενώ ο ανάδοχος υπέγραψε συμφωνητικό ποσού 3.298.527,90 € µε τον τότε Δήμαρχο Πτολεμαΐδας στις  27-08-2008.

Πρόκειται για ένα έργο που αν και το χρονοδιάγραμμα προέβλεπε την εκτέλεση των εργασιών εντός (365 ημερών) με πέρας την 26-08-2009, σκόνταψε μια δεκαετία. Καθώς, αν και οι εργασίες ξεκίνησαν αμέσως, µε την υπογραφή της σύμβαση (27-08-2008), ωστόσο  κατά τη διάρκεια του χειμώνα υπήρξαν αρκετές ημέρες βροχόπτωσης και χιονόπτωσης στάθηκαν εμπόδιο στην απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών, οπότε τέλος Αυγούστου του 2009 το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε παράταση στην προθεσμία εκτέλεση του έργου έως την 30-11-2009, µε αναθεώρηση.

Το Δεκέμβριο του 2009 η ανάδοχος εταιρεία  ζήτησε και πήρε νέα παράταση εκτέλεσης του έργου μέχρι τις 30- 09-2010, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, µη ολοκλήρωσης των απαλλοτριώσεων και μετατόπισης των δικτύων Ο.Κ.Ω. (κοινής ωφέλειας). Έκτοτε ζητήθηκαν και δόθηκαν αρκετές ακόμα παρατάσεις περαίωσης του έργου, καθώς υπήρχαν προβλήματα στην εκτέλεσή του, διότι εκκρεμούσε η απαλλοτρίωση του συνδετήριου δρόμου και η μετακίνηση  των σταβλικών εγκαταστάσεων, ενώ τον Αύγουστο του 2010 και πριν το τέλος της τελευταίας εγκεκριμένης παράτασης εργασιών, η ανάδοχος υπέβαλε «Ειδική Δήλωση Διακοπής Εργασιών» καθώς συνέχιζε να υφίσταται το πρόβλημα λόγω του οποίου δεν προχωρούσαν οι εργασίες, δηλαδή η μη ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων.

Στα χρόνια που ακολούθησαν -και μετά από την έγκριση αίτησης του αναδόχου για συνέχιση των εργασιών, νέα διακοπή και επανέναρξη εργασιών, αλλά και άλλες παρατάσεις ενδιάμεσα, εκτελέστηκαν κάποιες εργασίες αλλά χωρίς να ολοκληρωθεί το έργο αφού εξακολουθούσαν τα προβλήματα των απαλλοτριώσεων ιδιοκτησιών. Τελικά τον Φεβρουάριο του 2015 το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας ενέκρινε την κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης αγροτεμαχίων για την κατασκευή του έργου, ωστόσο το θέμα συνέχισε να σέρνεται για χρόνια, καθώς εκκρεμεί το θέμα των απαλλοτριώσεων στο χώρο του έργου, ενώ μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει ακόμα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας η απομάκρυνση των σταβλικών εγκαταστάσεων από την επίμαχη περιοχή.

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Συνελήφθη ιδιοκτήτης καφενείου στην Κοζάνη-Φέρεται να αυνανιζόταν σε κοινή θέα!

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Ένα απροσδόκητο περιστατικό συνέβη χθες (Πέμπτη) στην Κοζάνη,όταν συνελήφθη ιδιοκτήτης καφενείου ο οποίος φέρεται να αυνανιζόταν σε κοινή ...