Νέα σύσκεψη για το έργο της λιμνοδεξανής Αναρράχης, που αναμένεται να υδροδοτήσει τον κάμπο της Δυτικής Εορδαίας, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στην οποία παρουσιάστηκε στους άμεσα ενδιαφερόμενους φορείς, νέα πρόταση της περιφέρειας, χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί κάποια σύγκλιση απόψεων για να μπορέσει να προχωρήσει το έργο αυτό που έχει προξενήσει εδώ και χρόνια έριδες μεταξύ των τοπικών κοινωνιών Εμπορίου και Αναρράχης.
Στη σύσκεψη, στην οποία παρέστησαν ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης Παναγιώτης Πλακεντάς, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Κωτσίδης, ο δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης, εκπρόσωποι της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας και κλιμάκιο στελεχών της ΑΝ.ΚΟ. και τα Τοπικά Συμβούλια των κοινοτήτων Εμπορίου και Αναρράχης, παρουσιάστηκε μια νέα πρόταση σύμφωνα με την οποία το έργο διαχωρίζεται σε δύο επιμέρους έργα.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στον «Π» ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης, Παναγιώτης Πλακεντάς, μετά από συνεννόηση με τη Διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προτάθηκε να γίνουν δύο ξεχωριστά έργα αντί για ένα, για να μπορέσει να προχωρήσει το έργο που κινδυνεύει να απενταχθεί. Σημείωσε ότι με βάση τη νέα πρόταση, η λιμνοδεξανή Αναρράχης θα γεμίζει από πηγή της Αναρράχης, ενώ προτείνεται να κατασκευαστεί μία νέα λιμνοδεξαμενή στην περιοχή “Τσέρνοβο” του Εμπορίου στην οποία θα καταλήγουν τα νερά των δύο από τα τρία φράγματα του Εμπορίου. Τόνισε δε ότι «πρόκειται για ένα αναπτυξιακό έργο στη Δυτική Εορδαία που πρέπει να ολοκληρωθεί, καθώς θα δώσει διέξοδο στον αγροτικό κόσμο της περιοχής και σε όλους όσους θέλουν να ασχοληθούν με τη γεωργία, γιατί θα έχουν άφθονο και ανέξοδο νερό για τις καλλιέργειές τους, ενώ παράλληλα θα πάψει να πλημμυρίζει σε κάθε μεγάλη νεροποντή ο κάμπος της Εορδαίας».
Τις αντιρρήσεις της Τοπικής Κοινότητας Εμπορίου εξέφρασε ο πρόεδρος του Τοπικού του Συμβουλίου Αθανάσιος Μπόζιας, ο οποίος είχε μάλιστα λεκτικό επεισόδιο με τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου. Όπως μάλιστα δήλωσε ο κ. Μπόζιας στον «Π», «η περιφέρεια παρουσιάζει μια παλιά πρόταση του προηγούμενου περιφερειάρχη Γιώργου Δακή ως νέα πρόταση.» Αυτό βεβαιώνεται, πρόσθεσε, «από το έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με αριθμ. Πρωτοκόλλου 239/10853/20Β1 όπου αναφέρει ότι αν δεν καταλήγουν τα 3 φράγματα στη λιμνοδεξανή Αναρράχης υπάρχει αστοχία του έργου μη πλήρωσης της λιμνοδεξαμενής Αναρράχης» και τόνισε: «Δεν αποδεχόμαστε την πρόταση αυτή. Επιμένουμε στην απόφαση της λαϊκής μας συνέλευσης για μη εκτροπή των ποταμών και χειμάρρων του Εμπορίου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπόζιας.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο αντιπεριφερειάχης Π. Πλακεντάς δηλώνει την πρόθεση της περιφέρειας να προχωρήσει το αναπτυξιακό αυτό έργο, το οποίο μάλιστα με τις τροποποιήσεις που προτείνονται στην κατασκευή του θα κοστίσει πολύ περισσότερο από τον αρχικό του προϋπολογισμό και ανακοίνωσε ότι πρόθεση της περιφέρειας είναι να οργανώσει μέσα στο επόμενο διάστημα μια πλατιά ενημέρωση των κατοίκων του Εμπορίου για να αποδειχθεί η αβασιμότητα των αντιρρήσεων που εκφράζονται αναφορικά με τον τρόπο κατασκευής του έργου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο «Κατασκευή Λιμνοδεξαμενής Αναρράχης» είχε προϋπολογιστεί σε 5,5 εκατομ. ευρώ. Η σύμβαση του έργου υπογράφτηκε στις 8/3/2007 επί νομαρχίας Ιορδάνη Ανδρεάδη και έχει εκτελεστεί το συμβατικό αντικείμενο του έργου, σε ποσοστό 65%. Η χρηματοδότησή του είχε ενταχθεί στο Γ΄ ΚΠΣ και κατόπιν, λόγω μη δυνατότητας ολοκλήρωσής του μετά από διακοπή των εργασιών του το έτος 2008, ως έργο γέφυρα στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Το έργο προέβλεπε αρχικά την κατασκευή Λιμνοδεξαμενής στην Αναρράχη, τα έργα σύλληψης (φράγματα υδροληψίας Εμπορίου Ι και ΙΙ ) στις πηγές του Εμπορίου στο δάσος του Μουρικίου, ταμίευση και εκτροπή, καθώς και το δίκτυο μεταφοράς. Έχει γίνει άλλο ένα μικρό φράγμα (πρόφραγμα) στην Αναρράχη, ενώ το έργο ταμίευσης (Λιμνοδεξαμενή Αναρράχης) αναπτύσσεται στο νότιο τμήμα της περιοχής “Μέλιος” Αναρράχης. Λόγω όμως των αντιδράσεων των κατοίκων του Εμπορίου, οι οποίοι είχαν συγκροτήσει επιτροπή αγώνα και συγκέντρωσαν περί τις 650 υπογραφές κατοίκων, επισείοντας την αντισυνταγματικότητα της εκτροπής των ποταμών και χειμάρρων, αλλά και διότι μια τέτοια διευθέτησε αφήνει χωρίς νερό τα χωράφια της κτηματικής περιοχής του Εμπορίου και προξενεί καταστροφή στο περιβάλλον, οι εργασίες διακόπηκαν.