Μια αιρετική άποψη σχετικά με τα τεκταινόμενα στην απολιγνιτοποίηση αρχίζει να διαχέεται στην τοπική κοινωνία, και είναι αλήθεια πως αγγίζει μεγάλη μερίδα των πολιτών. Σίγουρα η πλειοψηφία αντιδρά, όμως για άλλους αποτελεί αφορμή για προβληματισμό.
Είναι αλήθεια πως οι πολίτες (αλλά και οι θεσμοί) της Δυτικής Μακεδονίας υπέστησαν πολύ μεγάλο σοκ από την κυβερνητική απόφαση για την επίσπευση του τέλους στο λιγνίτη, η οποία κατά γενική παραδοχή θα γίνει με πολύ δυσμενείς όρους για την περιοχή. Ένα σοκ που συνοδεύεται από τεράστια αβεβαιότητα, και ανασφάλεια για το μέλλον, και που έριξε στο ναδίρ την ψυχολογία του μέσου πολίτη.
Από την άλλη μεριά, για κάποιους η περιοχή χρειαζόταν ένα σοκ για να “ξυπνήσει” και να ξεφύγει από τη λογική της μονοκαλλιέργειας της λιγνιτικής παραγωγής και να αρχίσει να ψάχνει και να ψάχνεται και σε άλλους δρόμους ανάπτυξης, κάτι που δεν έκανε τόσα χρόνια. Οπότε κατά μια έννοια, ένα σοκ θα ήταν θεωρητικά χρήσιμο για την περιοχή ώστε να την αναγκάσει να αλλάξει τις αναπτυξιακές της κατευθύνσεις.
Παρατηρούμε τις μέρες αυτές, πως ούτε αυτό το σοκ δεν μας τάραξε. Παρατηρούμε πως η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρημάτων που εκφέρεται, είναι στη λογική της συνέχισης της λειτουργίας των μονάδων. Είναι πολύ θετικό να επιχειρηματολογούμε για τη συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων, είναι όμως πολύ αρνητικό να επιχειρηματολογούμε μόνο για την συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων. Πολύ απλά, γιατί με αυτόν τον τρόπο – ακόμα και σήμερα – ενισχύουμε την μονοκαλλιέργεια.
Αντί λοιπόν να δαπανάμε όλη μας την ενέργεια στην παραμονή τις απαξιωμένης ΔΕΗ στην περιοχή, πρέπει παράλληλα να γίνουν σχέδια για ιδιωτικές επενδύσεις που θα γεννήσουν θέσεις εργασίας και θα έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα. Πετυχημένοι Δήμαρχοι και πετυχημένοι Περιφερειάρχες, και κυρίως πετυχημένες κυβερνήσεις, είναι αυτές που δίνουν κίνητρα και κάνουν ευνοϊκό το περιβάλλον ώστε να παραχθεί πλούτος στον τόπο τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, και δυνητικός στόχος για την περιοχή, είναι η εγκατάσταση της γερμανικής εταιρίας Τeam Viewer στα Ιωάννινα η οποία θα δημιουργήσει 70 θέσεις εργασίας σε βάθος διετίας, και σύμφωνα με τα διευθυντικά της στελέχη, θέλει να επενδύσει σε υψηλού επιπέδου επιστήμονες πληροφορικής, αποφοίτους των τμημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αλλά και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας!