Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος παρέστη την Κυριακή 30 Οκτωβρίου , στις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στο Επταχώρι Καστοριάς, όπου έδρευε το «Στρατηγείο της Πίνδου» υπό τον Συνταγματάρχη Κωνσταντίνο Δαβάκη και σημειώθηκε η πρώτη νίκη επί των δυνάμεων του Άξονα τον Νοέμβριο του 1940.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης η Επικεφαλής του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη κ. Μαρία Αντωνίου, ο Βουλευτής Καστοριάς της ΝΔ κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Κασαπίδης, ο Δήμαρχος Νεστορίου κ. Χρήστος Γκοσλιόπουλος, ο Διοικητής του Γ΄ ΣΣ / NRDC-GR Αντιστράτηγος Σωτήριος Κωστάκογλου, εκπρόσωποι κομμάτων, της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και άλλων πολιτιστικών φορέων.
Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης παρακολούθησε την επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστοριάς κ.κ. Καλλίνικος στις προτομές των έξι Ηρώων Αγωνιστών του 1940, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Συνταγματάρχης Κωνσταντίνος Δαβάκης, όπου και κατέθεσε στεφάνι. Στη συνέχεια μετέβη στην Πλατεία Δαβάκη όπου δεσπόζει η οικία που χρησιμοποιήθηκε και ξεχώρισε ως Στρατηγείο.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος μετέβη επίσης την Τοπική Κοινότητα Ζούζουλης, όπου παρακολούθησε το τρισάγιο και κατέθεσε στεφάνι στα μνήματα των πεσόντων Ελλήνων Αξιωματικών και Οπλιτών που αγωνίστηκαν κατά την Ελληνική Εποποιΐα 1940-1941.
Από την Πλατεία Δαβάκη του Επταχωρίου, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης δήλωσε τα ακόλουθα:
« Πολλές και λαμπρές αυτές τις μέρες οι εκδηλώσεις εορτασμού και μνήμης του Έπους του 1940, επέτειος 28ης Οκτωβρίου, αλλά αυτή στην οποία παρευρέθηκα σήμερα εδώ στο Επταχώρι Καστοριάς ήταν ασφαλώς ξεχωριστή, εδώ που βρισκόταν το αρχηγείο του Συνταγματάρχη Κωνσταντίνου Δαβάκη, ο οποίος ήρθε από τον Αύγουστο του 1940 στην Πίνδο, για να οργανώσει και να προετοιμάσει την Ελληνική άμυνα απέναντι στην επερχόμενη Ιταλική εισβολή που διαφαίνονταν από τις εξελίξεις του καιρού εκείνου.
Είχα λοιπόν την Τιμή και τη Χαρά να συμμετάσχω στις εκδηλώσεις μνήμης και σήμερα και να φέρουμε όλοι μαζί στην μνήμη μας τους ήρωες που αγωνίστηκαν, πολέμησαν και θυσιάστηκαν, για να αποκρουστεί η Ιταλική εισβολή και να μείνει η Ελλάδα ελεύθερη. Είπα και στην τοποθέτησή μου και επιμένω και θα το λέω πάντα, ότι αυτή η χώρα και αυτός ο τόπος, ειδικά αυτός ο τόπος όπου συνέβησαν όλα όσα συνέβησαν τότε, κουβαλάει πολύ βαρύ ιστορικό φορτίο.
Φορτίο με Δόξα και Αίμα φορτισμένο, αλλά αυτό το φορτίο δεν είναι βάρος, δεν μπορεί να είναι βάρος για μας, είναι η δύναμή μας και θα συνεχίσει να είναι η δύναμή μας όσο συνεχίζουμε την προσπάθεια για να ανταπεξέλθουμε σε απειλές και προκλήσεις όχι μόνο ασφαλείας της σύγχρονης εποχής που ασφαλώς και έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και πρέπει πάντα να μας βρίσκει έτοιμους και προετοιμασμένος όπως τότε ο Ελληνικός Στρατός με τον Συνταγματάρχη Δαβάκη, εδώ στο Επταχώρι εδώ στα βουνά της Πίνδου.
Χρόνια πολλά».