Η εκπομπή True Story Radio Morning Club με τον Υπάτιο Μωυσιάδη φιλοξένησε τον Νικόλαο Ντάβο – Συνιδρυτή – Διαχειριστή του CluBE, με τη συζήτηση να περιστρέφεται γύρω από τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις στον τομέα του υδρογόνου.
Ο ίδιος δήλωσε αρκετά προβληματισμένος για τις πολύ δυσάρεστες εξελίξεις σε αυτό το αναπτυξιακό κομμάτι της Δ. Μακεδονίας, σημειώνοντας πως στο CluBE ξεκίνησε ήδη από το 2016 την προσπάθεια για το υδρογόνο. «Από το 2016 όπου το υδρογόνο δεν το συζητούσε κανείς, δουλέψαμε συστηματικά για αυτό, γιατί το πιστεύουμε ως αναπόσπαστο κομμάτι της ενεργειακής μετάβασης και ως τεχνολογία αιχμής θα μπορούσε να φέρει αναπτυξιακή διάσταση στην περιοχή», είπε επίσης.
Αναφέρθηκε εκτενώς στην προσπάθεια του CluBE στο IPCEI για το υδρογόνο και έκτοτε κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι. «Όλες οι προσπάθειες είχαν το χαρακτήρα έλευσης μιας βιομηχανίας στην περιοχή. «Οι επενδύσεις που είχαν προετοιμαστεί τα προηγούμενα χρόνια βρίσκουν τοίχο μπροστά τους, κάτι πολύ αρνητικό και για τη Δ. Μακεδονία και για τη χώρα», συμπλήρωσε.
Η επένδυση της ADVENT αφορούσε τη δημιουργία μιας μονάδας παραγωγής συστημάτων κυψελών καυσίμου και ηλεκτρόλυσης υδρογόνου, όπου ουσιαστικά θα παρήγαγε τις συσκευές που θα παρήγαγαν το υδρογόνο. Η επένδυση θα έφερνε πάνω από 600 θέσεις εργασίας.
Η δεύτερη επένδυση αφορά την πρόταση της B&T Composites, που απεντάχθηκε από το ΔΑΜ. «Είχαν προτείνει ένα συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πλαίσιο, όχι θετικό και η επιχείρηση αποφάσισε να διεκδικήσει αλλού αναπτυξιακό εργαλείο. Είμαι αισιόδοξος ότι θα συνεχίσει στην περιοχή και πιστεύω ότι έχει τη δυναμική να βρει τη λύση ώστε να κάνει την επένδυση».
«Οφείλουμε όλοι στη Δ. Μακεδονία να πιέσουμε ώστε να γίνουν σημαντικές επενδύσεις στην περιοχή. Δεν γίνεται μετάβαση χωρίς βιομηχανία και επενδύσεις. Δεν θα έχουμε κάτι απτό που θα δώσει αναπτυξιακή προοπτική στην τόπο», είπε επίσης με νόημα, εκφράζοντας την ανησυχία μήπως χαθεί το «τρένο» των επενδύσεων στη Δ. Μακεδονία.
Σε ό,τι αφορά τη «Hellenic Hydrogen», προχωράει με σταθερά βήματα για την υλοποίηση του έργου στο Αμύνταιο, ενώ αναμένεται το θεσμικό πλαίσιο για το κομμάτι της παραγωγής υδρογόνου. Στο σκέλος της επιδότησης της επένδυσης, αναφέρει ο ίδιος, πως είναι σε καλό δρόμο.
Το αρμόδιο υπουργείο έχει καθυστερήσει στο θεσμικό πλαίσιο για το κομμάτι του υδρογόνου, με τον κ. Ντάβο να λέει πως στο αναθεωρημένο ΕΣΕΚ δεν δίνεται βαρύτητα στο υδρογόνο.
Τέλος, σημείωσε πως για να μπορέσει η Δυτική Μακεδονία να γίνει ένας κόμβος θα πρέπει να υπάρχουν μια σειρά επενδύσεων και στο κομμάτι της παραγωγής επενδύσεων, τι συσκευές και τεχνολογία χρειάζονται αλλά και τεχνογνωσία για την αποθήκευσή του. «Χρειάζεται ένα οικοσύστημα, σε συνεργασία με φορείς που ασχολούνται ήδη με το υδρογόνο, ώστε να έρθει μια αναπτυξιακή προοπτική στην περιοχή», κατέληξε.