Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Νίκο Κολτσίδα, Κτηνοτρόφο – Startupper.
Ο Νίκος είναι κτηνοτρόφος νέας γενιάς, συνιδρυτής των “Proud Farmers”, μια ομάδα που ενσωματώνει την τεχνολογία σε μια παραδοσιακή δραστηριότητα όπως η τεχνολογία, έχοντας μπει στο κόσμο της νεοφυούς τεχνολογίας και όντας η πρώτη για τη Δ. Μακεδονία που εγγράφηκε στο μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων και να είναι η μοναδική επιχείρηση ομάδων παραγωγών που είναι στο εν λόγω μητρώο.
Ο ίδιος εξήγησε γιατι επέλεξε να φύγει μια υποτροφία για διδακτορικό στην τεχνική νοημοσύνη για την κτηνοτροφία, κάνοντας λόγο για έναν μαγικό κλάδο που μπορεί να φτάσει ψηλά. «Η ελληνική αιγοπροβατοτροφία είναι γαλάζια νερά για τους startuppers, καθώς υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης και ό,τι παρέμβαση γίνεται είναι πολύ πιθανό να πετύχει», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Μίλησε, επίσης, για την ανάγκη ενός δομικού «rebranding» στον χώρο της κτηνοτροφίας προκειμένου να προσεγγίσει ο κλάδος νέο κόσμο, προβάλλοντας την πραγματική εικόνα της σύγχρονης κτηνοτροφίας και του σύγχρονου κτηνοτρόφου.
Αναφέρθηκε στον διαθέσιμο εξοπλισμό που διευκολύνει τη δουλειά του κτηνοτρόφου, στα νέα συνεργατικά μοντέλα που επιτρέπουν στον κτηνοτρόφο να έχει μια ευκολία περισσότερη από παλιότερα.
Επίσης, τόνισε πως μια οικογενειακή εκτροφή μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να έχει μεγάλο κύκλο εργασιών και μεγάλο ποσοστό αυτών χρημάτων θα επιστρέψει στην τοπική οικονομία, αφήνοντας το εισόδημα στην περιοχή.
«Για να έχει μέλλον η κτηνοτροφία θα πρέπει να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους οι παραγωγοί, για να εξασφαλιστεί ένα μέλλον», είπε επίσης, κάνοντας λόγο στην ανάγκη ύπαρξης συντονισμένων προτάσεων, κλαδικά, τονίζοντας πως οι παραγωγοί δεν έχουν σωστή καθοδήγηση.
Ερωτηθείς για το πώς μπορεί να αναπτυχθεί η οικονομία γύρω από τον κλάδο της κτηνοτροφίας, απάντησε πως το πιο σημαντικό πράγμα για την εισαγωγή στοιχείων κτηνοτροφίας και τεχνητής νοημοσύνης, είναι η δυνατότητα εισαγωγής ποιοτικών δεδομένων, κάτι που είναι η μεγαλύτερη πρόκληση, όπως είπε.
Τα παραγωγικά δεδομένα μπορούν να συλλεχθούν είτε με γαλακτομετρητές είτε οι μετρήσεις δεδομένων για το πώς μπορεί ο κτηνοτρόφος να διαχειριστεί αποδοτικά το κοπάδι του.
Επεσήμανε, επίσης, τη δυσκολία στην Ελλάδα ώστε να αναπτύξει συνέργειες, φέρνοντας παραδείγματα από το εξωτερικό για την γενετική βελτίωση κοπαδιών, μιλώντας και στο χάσμα εμπιστοσύνης που υπάρχει σήμερα μεταξύ παραγωγών και ειδικών.
Επίσης, μίλησε στη δυσκολία στήριξης των ντόπιων μικρών παραγωγών και στην ανάγκη ανάπτυξης μιας διαδικασίας ανάπτυξης τοπικής οικονομίας, ανάπτυξης ποιοτικών προϊόντων και διάθεσής του στον καταναλωτή.
Για τις συνέργειες, απάντησε επίσης ότι θα πρέπει να γίνονται συνδυαστικά, καθώς θα πρέπει εκτός από τις προσπάθειες για εξαγωγή θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα και στο εσωτερικό.
Για την προσπάθεια ένταξης νέων παραγωγών, σχολίασε πως το εν λόγω πρόγραμμα αργεί να αναπτυχθεί, καθώς ξεκίνησε το 2018 και φέτος είναι το δεύτερο έτος υλοποίησής του, ενώ παράλληλα ετοιμάζεται ένα εγχειρίδιο τύπου iso για το τι θα πρέπει να εφαρμοστεί στην κτηνοτροφία.
Τέλος, ανέφερε ότι το εργαλείο της πληροφορικής μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλούς κλάδους, και στην κτηνοτροφία.