Μπλόκο σε κύκλωμα έκδοσης και λήψης εικονικών τιμολογίων, έβαλε η ΑΑΔΕ.
Το κύκλωμα αποτελείται από τέσσερις βασικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο συσκευών κινητής τηλεφωνίας, και οι οποίες φαίνεται να ηγούνται της φοροδιαφυγής.
Συνολικά, οι εταιρείες αυτές (με έδρα την Αθήνα), εξέδωσαν 6.213 εικονικά φορολογικά στοιχεία, συνολικής καθαρής αξίας 27,5 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ 6,6 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα:
Ετερόρρυθμη εταιρεία, εξέδωσε, από το 2019 έως το 2021, 23 εικονικά τιμολόγια 2,7 εκατ. ευρώ.
Μονοπρόσωπη ΕΠΕ, εξέδωσε, από το 2019 έως το 2021, 4.650 εικονικά τιμολόγια 7,24 εκατ. ευρώ.
Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, εξέδωσε, από το 2017 έως το 2021, 124 εικονικά τιμολόγια 15,5 εκατ. ευρώ.
Ατομική επιχείρηση, εξέδωσε το 2017, 1.416 εικονικά τιμολόγια 2 εκατ. ευρώ.
Οι έρευνες στα βιβλία και στην ευρύτερη φορολογική συμπεριφορά των επιχειρήσεων αυτών συνεχίζονται, ώστε να διαπιστωθεί εάν και πόσες άλλες συνεργαζόμενες με το κύκλωμα επιχειρήσεις υπάρχουν.
Φοροδιαφυγή: Έρχονται πρόστιμα έως και 500.000 ευρώ και αναστολή δραστηριότητας
Έρχονται πρόστιμα έως και 500 χιλιάδες ευρώ και αναστολή δραστηριότητας σε όσους φοροδιαφεύγουν, όπως γνωστοποίησε με ανάρτηση του στο Facebook ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης στο πλαίσιο του νομοσχεδίου που έρχεται για τις ψηφιακές πλατφόρμες και τη διασύνδεση των POS με την ΑΑΔΕ για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
«Οι ψηφιακές πλατφόρμες θα είναι υποχρεωμένες να διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ τα δεδομένα των συναλλαγών, που πραγματοποιούν οι χρήστες τους. Η ΑΑΔΕ θα μπορεί να κάνει διασταυρώσεις στοιχείων, ενώ προβλέπονται κοινοί και ταυτόχρονοι έλεγχοι με τις φορολογικές αρχές των άλλων κρατών – μελών της ΕΕ.
Επιπλέον, όμως, προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις (πέρα από τις ποινές που ήδη προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία για τις άλλες πιθανές φορολογικές παραβάσεις) για τις πλατφόρμες που δεν συμμορφώνονται, όπως π.χ. αναστολή δραστηριότητας και πρόστιμα έως 500.000 ευρώ, καθώς και διακοπή πρόσβασης στις πλατφόρμες που δεν συνεργάζονται.
Αλλά και για τους χρήστες που δεν δηλώνουν τα απαιτούμενα στοιχεία στις πλατφόρμες, όπως κλείσιμο του λογαριασμού τους στην πλατφόρμα, παρακράτηση πληρωμών» τόνισε σε ανάρτησή του ο κ. Χατζηδάκης.
Δείτε αναλυτικά την ανάρτηση
«Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι πάνω από όλα ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης. Θα πείτε: «Ε, καλά τώρα! Τα έχουμε ξανακούσει».
Και όμως είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό αυτό το μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα. Με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τις ψηφιακές πλατφόρμες και τη διασύνδεση των POS με την ΑΑΔΕ γίνεται ένα ακόμη βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι ψηφιακές πλατφόρμες θα είναι υποχρεωμένες να διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ τα δεδομένα των συναλλαγών, που πραγματοποιούν οι χρήστες τους. Η ΑΑΔΕ θα μπορεί να κάνει διασταυρώσεις στοιχείων, ενώ προβλέπονται κοινοί και ταυτόχρονοι έλεγχοι με τις φορολογικές αρχές των άλλων κρατών – μελών της ΕΕ.
Επιπλέον, όμως, προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις – πέρα από τις ποινές που ήδη προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία για τις άλλες πιθανές φορολογικές παραβάσεις – για τις πλατφόρμες που δεν συμμορφώνονται, όπως π.χ. αναστολή δραστηριότητας και πρόστιμα έως 500.000 ευρώ, καθώς και διακοπή πρόσβασης στις πλατφόρμες που δεν συνεργάζονται. Αλλά και για τους χρήστες που δεν δηλώνουν τα απαιτούμενα στοιχεία στις πλατφόρμες, όπως κλείσιμο του λογαριασμού τους στην πλατφόρμα, παρακράτηση πληρωμών.
Είτε πρόκειται για διαδικτυακές συναλλαγές μέσω των ψηφιακών πλατφορμών, είτε για αγορές από φυσικά καταστήματα με πιστωτικές – χρεωστικές κάρτες, τα νέα σύγχρονα εργαλεία που εισάγονται με το σχέδιο νόμου, διευκολύνουν τους ελέγχους βελτιώνοντας παράλληλα την διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα του ελεγκτικού μηχανισμού, σύμφωνα με το πλαίσιο που θέτει η σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία.
Παράλληλα, ενόψει της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές θεσπίζεται υποχρέωση των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών μέσω κάρτας να συμμορφώνονται προς τις απαιτήσεις λειτουργίας και διασύνδεσης των POS με την ΑΑΔΕ και, αντίστοιχα, των επιχειρήσεων να χρησιμοποιούν POS που πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές. Ενώ προβλέπονται και πρόστιμα έως 200.000 ευρώ για τους παρόχους και έως 10.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ακατάλληλα POS.
Η προσπάθεια για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής είναι ευρύτερη και θα συνεχιστεί με σύστημα και σε διαφορετικά μέτωπα. Ήδη την προηγούμενη τετραετία έγιναν σοβαρά βήματα (ηλεκτρονικά τιμολόγια, μείωση του λεγόμενου «κενού ΦΠΑ» κ.λπ.).
Πριν λίγες μέρες εγκαινιάσαμε τη νέα Αίθουσα Επιχειρήσεων – το λεγόμενο «ψηφιακό μάτι» – της ΑΑΔΕ. Η οποία επιτρέπει την απευθείας μετάδοση πληροφοριών (φωτογραφίες και video) από τα σημεία που ελέγχονται π.χ. για μη έκδοση αποδείξεων, λαθρεμπόριο, παρεμπόριο και κάθε άλλη φορολογική ή τελωνειακή παράβαση.
Προχωρούμε, λοιπόν, μπροστά, αξιοποιώντας τα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία! Στη φοροδιαφυγή, το «αυτοκίνητο» της Κυβέρνησης δεν έχει όπισθεν. Το οφείλουμε στους Έλληνες πολίτες, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων πληρώνει κανονικά τους φόρους που της αναλογούν!».
Πηγή: dikaiologitika.gr