- Δ. Κρητικού για μεταλιγνιτική εποχή: «Να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας»
Σημείο αναφοράς και για τα φετινά μπλόκα των αγροτών, που ξεκινούν στις 27 Ιανουαρίου, θα είναι ο κόμβος Αντιγόνου, με τον Αγροτικό Σύλλογο Δήμου Αμυνταίου να απευθύνει δυναμικό κάλεσμα στήριξης του αγώνα των αγροτών.
Προηγήθηκαν συνεχής επαφές και συσκέψεις με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων όπου και αποφασίστηκε η συγκέντρωση των τρακτέρ των αγροτών αρχικά στις πλατείες των χωριών και μετά στους εθνικούς δρόμους σε σημεία όπου έχουν οριστεί ως χώροι συγκέντρωσης.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον «Π» η πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου Διαμάντω Κρητικού, η απόφαση για κινητοποιήσεις ελήφθη στη γενική συνέλευση των αγροτών που έγινε στις 15 Δεκεμβρίου, ενώ αποφασίστηκε επίσης να συμμετέχουν την 1η Φεβρουαρίου στη διαδήλωση διαμαρτυρίας στην έκθεση Agrotica.
Οι αγρότες υπόσχονται κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε κομβικά σημεία ανά την επικράτεια (Φάρσαλα, Πλαταμώνα, Καρδίτσα κ.α.), ενώ το Αντίγονο να είναι δυναμικά «παρών» σε αυτές τις κινητοποιήσεις, με τους αγρότες να είναι ήδη σε συνεννόηση με τους αγρότες της περιοχής της Καστοριάς (Άργος Ορεστικό) για ανάλογες κινητοποιήσεις.
«Με μικρή ή μεγάλη συμμετοχή, ο αγώνας θέλει έναρξη και έναυσμα. Και το ’16 ξεκινήσαμε λίγοι αλλά γίναμε πολλοί», λέει χαρακτηριστικά η ίδια», προσθέτοντας πως οι ανάγκες του αγροτικού κλάδου τους «βγάζει» στο δρόμο με πρώτιστο το αυξημένο –χρόνο με το χρόνο- κόστος παραγωγής, τη στιγμή που το αγροτικό εισόδημα συρρικνώνεται, όπως αναφέρει.
Αυξημένο κόστος παραγωγής, υποτιμημένα προϊόντα
«Το κόστος του πετρελαίου, των λιπασμάτων, των φυτοφαρμάκων δεν μας καθιστά ανταγωνιστικούς σε σχέση με τους ευρωπαίους αγρότες», προσθέτει η κ. Κρητικού. Οι τιμές των προϊόντων αντί να αυξάνονται, σημειώνει, έχουν μείωση, και στα σιτηρά και στο γάλα και στο κρέας, με τον κτηνοτροφικό κλάδο να σηκώνει τον «σταυρό», βλέποντας τα προϊόντας τους να υποβαθμίζονται και να απαξιώνονται, αδυνατώντας να συντηρήσουν τις οικογένειές τους, λέει επίσης.
«Δεν έχουμε καμία στήριξη. Για να υπάρχει μια υγιής παραγωγή πρέπει να ξεκινάμε βγάζοντας το κόστος παραγωγής, αντ’ αυτού οι αγρότες συνεχώς αποσύρονται από το επάγγελμα», σημειώνει η κ. Κρητικού, θέτοντας κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις στο πρόβλημα.
«Πολλά τα προβλήματα και τοπικά»
Μάλιστα και τοπικά για την περιοχή του Αμυνταίου, ακόμη και για το σεβαστό και με σημαντικά έσοδα για τη χώρα προϊόν του ροδάκινου, που μεταποιείται, η φετινή χρονιά ήταν πολύ δύσκολη στην απορρόφηση. «Όσο φθίνει η οικονομική στήριξη, τόσο δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδά μας και να κάνουμε καλά προϊόντα», λέει ακόμη.
«Να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας ενόψει της μεταλιγντικής εποχής»
Η κ. Κρητικού θέτει, μάλιστα το γρίφο της μεταλιγνιτικής εποχής, τονίζοντας πως ο πρωτογενής τομέας θα έπρεπε να στηριχθεί, πρώτιστα και να ακολουθήσει η μεταποίηση. «Η ΔΕΗ χρησιμοποίησε η γη μας, χάσαμε χρήματα, οι ζημιές όμως δεν είναι λίγες. Στην περιοχή της Φλώρινας οι αγρότες έχουν ζημιά, δεν έχουμε αρδευόμενες εκτάσεις, χάνουμε την αξιοποίηση της γης», σημειώνει με νόημα.
Για αυτούς τους λόγους οι αγρότες της περιοχής θα κατεβάσουν τρακτέρ από τη Δευτέρα στον κόμβο του Αντιγόνου, με κατακλείδα να είναι «το μέλλον των παιδιών μας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο Σύλλογος στην ανακοίνωσή του καταλήγει πως βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και εκκρεμεί συνάντηση με τον Υπουργό Μάκη Βορίδη στη Βέροια, ενώ βρίσκεται σε συντονισμό με τις κινήσεις που αποφασίζει το Δ.Σ. της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, ενημερώνοντας τους παραγωγούς της περιοχής μας για την πορεία του αγώνα.