Το status που προέβλεπε ο καταργημένος νόμος για τη «μικρή ΔΕΗ» όσον αφορά το προσωπικό των προς πώληση μονάδων, η υποχρέωση δηλαδή του αγοραστή να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας για τουλάχιστον πέντε χρόνια, φαίνεται ότι αποτελεί το σημείο συμφωνίας τρόικας και ΥΠΕΝ.
Με δεδομένο ότι, ακόμα και αν όλα πάνε καλά, η πλήρης μεταβίβαση των μονάδων δεν μπορεί να γίνει πριν το τέλος του 2018, με την πενταετή εξασφάλιση των θέσεων εργασίας φτάνουμε στο 2023, δηλαδή ένα περίπου χρόνο πριν τη λήξη λειτουργίας της Μεγαλόπολης. Συνεπώς, εκτιμούν στην κυβέρνηση, αμβλύνεται σε μεγάλο βαθμό η αβεβαιότητα των εργαζομένων, ιδίως στη Μεγαλόπολη όπου υπάρχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς οι απασχολούμενοι εκεί φτάνουν τα 1100 άτομα!
Η εικόνα που δίνεται από την κυβέρνηση είναι ότι τα ενεργειακά θέματα έχουν στην πραγματικότητα κλείσει και ότι η σημερινή συνάντηση Σταθάκη με τους επικεφαλής της αντιπροσωπείας των θεσμών θα επισφραγίσει τη συμφωνία.
Ακόμα και για το θέμα της αγοράς φυσικού αερίου και της θέσης της ΔΕΠΑ στη λιανική, οι πληροφορίες από την κυβέρνηση λένε ότι η συμφωνία είναι δεδομένη και μάλιστα προς την κατεύθυνση που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά, δηλαδή την απόκτηση του συνόλου της ΕΠΑ Αττικής από τη ΔΕΠΑ.
Το ότι θα υπάρξει συμφωνία και για το θέμα αυτό, έστω και επί της αρχής, θεωρείται πράγματι δεδομένο από τους πάντες. Εκείνο που μένει να φανεί είναι το ποια θα είναι τελικά η συμφωνία και ποια θα είναι η θέση της ΔΕΠΑ την επόμενη μέρα. Σε κάθε περίπτωση, εάν δεν έχουμε σήμερα τελική φόρμουλα, θα περιγραφούν οι βασικές αρχές και θα συνεχιστεί η επεξεργασία της πρότασης το επόμενο διάστημα.