Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Κοινωνία > Μήνυμα Δημάρχου Εορδαίας για τη συμπλήρωση 77 χρόνων από τις σφαγές των αμάχων από τους ναζί, στις Μαρτυρικές Κοινότητες Ερμακιάς και Πύργων

Μήνυμα Δημάρχου Εορδαίας για τη συμπλήρωση 77 χρόνων από τις σφαγές των αμάχων από τους ναζί, στις Μαρτυρικές Κοινότητες Ερμακιάς και Πύργων

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email


Δάλλας


Ο Απρίλης του 1944 για την περιοχή της Εορδαίας ήταν δυστυχώς ένας ματωμένος μήνας, ο οποίος σημαδεύτηκε από ανηλεείς σφαγές και κτηνωδίες, τόσο με μαζικές εκτελέσεις και θανάτους αθώων πολιτών, όσο και από τον σχεδόν ολοκληρωτικό αφανισμό δύο χωριών τα οποία βρίσκονται στις πλαγιές του Βερμίου.

Οι κάτοικοι της Ερμακιάς αρχικά και των Πύργων έπειτα έγιναν τραγικά θύματα της ναζιστικής λαίλαπας, καθώς βίωσαν την καταστροφή με μαζικές εκτελέσεις, φωτιές και λεηλασίες.

Ο Δήμος Εορδαίας με 3 Μαρτυρικές Κοινότητες θεωρεί Χρέος Τιμής τη συνεχή διεκδίκηση για αναγνώριση και ανάδειξη της θυσίας των πεσόντων, καθώς και την καταβολή των πολεμικών αποζημιώσεων στους επιζώντες και τους συγγενείς των θυσιασθέντων στα ολοκαυτώματα,  που πραγματοποίησαν οι ναζί στην πατρίδα μας.

Υπηρετώντας την ανάγκη της ιστορικής μνήμης και συμβάλλοντας στην ανάδειξη όλων των παραπάνω, ενισχύουμε τον αγώνα κατά της πολεμικής βίας και παράλληλα συντελούμε στη δυναμικότερη διεκδίκηση των πολεμικών οφειλών.

 

Φέτος 77 χρόνια μετά, δεν μπορούμε δυστυχώς λόγω της πανδημίας να αποδώσουμε σε όλους αυτούς τους πεσόντες υπέρ Πατρίδας, τις τιμές που τους πρέπουν και να διοργανώσουμε τις αρμόζουσες εκδηλώσεις μνήμης. Το μήνυμα της θυσίας τους όμως παραμένει επίκαιρο και αποτελεί οδηγό για όλους εμάς, στην αέναη προσπάθεια της υπεράσπισης των ανθρώπινων αξιών και του υπέρτατου αγαθού της Ελευθερίας.

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

Εκδηλώσεις Μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή στην Πόλη της Φλώρινας

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Εκδηλώσεις μνήμης για τα 99 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή πραγματοποιήθηκαν στην πόλη της Φλώρινας, το πρωί της ...