Την εγκατάσταση εξωτερικών αυτόματων απινιδωτών, σχεδιάζει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, η υλοποίηση της οποίας σώζει κυριολεκτικά ζωές.
Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εμπλεκομένων φορέων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπως πληροφορούμαστε από τον αντιπεριφερειάρχη Υγείας Σταύρο Γιαννακίδη, ο οποίος στην προσωπική του σελίδα στο Fecebook, σημειώνει: «Με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας, της Αντιπεριφέρειας Υγείας, ξεκίνησε ο σχεδιασμός, χαρτογράφησης των αναγκών τοποθέτησης εξωτερικών αυτόματων απινιδωτών σε δημόσια κτήρια, κεντρικές πλατείες και σε χώρους μαζικής συνάθροισης. Σε αγαστή συνεργασία με τον Εντεταλμένο σύμβουλο της Πολιτικής Προστασίας Ηλία Κάτανα, τους 12 Δήμους, Αστυνομική Διεύθυνση, Στρατό Ξηράς, ΕΚΑΒ και τις Εθελοντικές Διασωστικές Ομάδες της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας, σχεδιάζουμε για το καλύτερο επιθυμητό αποτέλεσμα για τους πολίτες. Η αντιμετώπιση τυχόν αιφνίδιων καρδιακών επεισοδίων σώζει ζωές, ποσοστό 15-20% των ανακοπών συμβαίνει σε δημόσιους χώρους. Η ανακοπή αφορά κυρίως νεαρά άτομα χωρίς να προηγούνται προειδοποιητικά σημεία και εκδηλώνεται συνήθως με κοιλιακή μαρμαρυγή > 85% που είναι απινιδώσιμος ρυθμός. Η μείωση του χρόνου παρέμβασης είναι αναγκαία, δεδομένου ότι με τον έγκαιρο απινιδισμό, ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ θεαματικά η επιβίωση του θύματος χωρίς νευρολογικές βλάβες. Η Ενημέρωση με Ημερίδες και η Εκπαίδευση-Πιστοποίηση των πολιτών είναι Επιτακτική Ανάγκη. ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα συζητήθηκε πριν από περίπου είκοσι ημέρες στην Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Ειδικότερα, ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας ενημέρωσε το ανώτατο όργανο της Περιφέρειας ότι υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης για την εγκατάσταση αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών σε χώρους μαζικής συνάθροισης, δημόσια κτήρια, πλατείες κ.λ.π. Η Εκτελεστική Επιτροπή υποδέχτηκε με πολύ θετικό τρόπο την εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Υγείας, στον οποίο ανέθεσε να προχωρήσει σε προπαρασκευαστικές συσκέψεις με εμπλεκόμενους φορείς και στη συνέχεια να φέρει εμπεριστατωμένη εισήγηση στην Εκτελεστική Επιτροπή. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε η σημερινή πρώτη σύσκεψη, από την οποία όμως παρατηρούμε ότι απουσίαζαν βασικοί φορείς που εμπλέκονται, όπως η 3η ΥΠΕ, οι διοικητές των νοσοκομείων, αλλά κυρίως, αυτοί που ίσως έχουν τον πρώτο λόγο, οι καρδιολόγοι γιατροί και πρώτα απ’ όλα οι διευθυντές καρδιολογίας των κλινικών των νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας.
Θέσαμε το θέμα αυτό στον κ. Γιανακίδη, ο οποίος μας είπε ότι «θα ακολουθήσουν κι’ άλλες συσκέψεις στις οποίες σαφώς θα συμμετέχουν καρδιολόγοι γιατροί, οι οποίοι άλλωστε θα έχουν σημαντικό ρόλο, καθώς είναι αυτοί που με εκπαιδευτικά σεμινάρια θα εκπαιδεύσουν το προσωπικό που θα χειρίζεται τους απινιδωτές. Ο Σ. Γιαννακίδης σημείωσε ότι εκτιμούμε πως κατ’ αρχήν χρειαζόμαστε τουλάχιστον 30 απινιδωτές για να καλύψουμε τους βασικούς δημόσιους χώρους όλης της Δυτικής Μακεδονίας. Οι χώροι που θα μπουν είναι νομαρχίες, δημαρχεία, δικαστήρια, ΚΑΠΗ, πλατείες, τα δύο γήπεδα Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, αθλητικά κέντρα κ.λ.π.». Να σημειωθεί ότι σήμερα μόνο στην Πτολεμαΐδα υπάρχουν δύο εξωτερικοί αυτόματοι απινιδωτές, στο ΚΑ.Π.Η. και στην Υποδιεύθυνση της Αστυνομίας. Στην υπόλοιπη Δυτική Μακεδονία δεν υπάρχει πουθενά ούτε ένας απινιδωτής σε δημόσιο χώρο.
Πηγή Φωτογραφιών: Facebook Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Σταύρου Γιαννακίδη